Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Milliarder av små sjødyr ble rundlurt

Jørgen Berge er spent på resultatet fra forsøket i Adventfjorden under den totale solformørkelsen. Nå har han noe av svaret. I bakgrunnen ligger KV "Svalbard", som hjalp til med opphentingen av måleutstyret. FOTO: Eirik Palm

Milliarder av små sjødyr ble rundlurt

Jørgen Berge kunne ikke la muligheten går fra seg. Hva skjer i havet når det plutselig blir mørkt? Nå vet han det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.03.2015 kl 12:06

– Det ville rett og slett vært kriminelt å la denne sjansen gå fra seg, fastslår professoren fra Unis og UiT Norges arktiske universitet.


Lys eller klokke?
Onsdag i 11-tiden gikk båten til Unis ut på den iskalde Adventfjorden. Med seg hadde den teknisk utstyr verdt en million kroner. Fire sonarer (ekkolodd) ble senket ned i vannet og posisjonen plottet inn på GPS-en. 20 meter under havflaten henger instrumentene i flyteelementer og forankret til havbunnen. Ved hjelp av ekkolodd skal de registrere aktiviteten til mikroorganismene før, under og etter den totale solformørkelsen.
Så dro Jørgen Berge hjem og gledet seg til solformørkelsen.

Med på toktet er Colin Griffiths, doktor og teknisk oseanograf fra Scottish Association for Marine Science. De to har lenge forsket på aktiviteten under vann i polarnatten. Resultatene viser at de små organismene i havet svømmer opp i vannsøylen når det blir mørkt. Dette er den største synkroniserte bevegelsen av biomasse på jorda.

Men er de utelukkende styrt av lys, eller har de en innbygget biologisk klokke?

– Bakgrunnen er kjennskapen til dyrenes atferd under solformørkelser. Fuglene slutter blant annet å synge, og det blir stille, når sola forsvinner. Vår hypotese er at det motsatte skjer i havet. Da begynner dyreplankton å våkne til liv og øke i aktivitet, sier Berge.

– Og settingen er helt eksepsjonell. Det er vårjevndøgn og størst forskjell på natt og dag, framholder han om den totale solformørkelsen den 20. mars.


Spørsmål om innsikt

I mellomtiden har det blitt kaldere og mer is på Adventfjorden, og umulig å komme ut med den lille båten som Unis disponerer. KV «Svalbard» er til kai denne helga mellom to tokt, og har stilt seg til disposisjon for forskeren og studentene i arktisk biologi lørdagen etter formørkelsen.

– Tanken var at den skulle stå til mandag, men på grunn av isen på fjorden og at KV «Svalbard» er her og hadde mulighet til å gå ut med oss, drar vi i dag, forteller professoren ivrig.

Når kystvaktskipet har funnet posisjonen og vi senkes ned i en lettbåt, følger studentene med fra helikopterdekket. I tillegg til å se hva forskerne gjør, skal de ta nettprøver i vannsøylen, som de bruker til studiene.

Ute på fjorden søkes sonarene opp, forbindelsen til havbunnen utløses elektronisk og like etter kommer de til overflaten. Berge og Griffiths haler og drar og til slutt er instrumenter trygt om bord.

– Hva er poenget med å vite dette?

– Dette er grunnforskning i seg selv, forståelsen av hvordan naturen virker. Så er Arktis under oppvarming og isen reduseres. Lyset vil øke og det vil bli større lysintensitet i vannsøyla. At organismer beveger seg opp og ned i vannsøylen gjør at dyr som finner maten sin her, må lete andre steder. Det er et fundamentalt spørsmål om innsikt i hvordan dette fungerer, sier Jørgen Berge.


Anarki
Det hele begynte med et prosjekt om døgnforflytninger av mikroorganismer under det internasjonale polaråret i 2007. Her ble de klar over at forflytningen, eller migrasjonen, skjer under hele polarnatta. Fra 2011 fikk de støtte fra Forskningsrådet, og her startet egentlig arbeidet med å undersøke samspillet mellom lys og mørke og mikroorganismenes forflytning opp og ned i vannsøylen.

Når det er mørkt svømmer de opp i vannsøylen for å finne næring, men hva da når polarnatta er over og det er lyst hele døgnet, slik vi får det i april?

– Da er det anarki. Rett og slett. Det er ikke noe mønster, fastslår Berge.

Når det blir forskjell mellom natt og dag skjer det imidlertid i mer organiserte former. Utstyret de har med er ekkolodd med fire frekvenser. De ulike organismene har sine bestemte signaturer, og dermed får Berge og Griffiths muligheten til å måle aktiviteten før, under- og etter solformørkelsen, og ikke minst, hvilke havdyr som beveger seg.

– Jeg håper vi får se at ikke alle begynner å bevege seg opp i vannsøylen, men at noen reagerer, sier professoren.

– Hva om ingenting skjer?

– Da betyr det bare at organismene ikke er så styrt av lyset.

– Hva tror du er mest sannsynlig?

– Jeg tror det er mest sannsynlig at de fleste organismene vil bevege seg fra klokka 11 til 11.30. Det er en fantastisk mulighet til å gjøre noe, og det blir uhorvelig spennende å se på dataene, sier Berge.


Fem på
Tirsdag morgen kommer en epost med et bilde hentet ut av ekkoloddet: «Mønsteret ser muligens litt uklart ut, men nå det kommer til stykket er dette et fantastisk resultat som vi kommer til å analysere videre på de neste månedene».

Bildet viser at det blir adskillig grønnere lenger oppe i bildet i perioden solformørkelsen pågår. Akkurat i tiden formørkelsen er rundt total, forsvinner utslagene på havbunnen. Dette er små sjødyr, og forskerne er begeistret.

– Det er færre dyr som holder seg nede.

– Så da responderte de på solformørkelsen?

– Så absolutt. Uten tvil. Ser du å de øverste 20 metrene har vi et lysgrønt bånd som går oppover. Det er dyr som responderer på mangelen av lys og migrerer oppover.

– Er dette resultatet du håpet på?

– Ja, absolutt. Det var kanskje litt vanskeligere å lese de båndene som migrerer.

Det betyr at dyrene reagerer på lys, og ikke har en biologisk klokke. Nå gjenstår arbeidet med å sammenholde dataene.

– Det gir oss rett og slett ny informasjon om hvordan organismene i havet responderer på lys og hvordan de migrerer i vannet, som vi kan bruke når vi skal forutse hvordan de vil oppføre seg når isen forsvinner.

Når formørkelsen er over kommer sjødyrene tilbake til havbunnen. Milliarder av små sjødyr i Isfjorden gikk med andre ord fem på fredag den 20. mars

Nøkkelord

Se bildet større

Utskriften fra ekkoloddet: De to vertikale linjene markerer tidspunktet der solformørkelsen er total. Fargene markerer mengden sjødyr, og i det aktuelle tidspunktet endrer tettheten seg ved bunnen. Samtidig øker tettheten lenger oppe i vannsøylen. Når lyset kommer tilbake, blir alt som før. FOTO: Unis/UiT

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!