Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mer søppel enn noen sinne

Nok å ta av: Mye av søppelet på Svalbard er rester etter fiskenæringa. Feltinspektør Odd Magne Kvålshagen plukker søppel i Smerenburgfjorden. FOTO: Audun Eide/Sysselmannen

Mer søppel enn noen sinne

I løpet av årets søppeltokt ble det plukket 155 kubikk søppel langs Svalbards strender. Det er ny rekord.

Aldri før har «Nordsyssel» hatt med seg så mye skrot hjem etter sysselmannens årlige ryddetokt. I år var 24 personer med for å gjøre en innsats i naturen.

– Vi har gjort dette i 14 år nå. Om vi samler alt søppelet fra alle søppeltoktene, blir det en ikke ubetydelig haug, sier toktleder Per Andreassen hos Sysselmannen.

Av søppel fant de mye plast og rester fra fiskerinæringa. Områdene som i år ble plukket var Sorgfjorden, Lågøya, Rijpfjorden og Bockfjorden.

– I Sorgfjorden ble det plukket søppel både i 2003 og 2006. I år fant vi 30 kubikk søppel på 10 kilometer strandlinje. Det blir hele tiden vasket i land nytt søppel, sier Andreassen.


– En unik sjanse

De 24 plassene på søppeltoktet er svært populære. I år søkte 175 personer om å få være med. I løpet av de åtte dagene de var ute, rakk de å legge bak seg 600 nautiske mil.

– Det er jo en unik sjanse til å komme seg ut og se steder som man vanligvis ikke får se. I tillegg har vi det jo veldig hyggelig, selv om det er hard jobbing, sier Andreassen.

Været var så bra det kunne bli, med unntak av regn og vind en dag.

– Vi hadde tenkt å gå i land ved Breibogen, men da blåste det. Bortsett fra det har vi fått gjort alt etter planen, forteller Andreassen.


Tilbake etter 51 netter

På turen plukket de også opp årets feltinspektører fra Trygghamna, Magdalenefjorden og Ny-Ålesund. De seks feltinspektørene har tilbrakt sommeren to og to på vestkysten av Spitsbergen. I løpet av de sju ukene har de holdt oppsyn og kontroll med alt fra turister til fangst og fiske.

– Vi har møtt ganske mange, både turister og fastboende som har vært på tur. Det har vært en fantastisk tur, sier biolog Anders Voss Thingnes som hadde base i Trygghamna.

Blant annet trekker de frem at de har fått et nært og tett innblikk i naturen.

– Jeg har blitt helt rørt av samspillet mellom dyrene og den omsorgen foreldrene viser ungene sine. Blant annet så jeg ei isbjørnbinne som tittet bak seg for å se etter ungen mens de var på svømmetur. Den var litt bak, så da tok hun den opp på ryggen. Det er fint å se at dyrene passer på hverandre, sier Audun Eide som var ved Magdalenefjorden.


Søppel tar liv

De synes at tiden har gått fort, og kunne gjerne tenke seg å bli lenger enn de 51 nettene. Oppgavene de har hatt, har blant annet vært registrering av tilstanden på kulturminner, oppsyn og kontroller, samt søppelplukking.

– Inne i Engelskbukta fant vi en note med to store reinsdyrbukker i. De lå fire kilometer fra sjøen og må ha lidd en pinefull død, forteller biolog Ragnhild Røsseland som hadde base i Ny-Ålesund.

Se bildet større

Mye søppel: Under årets søppeltokt ble det plukket 155 kubikk med søppel på åtte dager. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

Se bildet større

Fugletelling: Feltinspektørene telte fugler på Skorpa sjøfuglreservat. FOTO: Odd Magne Kvålshagen/Sysselmannen

Se bildet større

Død: Feltinspektør Audun Eide dokumenterer en død hvalross i Smerenburgfjorden. FOTO: Odd Magne Kvålshagen/Sysselmannen

Se bildet større

Dokumentert: Her blir ei hytte på Redingerpynten i Krossfjorden dokumentert av feltinspektørene. FOTO: Cecilie Sørensen/Sysselmannen

Se bildet større

Pinefull død: Denne nota med to reinsdyr ble funnet av feltinspektør Ragnhild Røsseland, fire kilometer fra sjøen, inne i Engelskbukta. FOTO: Cecilie Sørensen/Sysselmannen

Se bildet større

Kulturminne: Feltinspektør Anders Voss Thingnes sjekker tilstanden på Gjertsenhytta i St. Johnsfjorden. FOTO: Håvard Martinsen/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!