Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Miljøgebyret blir innført 1. april

Fra 1. april neste år må cruiseturister og alle andre betale miljøgebyr. FOTO: Birger Amundsen

Miljøgebyret blir innført 1. april

Regjeringen har i statsråd vedtatt at miljøgebyret innføres 1. april neste år. Gebyret skal gå til Svalbard miljøvernfond.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Spørsmålet om å innføre et miljøgebyr på 150 kroner har vært utsatt en rekke ganger siden forslaget var på høring i fjor vår. I dag vedtok regjeringen i statsråd å innføre gebyret 1. april neste år og ikke 1. januar som tidligere sagt.
- Jeg ser miljøgebyret som et løft og en stadfesting av regjeringen sitt engasjement for at Svalbard skal være verdens best forvaltede villmarksområde. Svalbardnaturen er svært sårbar, og det koster å ta vare på Svalbard sin spesielle villmark, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Legges på billettprisen
Forskriften som er vedtatt i dag innebærer at alle som besøker Svalbard fra 1. april neste år skal betale et miljøgebyr på 150 kroner ved reiser til landområde og indre farvann på Svalbard. Ett av problemene med gebyret har vært hvem som skal kreve det inn. Nå har regjeringen vedtatt at gebyret legges på billettprisen og skal kreves inn av cruiseselskapene og flyselskapene. SAS Braathens var lite begeistret da dette forslaget kom, men har sagt at de vil føye seg nå som forskriften blir vedtatt.
Gebyret vil trolig gi en årlig inntekt på rundt åtte millioner kroner, som vil gå inn i Svalbard miljøvernfond. Alle kostnader i forbindelse med ordningen skal tas fra fondet.

Alle må betale
Alle som besøker Svalbard må betale gebyret på 150 kroner, men de fastboende vil få det refundert, noe som har voldt mye besvær for å finne en enklest mulig ordning. Sysselmannen har regnet ut at 10.000-15.000 reiser årlig må refunderes og at arbeidet vil kreve én stilling.
Sysselmannen ønsker nå at Svalbard likningskontor skal ta seg av refusjonsarbeidet, og ber i et brev om at forslaget vurderes:
«Bakgrunn for henvendelsen er målsettingen om at det skal være så enkelt som mulig for de fastboende å fremme krav om refusjon og at ordningen skal være så effektiv som mulig. I den sammenhengen ser vi likningskontorets beliggenhet i umiddelbar nærhet av butikker, bank, post og andre offentlige kontorer som en stor fordel.»
Forutsetningen for å få utbetalt refusjon er at den reisende er registrert i befolkningsregisteret for Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!