Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Milde måne – det er fullbooket allerede

Interessen var stor under Venus-passasjen natt til 6. juni i fjor. Det blir imidlertid bare barnemat mot det som venter oss om to år. FOTO: Anders Fjellestad

Solformørkelsen 2015:

Milde måne – det er fullbooket allerede

Longyearbyen har orkesterplass for en total solformørkelse 20. mars 2015, det har reiselivet for lengst fått merke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.05.2013 kl 08:42

Longyearbyen-folk med en ekstra sengeplass kan gjøre gode penger om to år. Fortvilte astronomi-entusiaster leter etter en ledig seng i Longyearbyen, men samtlige overnattingssteder er for lengst fullbooket til solformørkelsen 20. mars 2015.


Uferdig hotell fullt

– Vi kunne sikkert ha fullbooket tre hoteller til. Det er en veldig stor interesse for solformørkelsen. Vi får stadig henvendelser fra fortvilte folk som ønsker en seng, sier Elisabeth Lockert, avdelingsleder i Svalbard Booking.

Selskapet eier Svalbard Hotell og Svalbard Lodge. I tillegg bygger de et tredje hotell, ovenfor Kroa. Det nye hotellet skal etter planen stå ferdig i 2015, og også her er alle sengeplassene allerede booket. De tre overnattingsstedene har til sammen 162 senger.

– Vi ble fullbooket for over ett år siden, så vi kunne godt fått en solformørkelse litt oftere, humrer Lockert.

Situasjonen er den samme i Spitsbergen Travel. Der begynte rabalderet allerede i 2007, da turoperatøren Travel Quest International tok kontakt. I 2009 – for fire år siden – ble samtlige av selskapets 550 senger booket.

– Det har vært en ekstrem interesse, og det er åpenbart en spesiell happening, sier Trygve Steen, administrerende direktør i Spitsbergen Travel.

Selskapet driver Polarhotellet, Spitsbergen Hotell Funken og Spitsbergen Guesthouse.


Fullt, fullt, fullt

Foreløpig har ikke etterspørselen vært like ekstrem for aktiviteter som hundesledeturer og snøskuterturer.

– Men vi vil prøve å rigge til litt ekstra og se hva vi kan gjøre ut av dette. Det var en del aktiviteter i forbindelse med Venus-passasjen i fjor, men det blir nok en flau bris i forhold til det som kommer til å skje i 2015, tror Steen.

Til nå har ikke selskapet vurdert å leie ekstra senger eller lokaler for å møte etterspørselen.

Også på Mary-Anns Polarrigg og Basecamp Fangstmannshotellet er samtlige senger booket i perioden rundt den totale solformørkelsen.

– Hos oss ble det fullbooket for to år siden, og vi har etablert ventelister, sier Aud Andersen, seniorkonsulent for salg og booking i Basecamp Spitsbergen.


Lager fest

Astronomiens egen duracellkanin, Knut Jørgen Røed Ødegaard, var i Longyearbyen i fjor for å sondere terrenget. Formørkelsen skjer på formiddagen, og dermed er den nordlige delen av Longyearbyen, samt Hiorthhamn og fjelltoppene rundt byen, best egnet til å få med seg begivenheten.

Ødegaard sa til Svalbardposten i fjor at Longyearbyen må forberede seg på et sirkus av dimensjoner, og at det må legges til rette for infrastruktur som strøm og storskjermer. Selv mente han at sletta mellom Svalbard Snøscooterutleie og hundegården kan være et egnet sted for folkefest.

Svalbard Museum steller i stand festen i samarbeid med Ødegaard. Allerede nå er planleggingen i gang.

– Det blir store arrangementer utendørs, men eksakt hva som skjer, vet vi ennå ikke. Venus-passasjen ga oss en liten anelse på hva vi har i vente, men jeg tror ikke Longyearbyen ennå vet hvor stort dette blir. Svalbard kommer til å få masse eksponering, sier Anna Lena Ekeblad, sekretær ved museet.

Se bildet større

Omtrent slik vil solformørkelsen fortone seg i Longyearbyen om knappe to år. Ja, dersom det blir klarvær, vel å merke. FOTO: NASA

Faktaboks

Hva skjer, egentlig?

Fredag 20. mars 2015 inntreffer en total solformørkelse over Svalbard og Nordpolen. Svalbard ligger suverent best til på hele kloden for å bivåne fenomenet.

På polpunktet inntreffer formørkelsen samme dag som sola kommer tilbake igjen etter et halvt år med mørketid. Noe slik skjer kun en gang per 500.000 år.

Formørkelsen inntreffer fordi månen passerer foran sola. I Longyearbyen skjer det klokka 10.11, med total dekning en time etter. På fastlandet dekkes 90 prosent av sola.

Kilde: www.svalbard2015.no

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!