Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Millionstøtte til museum

By- og gruvemuseet i Ny-Ålesund kan nå få en kraftig ansiktsløftning. FOTO: LINE NAGELL YLVISÅKER

Millionstøtte til museum

Kings Bay jubler over 1,1 millioner kroner fra Svalbards miljøvernfond. Det baner vei for et mer moderne museum i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Ny-Ålesunds årlige 30.000 turister kan se fram til et mer moderne og helhetlig museumstilbud. Kings Bay AS har nemlig fått 1,1 millioner kroner i støtte fra Svalbards miljøvernfond til oppgradering og modernisering av By- og gruvemuseet. Prosjektet er beregnet å koste 2,7 millioner kroner, og selskapet søkte om 2,2 millioner i støtte fra fondet.

– Vi søkte om en veldig stor sum, og var ikke innstilt på at vi skulle få tildelt hele summen. At vi nå får så mye, gjør at vi ser på prosjektet som veldig gjennomførbart. Vi har et utrolig godt utgangspunkt, sier prosjektleder Andrine Kylling i Kings Bay.

Disse får også penger.

Oppgraderes

Dagens utstilling i den gamle butikken, har stått siden 1980-tallet, og trenger en oppgradering. I dag er det et infosenter rett ved siden av museet. Ifølge forprosjektet, utarbeidet av LPO Arkitekter, foreslås det å åpne opp lokalene, slik at infosenteret og museet slås sammen til én felles utstilling.

– De bygningsmessige justeringene må godkjennes av Riksantikvaren. LPO Arkitekter har vært i kontakt med Syssel­mannen og tror en godkjenning skal gå i orden, sier Kylling.


Nytt for turistene

Utstillingen skal bygges opp fra hvalfangsten på 1600-tallet, til oppstarten av gruvedriften og utviklingen av Ny-Ålesund som et forsker- og miljøsamfunn. Kings Bay-ulykken i 1962 får et eget rom.

På loftet planlegges en utstilling om luftfartshistorien til Ny-Ålesund.

– Vi har 30.000 turister i Ny-Ålesund hvert år, og dette vil gi turistene en helhetlig utstilling som formidler historie, politikk, vern, kulturmiljø og forskning. Det blir også mer informasjon på engelsk, og kanskje noe på tysk, sier prosjektlederen.

Hun har stor tro på at Kings Bay skal klare å skaffe resten av midlene som trengs for å realisere prosjektet. Målet er å kunne åpne museet sommeren 2014.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!