Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre handel enn ventet

Kaoset som var varlset i alle kanaler, uteble i butikkene.

Tekst:

Publisert:

– Vi fikk telefon fra P4 om at vi var fri for varer, og vi ble oppringt av en del kunder. Det var ikke slikt, men jeg skjønner dem jo når de har hørt det i mediene, sier butikksjef Karin Mella i Svalbardbutikken.


Vanlig helg
Svalbardbutikken omsatte for 3,7 millioner kroner, Nordpolet inkludert, fra mandag 16. mars til søndag den 22. De tre første dagene i uka var svært gode, men i den grad det var antydning til kaos, var det som følge av nyheter om tomme hyller på Svalbard.

Mella er fornøyd med handelen, både på flyplassen og i hovedbutikken, men ikke minst over planleggingen.

– Det gikk i grunnen veldig bra. Vi hadde kanskje trodd at vi skulle ha flere kunder da det ble fredag og lørdag, men det ble som ei vanlig helg.Den samme tilbakemeldingen kommer fra andre i handelsnæringen som Svalbardposten har snakket med. På Lompensenteret hadde butikkene forberedt seg på langåpent med ekstra folk, forteller Marit Kristine Melby.

– Men jeg tror ikke det har vært så stor pågang som ventet. Det var folk jevnt og trutt, men ikke så mye som vi hadde trodd, sier hun.

På Kroa var det fullt tidlig på fredagskvelden, men deretter tømtes det sakte men sikkert utover kvelden, og på flere puber var det glissent.


Opptur

Hoteller, overnattingssteder og turoperatører har imidletid hatt travle dager.

– Vi har hatt mellom 420 og 430 gjester totalt. Det er en bra size, sier salgsdirektør Eskil Solberg i Spitbergen Travel. Alle rom har vært utleid, og det har vært fullt program fra første til siste time under oppholdet. Selv sier han at han har grugledet seg til formørkelsen.

– Som ansatt synes jeg ting har gått veldig glatt. Det har vært en vanvittig opptur, sier han.


Fornøyd med innsatsen

Visit Svalbard er begeistret over innsatsen i Longyearbyen under solformørkelsen i forrige uke. Reiselivssjef Ronny Brunvoll mener lokalsamfunnet framsto som åpent, vennlig og romslig.

– Vi opplevde at folk åpnet hjemmene sine og leide ut ei seng eller et rom da vi trengte det som mest. Lokalsamfunnet mobiliserte, både i jobb og privat, og sørget for at ting gikk smertefritt, sier Brunvoll som mener at gjestene er overveldet etter det de har opplevd; både solformørkelsen og folk på Svalbard.

– Det gjør en reiselivssjef glad, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!