Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Messa i Svea må totalrenoveres

Store Norske må pusse påå messa for tre millioner kroner fordi de ikke har råd til å bygge nytt. Mattilsynet har blant annet bemerket at gulvet er ødelagt og at veggflatene er utslitt. Kjøkkenet er imidlertid ikke det verste rommet, ifølge tilsynet. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Messa i Svea må totalrenoveres

Messebygget i Svea har hatt alvorlige mangler siden 2004. Nå må Store Norske utbedre, og til høsten skal messa pusses opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Da Mattilsynet i 2004 avdekket flere mangler ved messebygget i Svea, ble tilsynet og Sysselmannen orientert om at Store Norske planla å bygge et nytt messebygg som skulle erstatte brakkeriggen som ble satt opp på 70-tallet.
«Planene for nytt messebygg er ikke gjennomført, og inspeksjonen den 25.04.07 avdekket at det fortsatt er alvorlige bygnings- og vedlikeholdsmessige mangler i kjøkken, lagerrom og transportarealer», skriver Mattilsynet til Sysselmannen.
Etter brannen i gruva sommeren 2005, ble planene om et nytt messebygg skrinlagt.
Nå vil ikke Mattilsynet akseptere en ytterligere utsetting av utbedringene i messa og ber Sysselmannen fatte et vedtak i form av påbud.

Muggsopp
Manglene som blir påpekt i rapporten fra Mattilsynet er blant annet at guvbelegget i kjøkkenet og mellageret har sår som gjør renholdet vanskelig. Sårene fører til vanninntrenging i underlaget, noe som gir mulighet for oppvekst av mikroorganismer. Veggkledningen i oppvaskavdelingen og innredningen i tine- og pakkerommet er også hygienisk utilfredsstillende.
«Det bemerkes også som uheldig at tining av dypfryste råvarer skjer i et rom uten temperaturregulering», skriver tilsynet.
I tillegg er både vegg- og gulvflater i bakeriet utslitt. Også lagerkorridoren har flere mangler.
«Det ble flere steder i lokalene observert muggvekst. Dette er et resultat av vanninntrengning, konstant fuktighet og vanskelig tilgjengelig reinhold», står det i skrivet.
– Det er ikke akutt alvorlig. Det er ikke fare for at noen skal bli akutt syke, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Arvid Ingebrigtsen.
Han påpeker at de fleste manglene gjelder andre rom enn selve kjøkkenet.
– Hadde det vært like dårlig på kjøkkenet hadde det vært mer alvorlig, sier han.
Ingebrigtsen understreker at messebygget er ryddig og reint, men at det er slitt og gammelt.

Varsel om pålegg
Nå har Sysselmannen sendt Store Norske et forhåndsvarsel etter anbefaling fra Mattilsynet.
«Store Norske Spitsbergen Gruvekompani må ta stilling til den framtidige drift av messa i Svea. Ut fra de observasjoner som ble gjort ved tilsynsbesøket den 25.04.07 synes to alternativer å være aktuelle», skriver Sysselmannen.
Det ene er at messebygg med kjøkken, lagerrom og alle tilknyttede lokaler totalrenoveres, det andre er å bygge et nytt messebygg.
– De har nå fått et forhåndsvarsel som de kan svare på. Først vil jeg se hva de svarer, så vil jeg ta det stegvis etter det, sier assisterende sysselmann, Elisabeth B. Løvold.

Brannen satte stopper
Plassjef i Svea, Rune Hesthammer, forklarer at manglene på kjøkkenet ikke ble utbedret fordi Store Norske hadde planer om å bygge et nytt messebygg og ikke ville bruke for mye penger på et gammelt bygg.
– Brannen satte imidlertid en stopper for byggingen. Planene er klare, men etter brannen blir investeringer som fremmer produksjonen i gruva prioritert, sier Hesthammer.
Nå skal det nåværende messebygget likevel pusses opp. Arbeidet skal starte i september og vil koste rundt tre millioner kroner. Det som skal pusses opp er blant annet kjøle- og fryserom, personalgarderober, kontor, bakeri og kjøkken.
– Nå er det kummerlige forhold for de som jobber her. Det har vært trekkfullt og kaldt og tungvint å holde overflatene rene. De ansatte må bruke mye ekstra tid på vasking, sier Hesthammer.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!