Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Millioner til Forskningsrådet

Både Unis og Svalbard Science Forum holder til i Forskningsparken. Det er laget en plan for å utvide bygget, men dette er det ikke bevilget midler til i forslaget til neste års statsbudsjett. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Millioner til Forskningsrådet

Norges forskningsråd får 10 millioner kroner mer å rutte med på Svalbard, men Unis får ikke midler til å vokse i forslaget til neste års statsbudsjett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2016 kl 14:34

I år fikk Unis 125,6 millioner kroner på statsbudsjettet. For neste år er dette prisjustert til 128,9 millioner kroner. Det er ikke nok til å vokse.
– Samtidig er det uttrykt i budsjettforslaget at Unis skal være en viktig faktor for å sikre norske interesser i Arktis. Vi er glade for at det står, og synes det er et godt utgangspunkt. I tillegg er vi glade for at regjerningen anerkjenner at vi har en viktig rolle i utviklingen av Longyearbyen som forskningsplatform og for å opprettholde et stabilt og godt familiesamfunn i Longyearbyen, sier Unis-direktør Harald Ellingsen.

Utbygging av forskningspark på vent
En delplan for en utvidet forskningspark er vedtat av lokalstyret. Unis og de andre aktørene i parken trenger mer plass, men det er ikke satt av penger til dette i budsjettforslaget.
– Vi er ikke overrasket over at det ikke ligger inne for neste år, men håper det kan komme inn i revidert statsbudsjett eller i budsjettet for 2018, sier Ellingsen.
Han legger til at Unis med de nær 129 millionene som ligger inne i budsjettforslaget for neste år skal fortsette det høye aktivitetsnivået sitt.
– Unis har økt mye de siste årene. Vi er ambisiøse både i forhold til forskning og undervisning, sier han.

Millioner til forskningssamarbeid
En av vinnerne i budsjettforslaget er Norges forskningsråd. De får 10 millioner kroner ekstra neste år til styrking av Svalbardforskningen.
5 millioner kroner går til Forskningsrådets kontor på Svalbard med Svalbard Science Forum (SSF). SSF skal bidra til internasjonalt forskningssamarbeid og -koordinering og informasjon om forskningsvirksomhet på øygruppa.
Nå ønsker regjeringen å styrke kontoret.
Avdelingsdirektør Camilla Schreiner i Norsk forskningsråd er glad for pengene.
– Med flere hoder og hender, og mer penger til tiltak for å fremme samarbeidet, kan vi få gjort mer for å følge opp regjeringens ambisjoner, sier hun.

Hvor mange flere Forskningsrådet kan ansette neste år, er det for tidlig å si noe om.
– Vi har ennå ikke vært i dialog med Kunnskapsdepartementet om hvordan de tenker at vi skal disponere disse midlene, sier Schreiner.

Forskingsmidler
I tillegg til disse pengene foreslår Regjeringen å gi Norges forskningsråd 5 millioner kroner til å styrke forskningsprogrammer neste år. «Dette vil bidra til å heve kvaliteten og auke volumet på norsk Svalbardforsking ytterlegare, noko som vil kunne bidra til styrka fagleg leiarskap innanfor relevante fagområder», står det i forslaget til statsbudsjett.
– Det er en god nyhet. Pengene skal gå spesielt til å styrke norsk Svalbardforskning ytterligere, sier Schreiner.

Regjeringen foreslår i tillegg å bevilge 20,5 millioner kroner til et nytt forskningsbygg i Ny-Ålesund.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!