Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mindre enn forventet til IPY

 

Mindre enn forventet til IPY

Regjeringen vil bevilge 80 millioner kroner til Det internasjonale polaråret, IPY. Se hele Svalbard-budsjettet her!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Norges forskningsråd har plukket ut til sammen 29 norske prosjekter i forbindelse med IPY som starter i mars neste år og varer i to år framover. For å få gjennomført alle disse, må det bevilges 400 millioner kroner over statsbudsjettet de neste fire årene.

– Gledelig
I statsbudsjettet for 2007 er det satt av bare 80 millioner kroner til arbeidet med IPY. Likevel er Norges forskningsråd fornøyd.
- Det er gledelig at regjeringen har satt av ekstraordinære midler til polarforskning i forbindelse med Det internasjonale polaråret, sier direktør Arvid Hallén i Norges Forskningsråd.
- Gjennom denne bevilgningen blir Norge en av de største bidragsyterne til det mest omfattende internasjonale forskningsamarbeidet på 50 år.

Vil bidra aktivt
«Satsingen skal blant annet styrke oppbyggingen av grunnleggende forskingskompetanse ved de norske miljøene og sikre at infrastrukturen for norsk polarforskning blir utnyttet enda bedre», skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
- Norge er det eneste landet i verden som forvalter områder både i Arktis og Antarktis. Jeg er opptatt av at vi som har lange tradisjoner som polarnasjon og mange høyt kvalifiserte polarforskningsmiljø, skal bidra aktivt i det internasjonale forskningsløftet som polaråret legger opp til, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

IPY er en internasjonal storsatsing, og det er ventet at over 60 nasjoner og mellom 50.000 og 100.000 forskere og teknikere vil delta. Forskningsinnsatsen i IPY får mye å si for ressurs- og naturforvaltningen i områdene.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!