Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Meteorologisk forsøpling

Meteorologisk institutt får kjeft av Sysselmannen for å ha forsøplet en av de fjerneste øyene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2011 kl 07:00

– Vi inspiserte Karl XII-øya i sommer og oppdaget da deler av en mast og annet utstyr liggende på bakken. Utstyret var merket med Meteorlogisk institutt, så det var ikke tvil om hvem det tilhørte, sier naturvernrådgiver Elin M. Lien hos Sysselmannen.

I en epost til seniorrådgiver Ragnar Brækkan hos Meteorologisk institutt i Oslo, påpeker Lien forsøpling også ved værstasjoner på andre fjerntliggende øyer, blant annet Kongsøya på Kong Karls Land og Kvitøya:

«Ved disse mastene lå det avklipte ledningsbiter, gjenglemt elektrikertape etc under mastene. Er det noen grunn til at dere ikke tok med dere søppelet da dere monterte disse mastene?»

Vær og isbjørn

Ragnar Brækkan unnskylder det hele med dårlig vær og isbjørner med ødeleggelseslyst.

– Vi har selvsagt høy prioritet på å samle inn rusk og rask etter oss. Den gamle stasjonen på Karl XII-øya var rasert av isbjørn da vi kom dit i fjor. Været var dårlig og helikopterpiloten tillot derfor ikke hengende last. Vi fjernet batterier og elektronikk, og lot resten ligge i en kløft med tanke på å hente det inn. Da vi kom dit i år var været enda verre. Da var også den nye stasjonen rasert av isbjørn, og det var ikke mulig for oss å ta med noe av utstyret tilbake, forklarer Ragnar Brækkan.

Isbjørn er et stort problem for Meteorologisk institutt, men burde ikke være det i og med at isbjørn gjerne holder til på de fjerneste øyene.

– Vi er selvsagt ikke ukjent med isbjørn, men jeg har aldri opplevd maken. Fire stasjoner er ødelagt. Stasjonen på Karl XII, som nevnt, Kongsøya, Kvitøya og på Svarttangen på Edgeøya, sier Brækkan.

Inspeksjoner

Meteorologisk institutt er ikke den eneste statlige institusjonen som har det med å etterlate utstyr som ikke lenger er i bruk. Også Norsk Polarinstitutt og andre forskningsinstitusjoner, har et langt synderegister. Sysselmannen har imidlertid innskjerpet kravene.

– Det vi har gjort de senere årene er å sette tidsbegrensninger på installasjoner. Det gjør det enklere for oss å følge opp sakene, sier naturvernrådgiver Lien.

På Kapp Lee på Edgeøya har Universitetet i Bergen etterlatt måleinstrumenter som ikke lenger er i bruk.

– Utstyret skulle vært fjernet. Det er en sak som jeg følger opp, sier Lien.

Sysselmannen foretar årlige inspeksjoner selv til de fjerneste steder for å se til at alt går rett for seg.

Krav til ryddighet

– Vi oppsøker aktivt forsknings­installasjoner. Noen steder er det ryddig, andre steder er det ikke fullt så ryddig, sier Elin M. Lien.

Kravene til ryddighet er ekstra høye i de store naturreservatene på østsiden av Svalbard. Sysselmannen arbeider for tiden med en forvaltningsplan for Øst-Svalbard, hvor store områder kan bli stengt for alle andre enn utvalgte forskere.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!