Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Millionsprekk for Bydrift

Odd Jostein Sylte, driftsleder ved Energiverket, inspiserer de nye sjøvannspumpene. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Millionsprekk for Bydrift

En måned med reservekraft har kostet Bydrift mange millioner kroner mer enn de har budsjettert med.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det har tatt lenger tid å skifte ut sjøvannspumpene på Energiverket enn Bydrift regnet med. Etter det Svalbardposten erfarer har godt over én million liter diesel blitt brukt til å holde reservekraftverket med drivstoff de siste seks ukene.

Store ekstrautgifter
I tillegg har fyrhusene vært koblet inn mer enn vanlig for å opprettholde fjernvarmeleveringen til bebyggelsen. Dette er tall direktør ved Bydrift, Iver Henrik Rode, ikke vil bekrefte, men han innrømmer at det vil koste dyrt.
– Vi vil få mange millioner kroner i ekstrautgifter ut over det budsjetterte beløpet. Det er to årsaker til det. Det ene er at arbeidet har tatt lenger tid enn planlagt, det andre at diesel koster mer nå enn da reparasjonen ble budsjettert, sier Rode.
Ifølge ham koster det mellom fire og seks ganger mer å bruke diesel enn kull til å forsyne Longyearbyen med strøm, alt etter markedsprisene på oljeproduktene.

Skifter pumper
Årsaken til at det er reservekraftverket som har forsynt byen med strøm de siste ukene er at tre sjøvannspumper måtte skiftes på Energiverket.
– Egentlig skulle det vært gjort i fjor, men fordi vi ikke fikk delene vi hadde behov for før i november, måtte vi vente til i sommer, forteller Odd Jostein Sylte, som er driftsleder ved Energiverket.

Blir dyrt
– Når det begynner å ryke i pipa igjen skal vi se hvor mye diesel vi har brukt og sammenligne det med hvor mye kull vi ville ha benyttet. Så skal vi lage et regnskap på hvor store ekstrakostnadene har vært, sier Rode.
Men direktøren regner med at regningen vil bli stor.
– Vi må, i samarbeid med styret, se på hvordan vi kan dekke det inn, men vi skal nok finne en løsning, sier han.
I utgangspunktet skulle Energiverket vært i full drift for to og en halv uke siden. Arbeidene tok lenger tid, fordi noen av delene i pumpehuset måtte skiftes ut i tillegg til pumpene.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!