Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Merker ikke alle bjørnene

Norsk polarinstitutt fortsetter å kartlegge og overvåke isbjørnbestanden på Svalbard. Denne familien befant seg i Tempelfjorden denne uken, og ble fotografert av folk fra Spitzbergen Reisen. FOTO: Marcel Schütz

Merker ikke alle bjørnene

Norsk polarinstitutt har fått tillatelse til å merke 400 isbjørn de neste to årene, men klarer sannsynligvis ikke merke halvparten av dette.

Tekst:

Publisert:

Norsk polarinstitutt (NP) fortsetter å overvåke isbjørnbestanden på Svalbard, og har søkt blant annet Forsøksdyrutvalget om å få merke opptil 400 bjørner de neste to årene. Søknaden ble innvilget i forrige måned.

– Det dreier seg om å ta hår-, vevs- og blodprøver av dyrene, samt merke med leppetatovering, øremerke og mikrochip, sier forsker Jon Aars.

Langt etter skjema

Forskeren har tatt godt i når han søkte om tillatelsen, og ser allerede nå at det sannsynligvis ikke blir merket i nærheten så mange bjørn som tillatelsen gjelder for.

– Det er på våren vi gjør dette, og vi holder på med årets merking akkurat nå. Fram til onsdag denne uken hadde vi merket 58 bjørn, og har bare en dag igjen å jobbe på. Det blir dermed bare merket noen og seksti bjørner i år, sier Aars.

Det største antallet isbjørner NP har merket på ett år er 160.

– Finnes det mange umerkede bjørner der ute?

– Det kommer an på hvor vi drar. Noen steder er det mange umerkede bjørner, sier Aars som i vår har jobbet på østkysten, i Storfjorden og nedover vestkysten. Tirsdag var merkerne i Hornsund-området.

Hiovervåkning

Samtidig som NP fikk tillatelse av Sysselmannen til å fortsette merkeprogrammet sitt, fikk institusjonen også tillatelse til å fortsette et program med hiovervåkning som ble startet i 2008. Det skal også festes sendere på 30 isbjørner som et ledd i isbjørntelling som skal foregå det kommende året.

Samlet sett har NP fått følgende tillatelser fra myndighetene i forbindelse med isbjørnprosjektene sine.

  • Tillatelse til merking av opptil 400 isbjørner de neste to årene.
  • Inntil 150 helikopterlandinger fra 20. mars til 15. oktober i år.
  • Ferdselstillatelse på Kongsøya i april i år.
  • Lån av statens nødhytte på Heimland på Barentsøya.
  • Lån av Sysselmannens tjenestehytter i Kinnvika og Mushamna på ulike tidspunkt.
  • Tillatelse til å opprettholde letthytter på Heimland (Barentsøya) fram til høsten 2016.

Nøkkelord

Se bildet større

Isbjørnforsker Jon Aars har søkt om å få merke 400 isbjørn de neste to årene, men klarer sannsynligvis ikke å merke halvparten så mange. FOTO: Christian Nicolai Bjørke (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!