Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Merker krisen i flytilbudet

Flyselskapene har redusert flygningene, og Visit Svalbard frykter de kan knipe enda mer inn som en konsekvens av krisen i Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Merker krisen i flytilbudet

Næringslivet på Svalbard er bekymret for flytilbudet framover.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2015 kl 15:23

Kings Bay er blant de som vil merke en reduksjon i Store Norske godt. Selskapet har faste flygninger med Lufttransport mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund to dager i uka – om vinteren én gang og om sommeren to. I tillegg kommer charterflygninger. De årlige kostnadene har etter det Svalbardposten forstår, vært rundt ti millioner kroner.

Merkes allerede

Kings Bay er storbruker sammen med Store Norske, som har flygninger til- og fra Svea, og dette gir stordriftfordeler. 

Administrerende direktør i Kings Bay, Ole Øiseth, bekrefter at de allerede merker krisen i kullselskapet.

– Det har allerede gitt økonomiske utfordringer, og jeg ser i spenning på hva som skjer, sier Øiseth, som understreker at han har all mulig sympati med kullselskapets situasjon.

Urolig

Også reiselivet er urolig fordi færre ansatte i Store Norske kan påvirke flytilbudet til Svalbard. Det kan i sin tur gå ut over satsingen på nordlysturisme, som Visit Svalbard håper skal føre til at reiseliv blir helårsturisme.

– Store Norske genererer massevis av flyginger. Vi vet at det vil gi konsekvenser, for det er ikke slik at flyet er fullt av turister, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Norwegian har ifølge Visit Svalbard redusert til to flygninger i uka neste år, med unntak av mars måned. Også SAS har justert for ekstra kapasitet, men Brunvoll frykter at det vil ramme reiselivet og fastboende dersom flytilbudet blir ytterligere svekket.

– Vi er helt avhengig av infrastrukturen for å klare å lykkes, sier han.

Flyrutene blir også tema i styret i reiselivsrådet.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!