Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Messe for klima

Sogneprest Leif Magne Helgesen holdt ei egen messe for klimaet på Elveneset tirsdag ettermiddag. Bildet viser ham på Vindodden hvor han holdt sin tradisjonelle messe langfredag. FOTO: Geir Barstein

Messe for klima

Tirsdag kveld holdt sogneprest Leif Magne Helgesen ei messe for å sette fokus på endringene i klimaet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.05.2016 kl 08:42

Det skjedde på Elveneset, nordøst for Longyearbyen.

– Grunnene til det er først og fremst at det er et fint sted. Men der står vi foran Sassenfjorden som har vært isfri i hele vinter, og mindre is er en konsekvens av klimaendringene, sier Leif Magne Helgesen.

Presten regner ikke med at det blir så mange tilhørere. Dette fordi vårløsningen har gjort det vanskelig å kjøre snøskuter til stedet. Men både NRK og BBC er på slep. Kim Holmén fra Norsk polarinstitutt er også en del av følget som drar ut til Elveneset.

– Hvordan finner du liturgi til denne type messe?

– Det er ikke så vanskelig. Det går litt på bønner og syndsbekjennelse, at vi mennesker sannsynligvis står bak klimaendringene, og at vi i alle fall er skyld i at sjøfugler får magene fulle av mikroplast. Det blir en aktuell liturgi, sier Leif Magne Helgesen.

Dette er ikke første gang Helgesen gjør dette. I fjor holdt han ei lignende messe ved taubanebukken bak kirka i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!