Millioner til Forskningsrådet

Norges forskningsråd får 10 millioner kroner mer å rutte med på Svalbard, men Unis får ikke midler til å vokse i forslaget til neste års statsbudsjett.

Både Unis og Svalbard Science Forum holder til i Forskningsparken. Det er laget en plan for å utvide bygget, men dette er det ikke bevilget midler til i forslaget til neste års statsbudsjett.
Publisert

I år fikk Unis 125,6 millioner kroner på statsbudsjettet. For neste år er dette prisjustert til 128,9 millioner kroner. Det er ikke nok til å vokse.
– Samtidig er det uttrykt i budsjettforslaget at Unis skal være en viktig faktor for å sikre norske interesser i Arktis. Vi er glade for at det står, og synes det er et godt utgangspunkt. I tillegg er vi glade for at regjerningen anerkjenner at vi har en viktig rolle i utviklingen av Longyearbyen som forskningsplatform og for å opprettholde et stabilt og godt familiesamfunn i Longyearbyen, sier Unis-direktør Harald Ellingsen.

Utbygging av forskningspark på vent
En delplan for en utvidet forskningspark er vedtat av lokalstyret. Unis og de andre aktørene i parken trenger mer plass, men det er ikke satt av penger til dette i budsjettforslaget.
– Vi er ikke overrasket over at det ikke ligger inne for neste år, men håper det kan komme inn i revidert statsbudsjett eller i budsjettet for 2018, sier Ellingsen.
Han legger til at Unis med de nær 129 millionene som ligger inne i budsjettforslaget for neste år skal fortsette det høye aktivitetsnivået sitt.
– Unis har økt mye de siste årene. Vi er ambisiøse både i forhold til forskning og undervisning, sier han.

Millioner til forskningssamarbeid
En av vinnerne i budsjettforslaget er Norges forskningsråd. De får 10 millioner kroner ekstra neste år til styrking av Svalbardforskningen.
5 millioner kroner går til Forskningsrådets kontor på Svalbard med Svalbard Science Forum (SSF). SSF skal bidra til internasjonalt forskningssamarbeid og -koordinering og informasjon om forskningsvirksomhet på øygruppa.
Nå ønsker regjeringen å styrke kontoret.
Avdelingsdirektør Camilla Schreiner i Norsk forskningsråd er glad for pengene.
– Med flere hoder og hender, og mer penger til tiltak for å fremme samarbeidet, kan vi få gjort mer for å følge opp regjeringens ambisjoner, sier hun.

Hvor mange flere Forskningsrådet kan ansette neste år, er det for tidlig å si noe om.
– Vi har ennå ikke vært i dialog med Kunnskapsdepartementet om hvordan de tenker at vi skal disponere disse midlene, sier Schreiner.

Forskingsmidler
I tillegg til disse pengene foreslår Regjeringen å gi Norges forskningsråd 5 millioner kroner til å styrke forskningsprogrammer neste år. «Dette vil bidra til å heve kvaliteten og auke volumet på norsk Svalbardforsking ytterlegare, noko som vil kunne bidra til styrka fagleg leiarskap innanfor relevante fagområder», står det i forslaget til statsbudsjett.
– Det er en god nyhet. Pengene skal gå spesielt til å styrke norsk Svalbardforskning ytterligere, sier Schreiner.

Regjeringen foreslår i tillegg å bevilge 20,5 millioner kroner til et nytt forskningsbygg i Ny-Ålesund.

Powered by Labrador CMS