Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Miljøgebyret blir innført 1. april

Fra 1. april neste år må cruiseturister og alle andre betale miljøgebyr. FOTO: Birger Amundsen

Miljøgebyret blir innført 1. april

Regjeringen har i statsråd vedtatt at miljøgebyret innføres 1. april neste år. Gebyret skal gå til Svalbard miljøvernfond.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Spørsmålet om å innføre et miljøgebyr på 150 kroner har vært utsatt en rekke ganger siden forslaget var på høring i fjor vår. I dag vedtok regjeringen i statsråd å innføre gebyret 1. april neste år og ikke 1. januar som tidligere sagt.
- Jeg ser miljøgebyret som et løft og en stadfesting av regjeringen sitt engasjement for at Svalbard skal være verdens best forvaltede villmarksområde. Svalbardnaturen er svært sårbar, og det koster å ta vare på Svalbard sin spesielle villmark, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Legges på billettprisen
Forskriften som er vedtatt i dag innebærer at alle som besøker Svalbard fra 1. april neste år skal betale et miljøgebyr på 150 kroner ved reiser til landområde og indre farvann på Svalbard. Ett av problemene med gebyret har vært hvem som skal kreve det inn. Nå har regjeringen vedtatt at gebyret legges på billettprisen og skal kreves inn av cruiseselskapene og flyselskapene. SAS Braathens var lite begeistret da dette forslaget kom, men har sagt at de vil føye seg nå som forskriften blir vedtatt.
Gebyret vil trolig gi en årlig inntekt på rundt åtte millioner kroner, som vil gå inn i Svalbard miljøvernfond. Alle kostnader i forbindelse med ordningen skal tas fra fondet.

Alle må betale
Alle som besøker Svalbard må betale gebyret på 150 kroner, men de fastboende vil få det refundert, noe som har voldt mye besvær for å finne en enklest mulig ordning. Sysselmannen har regnet ut at 10.000-15.000 reiser årlig må refunderes og at arbeidet vil kreve én stilling.
Sysselmannen ønsker nå at Svalbard likningskontor skal ta seg av refusjonsarbeidet, og ber i et brev om at forslaget vurderes:
«Bakgrunn for henvendelsen er målsettingen om at det skal være så enkelt som mulig for de fastboende å fremme krav om refusjon og at ordningen skal være så effektiv som mulig. I den sammenhengen ser vi likningskontorets beliggenhet i umiddelbar nærhet av butikker, bank, post og andre offentlige kontorer som en stor fordel.»
Forutsetningen for å få utbetalt refusjon er at den reisende er registrert i befolkningsregisteret for Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!