Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Millioner ut av vinduet

 

Millioner ut av vinduet

For seks år siden kappet Unis opp et kunstverk og sendte det til resirkulering på fastlandet. Nå ser det svart ut for nok et statlig kunstverk utenfor institusjonen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.11.2011 kl 08:00

Kunst i offentlige rom, KORO, er statens fagorgan for kunst i offentlige rom. «Planlegging, gjennomføring og kvalitetssikring av kunstprosjekter er kjernen i virksomheten», ifølge organet.

Romjulen 2004 ble en stålskulptur til halvannen million kroner utenfor Unis fjernet av daværende Unis-direktør Lasse Lønnum. Kunstneren Paul Brand raste over handlingen og truet med å forfølge saken til Høyesterett. Skulpturen ble siden skipet til fastlandet og kappet opp for resirkulering.

Utsmykkingsfondet for offentlige bygg, som KORO het den gang, likte dårlig det som skjedde, og ba om en forklaring. Siden er det blitt helt stille om saken.

Redusert kunstverk

I forbindelse med byggingen av Forskningsparken i 2005, med innvielse våren 2006, var det klart for nok en kunstnerisk omgang utenfor Unis. Denne gang valgte KORO å satse på den dansk-islandske installasjonskunstneren Olafur Eliasson. En kunstner med stort internasjonalt ry.

Prosjektet var både storslått og kostbart. En stor glassvegg skulle erstattes med spesialglass fra Tyskland. Glassprodusenten knekte nakken sin på prosjektet, og gikk konkurs. Det førte til at kunstprosjektet både ble kraftig forsinket, og også redusert i omfang.

Nå var det ikke lenger snakk om en hel vegg, men kun noen spinkle striper av glass montert i vinduspartiet på nordveggen av bygningen.

Lyskaster

En kraftig spesiallyskaster ble i tillegg montert på en påle noen meter unna veggen, og skulle sammen med glasstripene overrisle inngangspartiet i Forskningsparken med lys i alle regnbuens farger.

Kunstverket ble høytidelig innviet i desember for fire år siden, men imponerte ingen med sitt noe bleke uttrykk.

Fargene forsvunnet

For to år siden sto kunstverket mørklagt i lang tid, mens den spesielle lyskasteren var til service hos den tyske leverandøren.

Om publikum tidligere måtte anstrenge seg for overhodet å se fargene, er det nå ikke en eneste antyding å se. Fargene er forsvunnet helt. Det eneste som er synlig er det kvasse lyset fra lyskasteren, og at glasstripene reduserer utsikten.

HMS- og logistikkdirektør Fred Skancke Hansen ved Unis skriver i en epost til KORO: «Kunstverket fremstår i dag ikke etter hensikten, samt at vedlikeholdskostnadene etter hvert synes for høye.»

KORO gjør det klart at det er Unis som har ansvaret for kunstverket, både praktisk og økonomisk.

Ingen reklamasjonsrett

KORO-direktør Gro Kraft sier at hun ikke er kjent med at kunstverket ikke fungerer. Siden det er fire år gammelt er det heller ikke mulig å reklamere på det.

Kraft mener Unis selv må ta kontakt med kunstneren for å finne en løsning.

Kunstverket bærer navnet «Light travels against your time – coming from the future continuing into your memory».

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!