Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre handel enn ventet

Kaoset som var varlset i alle kanaler, uteble i butikkene.

– Vi fikk telefon fra P4 om at vi var fri for varer, og vi ble oppringt av en del kunder. Det var ikke slikt, men jeg skjønner dem jo når de har hørt det i mediene, sier butikksjef Karin Mella i Svalbardbutikken.


Vanlig helg
Svalbardbutikken omsatte for 3,7 millioner kroner, Nordpolet inkludert, fra mandag 16. mars til søndag den 22. De tre første dagene i uka var svært gode, men i den grad det var antydning til kaos, var det som følge av nyheter om tomme hyller på Svalbard.

Mella er fornøyd med handelen, både på flyplassen og i hovedbutikken, men ikke minst over planleggingen.

– Det gikk i grunnen veldig bra. Vi hadde kanskje trodd at vi skulle ha flere kunder da det ble fredag og lørdag, men det ble som ei vanlig helg.Den samme tilbakemeldingen kommer fra andre i handelsnæringen som Svalbardposten har snakket med. På Lompensenteret hadde butikkene forberedt seg på langåpent med ekstra folk, forteller Marit Kristine Melby.

– Men jeg tror ikke det har vært så stor pågang som ventet. Det var folk jevnt og trutt, men ikke så mye som vi hadde trodd, sier hun.

På Kroa var det fullt tidlig på fredagskvelden, men deretter tømtes det sakte men sikkert utover kvelden, og på flere puber var det glissent.


Opptur

Hoteller, overnattingssteder og turoperatører har imidletid hatt travle dager.

– Vi har hatt mellom 420 og 430 gjester totalt. Det er en bra size, sier salgsdirektør Eskil Solberg i Spitbergen Travel. Alle rom har vært utleid, og det har vært fullt program fra første til siste time under oppholdet. Selv sier han at han har grugledet seg til formørkelsen.

– Som ansatt synes jeg ting har gått veldig glatt. Det har vært en vanvittig opptur, sier han.


Fornøyd med innsatsen

Visit Svalbard er begeistret over innsatsen i Longyearbyen under solformørkelsen i forrige uke. Reiselivssjef Ronny Brunvoll mener lokalsamfunnet framsto som åpent, vennlig og romslig.

– Vi opplevde at folk åpnet hjemmene sine og leide ut ei seng eller et rom da vi trengte det som mest. Lokalsamfunnet mobiliserte, både i jobb og privat, og sørget for at ting gikk smertefritt, sier Brunvoll som mener at gjestene er overveldet etter det de har opplevd; både solformørkelsen og folk på Svalbard.

– Det gjør en reiselivssjef glad, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!