Messe for klima

Tirsdag kveld holdt sogneprest Leif Magne Helgesen ei messe for å sette fokus på endringene i klimaet.

Sogneprest Leif Magne Helgesen holdt ei egen messe for klimaet på Elveneset tirsdag ettermiddag. Bildet viser ham på Vindodden hvor han holdt sin tradisjonelle messe langfredag.
Publisert

Det skjedde på Elveneset, nordøst for Longyearbyen.

– Grunnene til det er først og fremst at det er et fint sted. Men der står vi foran Sassenfjorden som har vært isfri i hele vinter, og mindre is er en konsekvens av klimaendringene, sier Leif Magne Helgesen.

Presten regner ikke med at det blir så mange tilhørere. Dette fordi vårløsningen har gjort det vanskelig å kjøre snøskuter til stedet. Men både NRK og BBC er på slep. Kim Holmén fra Norsk polarinstitutt er også en del av følget som drar ut til Elveneset.

– Hvordan finner du liturgi til denne type messe?

– Det er ikke så vanskelig. Det går litt på bønner og syndsbekjennelse, at vi mennesker sannsynligvis står bak klimaendringene, og at vi i alle fall er skyld i at sjøfugler får magene fulle av mikroplast. Det blir en aktuell liturgi, sier Leif Magne Helgesen.

Dette er ikke første gang Helgesen gjør dette. I fjor holdt han ei lignende messe ved taubanebukken bak kirka i Longyearbyen.

Powered by Labrador CMS