Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mer trøbbel for Store Norske

Produksjonen i Svea Nord går for halv maskin, og fører til at underskuddet øker for Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Mer trøbbel for Store Norske

Årets første tre måneder lyser rødt for Store Norske. Årsaken er de mange problemene med oppredningsverket i Svea, og stans i kullproduksjonen i Svea Nord-gruva.

Tekst:

Publisert:

– Vi er selvfølgelig bekymret for at det så ofte er stopp i driften. Mange har vært i sving for å løse de tekniske problemene med oppredningsverket, men føler at de ikke får igjen for innsatsen. Alle i selskapet er opptatt av situasjonen, som vi anser som alvorlig, sier Arild Olsen.

Han er hovedtillitsvalgt og leder av Longyearbyen Arbeiderforening, og sitter også i styret i Store Norske som ansatterepresentant.

Så langt i år har Store Norske opparbeidet seg et stort underskudd, som det skal bli svært vanskelig å ta igjen. Administrerende direktør Per Andersson er bekymret, og vedgår at oppredningsverket er årsaken til de mange problemene, og at de på langt nær er løst.

– Vi har noen tekniske utfordringer, og har hatt en rekke møter for å beslutte hvordan vi skal kjøre videre. At de mange stansene skaper uro, er helt naturlig, sier han.


Kullstøv

For tiden består problemet av at langtidslagret kull støver kolossalt under rensning. Det har de siste ukene ført til en rekke stanser ut fra arbeidsmiljø­hensyn. Mengden av støv i luften ble etter hvert så omfattende i verket at arbeiderne nektet å fortsette før plagen var redusert.

Stans av renseverket førte i neste omgang til at kulldrifta måtte stanse. Det var ikke lager­plass nok rundt verket. Skulle kullproduksjonen fortsette, måtte kullet derfor lagres midlertidig i utskipningsområdet på Kapp Amsterdam i påvente av rensing. Det ville påført Store Norske store ekstraomkostninger i transport.


Frykter ikke for Store Norske

Til tross for de mange og store problemene, frykter hovedtillitsvalgt Arild Olsen ikke at Store Norske går i svart.

– Store Norske har alltid hatt en egen evne til å komme seg ut av problemene. Det som skjer er selvsagt alvorlig, men selskapet framstår fortsatt solid. Samtidig er det klart at dette ikke kan fortsette, understreker han.

Olsen roser de ansatte på oppredningsverket og i gruva for måten de takler problemene på, og at de holder oppe arbeidsmoralen.


Problemer i kø

Gruvesjef Per Nilssen i Svea Nord, som også er ansvarlig for oppredningsverket, innrømmer at problemene langt fra er løst, og at gruva ikke har vært i full produksjon på mange uker.

– Vi har på langt nær nådd det produksjonsvolumet som vi håpet på. Riktignok har oppredningsverket gått nokså stabilt de siste dagene, men det er mer enn støvet som skaper problemer. Det er en rekke tekniske problemer som stadig fører til stans, sier han.

Neste uke har styret i Store Norske møte i Longyearbyen.

– Styret vil nok stille en rekke kritiske spørsmål til hva vi har tenkt å gjøre for å stanse den negative utviklingen. Og hvordan vi skal ta igjen den tapte produksjonen, sier Nilssen.

Det er budsjettert å skipe ut over to millioner tonn Svea-kull i år. Så langt ligger det rundt 550.000 tonn renset kull på Kapp Amsterdam.

– Det er bekymringsfullt hvis vi ikke har nok salgskull til det vi har budsjettert med. Det bare må vi få til, fastslår gruvesjefen.

– Vi må få kontroll over situasjonen. Så enkelt er det, og så vanskelig, sier Arild Olsen.

Se bildet større

Per Andersson er adm. dir. i Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Per Nilssen er gruvesjef i Svea Nord, og også ansvarlig for oppredningsverket i Svea. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!