Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Miljøgebyret blir innført 1. april

Fra 1. april neste år må cruiseturister og alle andre betale miljøgebyr. FOTO: Birger Amundsen

Miljøgebyret blir innført 1. april

Regjeringen har i statsråd vedtatt at miljøgebyret innføres 1. april neste år. Gebyret skal gå til Svalbard miljøvernfond.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Spørsmålet om å innføre et miljøgebyr på 150 kroner har vært utsatt en rekke ganger siden forslaget var på høring i fjor vår. I dag vedtok regjeringen i statsråd å innføre gebyret 1. april neste år og ikke 1. januar som tidligere sagt.
- Jeg ser miljøgebyret som et løft og en stadfesting av regjeringen sitt engasjement for at Svalbard skal være verdens best forvaltede villmarksområde. Svalbardnaturen er svært sårbar, og det koster å ta vare på Svalbard sin spesielle villmark, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Legges på billettprisen
Forskriften som er vedtatt i dag innebærer at alle som besøker Svalbard fra 1. april neste år skal betale et miljøgebyr på 150 kroner ved reiser til landområde og indre farvann på Svalbard. Ett av problemene med gebyret har vært hvem som skal kreve det inn. Nå har regjeringen vedtatt at gebyret legges på billettprisen og skal kreves inn av cruiseselskapene og flyselskapene. SAS Braathens var lite begeistret da dette forslaget kom, men har sagt at de vil føye seg nå som forskriften blir vedtatt.
Gebyret vil trolig gi en årlig inntekt på rundt åtte millioner kroner, som vil gå inn i Svalbard miljøvernfond. Alle kostnader i forbindelse med ordningen skal tas fra fondet.

Alle må betale
Alle som besøker Svalbard må betale gebyret på 150 kroner, men de fastboende vil få det refundert, noe som har voldt mye besvær for å finne en enklest mulig ordning. Sysselmannen har regnet ut at 10.000-15.000 reiser årlig må refunderes og at arbeidet vil kreve én stilling.
Sysselmannen ønsker nå at Svalbard likningskontor skal ta seg av refusjonsarbeidet, og ber i et brev om at forslaget vurderes:
«Bakgrunn for henvendelsen er målsettingen om at det skal være så enkelt som mulig for de fastboende å fremme krav om refusjon og at ordningen skal være så effektiv som mulig. I den sammenhengen ser vi likningskontorets beliggenhet i umiddelbar nærhet av butikker, bank, post og andre offentlige kontorer som en stor fordel.»
Forutsetningen for å få utbetalt refusjon er at den reisende er registrert i befolkningsregisteret for Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!