Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Millioner fra miljøvernfondet

Terje Carlsen i front og Håvar Fjerdingøy i Store Norske bak, i det som skal bli Gruve 3 museet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Millioner fra miljøvernfondet

Alt fra store forskningsprosjekter, til bysykler og sparker får støtte fra Svalbards miljøvernfond.

Tekst:

Publisert:

Styreleder i Svalbards miljøvernfond Morten Ruud forteller at det har vært veldig mange gode søknader i år.

– Det er mange gode prosjekter som vi har fått søknader til, og det spenner over et vidt spekter, fra store forskningsprosjekter, til små konkrete initiativer i Longyearbyen. Stønadsbeløpene varierer fra flere hundre tusen til nesten helt ned i ti tusen kroner, sier Ruud.

Over 16 millioner i år
Totalt har det blitt fordelt 6.361.000 kroner til 36 av de 71 søknadene som kom inn. I vår delte Svalbards miljøvernfond ut 10 millioner kroner, og i utgangspunktet skulle de dele ut 6 millioner kroner til, men med mange gode søkere valgte fondet å øke dette beløpet med i overkant av 300.000 kroner.

Store Norske fikk alt de søkte om til sine to store kulturminneprosjekter, henholdsvis istandsetting av Taubanesentralen og bygningsbevarelse i Gruve 3.

– I lys av de meldingene vi fikk fra styret i Store Norske, håper vi dette kan være en liten oppmuntring. Samtidig så har de i sine søknader lagt opp til en ikke ubetydelig egeninnsats på disse prosjektene, og vi håper jo inderlig at det lar seg gjennomføre, selv i den situasjonen de er i nå, sier Ruud.

Et prosjekt som har gjort seg bemerket er Visit Svalbards utlån av sykler og sparker i Longyearbyen. Tilbudet skal være for alle. I tillegg har Longyearbyen Hundeklubb fått midler til arbeid med barn og unge, og det samme har Camp Svalbard fått.

Også Rubler
Også i år har fondet valgt å gi penger til prosjekter med russisk tilknytning. En russisk forsker ved Unis har fått penger til å måle industriell påvirkning i jordsmonnet i industrisamfunn, og sammenlikne Longyearbyen og Barentsburg. Svalbard Museum har fått støtte til et prosjekt om registrering og kartlegging av gjenstander fra russisk overvintringsfangst.

Samarbeid med skolen
Unis har blant annet fått penger til et prosjekt for måling av klimaeffekter i Adventfjorden. Ruud forteller at styret i fondet satte et lite pluss i marken fordi universitetet legger opp til å samarbeide med Longyearbyen skole.

Universitet på Svalbard har fått støtte til arbeid med vegetasjon og flora i Ringhorndalen.

– Dette er et område som biologisk er veldig veldig spennende. Det er den virkelige arktiske ørkenen hvor det er utrolig lite nedbør. De vil få kartlagt den med tanke på fremtidig klimaendring hvor det kan begynne å regne større mengder der også.

Ny søkeprosess
I høst innførte miljøvernfondet en hel-digital søknadsprosess, og til tross for at de trodde det ville føre til færre søknader, opplevde de det helt motsatte.

– Søkerne har omfavnet løsningen, og vi har fått inn gode søknader med all mulig dokumentering og vedlegg, sier sekretær Asbjørn Hagen, som har ansvar for fondet.

Nøkkelord

Se bildet større

Styret i Svalbard Miljøvernfond. Fra venstre: Anne-Line Pedersen, Stefan Norris, Rune Bergstrøm, Morten Ruud, Siri Hoem, Anna Lena Ekeblad, Asbjørn Hagen. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!