Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Millionstøtte til museum

By- og gruvemuseet i Ny-Ålesund kan nå få en kraftig ansiktsløftning. FOTO: LINE NAGELL YLVISÅKER

Millionstøtte til museum

Kings Bay jubler over 1,1 millioner kroner fra Svalbards miljøvernfond. Det baner vei for et mer moderne museum i Ny-Ålesund.

Ny-Ålesunds årlige 30.000 turister kan se fram til et mer moderne og helhetlig museumstilbud. Kings Bay AS har nemlig fått 1,1 millioner kroner i støtte fra Svalbards miljøvernfond til oppgradering og modernisering av By- og gruvemuseet. Prosjektet er beregnet å koste 2,7 millioner kroner, og selskapet søkte om 2,2 millioner i støtte fra fondet.

– Vi søkte om en veldig stor sum, og var ikke innstilt på at vi skulle få tildelt hele summen. At vi nå får så mye, gjør at vi ser på prosjektet som veldig gjennomførbart. Vi har et utrolig godt utgangspunkt, sier prosjektleder Andrine Kylling i Kings Bay.

Disse får også penger.

Oppgraderes

Dagens utstilling i den gamle butikken, har stått siden 1980-tallet, og trenger en oppgradering. I dag er det et infosenter rett ved siden av museet. Ifølge forprosjektet, utarbeidet av LPO Arkitekter, foreslås det å åpne opp lokalene, slik at infosenteret og museet slås sammen til én felles utstilling.

– De bygningsmessige justeringene må godkjennes av Riksantikvaren. LPO Arkitekter har vært i kontakt med Syssel­mannen og tror en godkjenning skal gå i orden, sier Kylling.


Nytt for turistene

Utstillingen skal bygges opp fra hvalfangsten på 1600-tallet, til oppstarten av gruvedriften og utviklingen av Ny-Ålesund som et forsker- og miljøsamfunn. Kings Bay-ulykken i 1962 får et eget rom.

På loftet planlegges en utstilling om luftfartshistorien til Ny-Ålesund.

– Vi har 30.000 turister i Ny-Ålesund hvert år, og dette vil gi turistene en helhetlig utstilling som formidler historie, politikk, vern, kulturmiljø og forskning. Det blir også mer informasjon på engelsk, og kanskje noe på tysk, sier prosjektlederen.

Hun har stor tro på at Kings Bay skal klare å skaffe resten av midlene som trengs for å realisere prosjektet. Målet er å kunne åpne museet sommeren 2014.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!