Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Merker ikke alle bjørnene

Norsk polarinstitutt fortsetter å kartlegge og overvåke isbjørnbestanden på Svalbard. Denne familien befant seg i Tempelfjorden denne uken, og ble fotografert av folk fra Spitzbergen Reisen. FOTO: Marcel Schütz

Merker ikke alle bjørnene

Norsk polarinstitutt har fått tillatelse til å merke 400 isbjørn de neste to årene, men klarer sannsynligvis ikke merke halvparten av dette.

Tekst:

Publisert:

Norsk polarinstitutt (NP) fortsetter å overvåke isbjørnbestanden på Svalbard, og har søkt blant annet Forsøksdyrutvalget om å få merke opptil 400 bjørner de neste to årene. Søknaden ble innvilget i forrige måned.

– Det dreier seg om å ta hår-, vevs- og blodprøver av dyrene, samt merke med leppetatovering, øremerke og mikrochip, sier forsker Jon Aars.

Langt etter skjema

Forskeren har tatt godt i når han søkte om tillatelsen, og ser allerede nå at det sannsynligvis ikke blir merket i nærheten så mange bjørn som tillatelsen gjelder for.

– Det er på våren vi gjør dette, og vi holder på med årets merking akkurat nå. Fram til onsdag denne uken hadde vi merket 58 bjørn, og har bare en dag igjen å jobbe på. Det blir dermed bare merket noen og seksti bjørner i år, sier Aars.

Det største antallet isbjørner NP har merket på ett år er 160.

– Finnes det mange umerkede bjørner der ute?

– Det kommer an på hvor vi drar. Noen steder er det mange umerkede bjørner, sier Aars som i vår har jobbet på østkysten, i Storfjorden og nedover vestkysten. Tirsdag var merkerne i Hornsund-området.

Hiovervåkning

Samtidig som NP fikk tillatelse av Sysselmannen til å fortsette merkeprogrammet sitt, fikk institusjonen også tillatelse til å fortsette et program med hiovervåkning som ble startet i 2008. Det skal også festes sendere på 30 isbjørner som et ledd i isbjørntelling som skal foregå det kommende året.

Samlet sett har NP fått følgende tillatelser fra myndighetene i forbindelse med isbjørnprosjektene sine.

  • Tillatelse til merking av opptil 400 isbjørner de neste to årene.
  • Inntil 150 helikopterlandinger fra 20. mars til 15. oktober i år.
  • Ferdselstillatelse på Kongsøya i april i år.
  • Lån av statens nødhytte på Heimland på Barentsøya.
  • Lån av Sysselmannens tjenestehytter i Kinnvika og Mushamna på ulike tidspunkt.
  • Tillatelse til å opprettholde letthytter på Heimland (Barentsøya) fram til høsten 2016.

Nøkkelord

Se bildet større

Isbjørnforsker Jon Aars har søkt om å få merke 400 isbjørn de neste to årene, men klarer sannsynligvis ikke å merke halvparten så mange. FOTO: Christian Nicolai Bjørke (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!