Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre handel enn ventet

Kaoset som var varlset i alle kanaler, uteble i butikkene.

– Vi fikk telefon fra P4 om at vi var fri for varer, og vi ble oppringt av en del kunder. Det var ikke slikt, men jeg skjønner dem jo når de har hørt det i mediene, sier butikksjef Karin Mella i Svalbardbutikken.


Vanlig helg
Svalbardbutikken omsatte for 3,7 millioner kroner, Nordpolet inkludert, fra mandag 16. mars til søndag den 22. De tre første dagene i uka var svært gode, men i den grad det var antydning til kaos, var det som følge av nyheter om tomme hyller på Svalbard.

Mella er fornøyd med handelen, både på flyplassen og i hovedbutikken, men ikke minst over planleggingen.

– Det gikk i grunnen veldig bra. Vi hadde kanskje trodd at vi skulle ha flere kunder da det ble fredag og lørdag, men det ble som ei vanlig helg.Den samme tilbakemeldingen kommer fra andre i handelsnæringen som Svalbardposten har snakket med. På Lompensenteret hadde butikkene forberedt seg på langåpent med ekstra folk, forteller Marit Kristine Melby.

– Men jeg tror ikke det har vært så stor pågang som ventet. Det var folk jevnt og trutt, men ikke så mye som vi hadde trodd, sier hun.

På Kroa var det fullt tidlig på fredagskvelden, men deretter tømtes det sakte men sikkert utover kvelden, og på flere puber var det glissent.


Opptur

Hoteller, overnattingssteder og turoperatører har imidletid hatt travle dager.

– Vi har hatt mellom 420 og 430 gjester totalt. Det er en bra size, sier salgsdirektør Eskil Solberg i Spitbergen Travel. Alle rom har vært utleid, og det har vært fullt program fra første til siste time under oppholdet. Selv sier han at han har grugledet seg til formørkelsen.

– Som ansatt synes jeg ting har gått veldig glatt. Det har vært en vanvittig opptur, sier han.


Fornøyd med innsatsen

Visit Svalbard er begeistret over innsatsen i Longyearbyen under solformørkelsen i forrige uke. Reiselivssjef Ronny Brunvoll mener lokalsamfunnet framsto som åpent, vennlig og romslig.

– Vi opplevde at folk åpnet hjemmene sine og leide ut ei seng eller et rom da vi trengte det som mest. Lokalsamfunnet mobiliserte, både i jobb og privat, og sørget for at ting gikk smertefritt, sier Brunvoll som mener at gjestene er overveldet etter det de har opplevd; både solformørkelsen og folk på Svalbard.

– Det gjør en reiselivssjef glad, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!