Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Merker krisen i flytilbudet

Flyselskapene har redusert flygningene, og Visit Svalbard frykter de kan knipe enda mer inn som en konsekvens av krisen i Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Merker krisen i flytilbudet

Næringslivet på Svalbard er bekymret for flytilbudet framover.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2015 kl 15:23

Kings Bay er blant de som vil merke en reduksjon i Store Norske godt. Selskapet har faste flygninger med Lufttransport mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund to dager i uka – om vinteren én gang og om sommeren to. I tillegg kommer charterflygninger. De årlige kostnadene har etter det Svalbardposten forstår, vært rundt ti millioner kroner.

Merkes allerede

Kings Bay er storbruker sammen med Store Norske, som har flygninger til- og fra Svea, og dette gir stordriftfordeler. 

Administrerende direktør i Kings Bay, Ole Øiseth, bekrefter at de allerede merker krisen i kullselskapet.

– Det har allerede gitt økonomiske utfordringer, og jeg ser i spenning på hva som skjer, sier Øiseth, som understreker at han har all mulig sympati med kullselskapets situasjon.

Urolig

Også reiselivet er urolig fordi færre ansatte i Store Norske kan påvirke flytilbudet til Svalbard. Det kan i sin tur gå ut over satsingen på nordlysturisme, som Visit Svalbard håper skal føre til at reiseliv blir helårsturisme.

– Store Norske genererer massevis av flyginger. Vi vet at det vil gi konsekvenser, for det er ikke slik at flyet er fullt av turister, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Norwegian har ifølge Visit Svalbard redusert til to flygninger i uka neste år, med unntak av mars måned. Også SAS har justert for ekstra kapasitet, men Brunvoll frykter at det vil ramme reiselivet og fastboende dersom flytilbudet blir ytterligere svekket.

– Vi er helt avhengig av infrastrukturen for å klare å lykkes, sier han.

Flyrutene blir også tema i styret i reiselivsrådet.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!