Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Millionsprekk for Bydrift

Odd Jostein Sylte, driftsleder ved Energiverket, inspiserer de nye sjøvannspumpene. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Millionsprekk for Bydrift

En måned med reservekraft har kostet Bydrift mange millioner kroner mer enn de har budsjettert med.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det har tatt lenger tid å skifte ut sjøvannspumpene på Energiverket enn Bydrift regnet med. Etter det Svalbardposten erfarer har godt over én million liter diesel blitt brukt til å holde reservekraftverket med drivstoff de siste seks ukene.

Store ekstrautgifter
I tillegg har fyrhusene vært koblet inn mer enn vanlig for å opprettholde fjernvarmeleveringen til bebyggelsen. Dette er tall direktør ved Bydrift, Iver Henrik Rode, ikke vil bekrefte, men han innrømmer at det vil koste dyrt.
– Vi vil få mange millioner kroner i ekstrautgifter ut over det budsjetterte beløpet. Det er to årsaker til det. Det ene er at arbeidet har tatt lenger tid enn planlagt, det andre at diesel koster mer nå enn da reparasjonen ble budsjettert, sier Rode.
Ifølge ham koster det mellom fire og seks ganger mer å bruke diesel enn kull til å forsyne Longyearbyen med strøm, alt etter markedsprisene på oljeproduktene.

Skifter pumper
Årsaken til at det er reservekraftverket som har forsynt byen med strøm de siste ukene er at tre sjøvannspumper måtte skiftes på Energiverket.
– Egentlig skulle det vært gjort i fjor, men fordi vi ikke fikk delene vi hadde behov for før i november, måtte vi vente til i sommer, forteller Odd Jostein Sylte, som er driftsleder ved Energiverket.

Blir dyrt
– Når det begynner å ryke i pipa igjen skal vi se hvor mye diesel vi har brukt og sammenligne det med hvor mye kull vi ville ha benyttet. Så skal vi lage et regnskap på hvor store ekstrakostnadene har vært, sier Rode.
Men direktøren regner med at regningen vil bli stor.
– Vi må, i samarbeid med styret, se på hvordan vi kan dekke det inn, men vi skal nok finne en løsning, sier han.
I utgangspunktet skulle Energiverket vært i full drift for to og en halv uke siden. Arbeidene tok lenger tid, fordi noen av delene i pumpehuset måtte skiftes ut i tillegg til pumpene.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!