Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mer søppel enn noen sinne

Nok å ta av: Mye av søppelet på Svalbard er rester etter fiskenæringa. Feltinspektør Odd Magne Kvålshagen plukker søppel i Smerenburgfjorden. FOTO: Audun Eide/Sysselmannen

Mer søppel enn noen sinne

I løpet av årets søppeltokt ble det plukket 155 kubikk søppel langs Svalbards strender. Det er ny rekord.

Tekst:

Publisert:

Aldri før har «Nordsyssel» hatt med seg så mye skrot hjem etter sysselmannens årlige ryddetokt. I år var 24 personer med for å gjøre en innsats i naturen.

– Vi har gjort dette i 14 år nå. Om vi samler alt søppelet fra alle søppeltoktene, blir det en ikke ubetydelig haug, sier toktleder Per Andreassen hos Sysselmannen.

Av søppel fant de mye plast og rester fra fiskerinæringa. Områdene som i år ble plukket var Sorgfjorden, Lågøya, Rijpfjorden og Bockfjorden.

– I Sorgfjorden ble det plukket søppel både i 2003 og 2006. I år fant vi 30 kubikk søppel på 10 kilometer strandlinje. Det blir hele tiden vasket i land nytt søppel, sier Andreassen.


– En unik sjanse

De 24 plassene på søppeltoktet er svært populære. I år søkte 175 personer om å få være med. I løpet av de åtte dagene de var ute, rakk de å legge bak seg 600 nautiske mil.

– Det er jo en unik sjanse til å komme seg ut og se steder som man vanligvis ikke får se. I tillegg har vi det jo veldig hyggelig, selv om det er hard jobbing, sier Andreassen.

Været var så bra det kunne bli, med unntak av regn og vind en dag.

– Vi hadde tenkt å gå i land ved Breibogen, men da blåste det. Bortsett fra det har vi fått gjort alt etter planen, forteller Andreassen.


Tilbake etter 51 netter

På turen plukket de også opp årets feltinspektører fra Trygghamna, Magdalenefjorden og Ny-Ålesund. De seks feltinspektørene har tilbrakt sommeren to og to på vestkysten av Spitsbergen. I løpet av de sju ukene har de holdt oppsyn og kontroll med alt fra turister til fangst og fiske.

– Vi har møtt ganske mange, både turister og fastboende som har vært på tur. Det har vært en fantastisk tur, sier biolog Anders Voss Thingnes som hadde base i Trygghamna.

Blant annet trekker de frem at de har fått et nært og tett innblikk i naturen.

– Jeg har blitt helt rørt av samspillet mellom dyrene og den omsorgen foreldrene viser ungene sine. Blant annet så jeg ei isbjørnbinne som tittet bak seg for å se etter ungen mens de var på svømmetur. Den var litt bak, så da tok hun den opp på ryggen. Det er fint å se at dyrene passer på hverandre, sier Audun Eide som var ved Magdalenefjorden.


Søppel tar liv

De synes at tiden har gått fort, og kunne gjerne tenke seg å bli lenger enn de 51 nettene. Oppgavene de har hatt, har blant annet vært registrering av tilstanden på kulturminner, oppsyn og kontroller, samt søppelplukking.

– Inne i Engelskbukta fant vi en note med to store reinsdyrbukker i. De lå fire kilometer fra sjøen og må ha lidd en pinefull død, forteller biolog Ragnhild Røsseland som hadde base i Ny-Ålesund.

Se bildet større

Mye søppel: Under årets søppeltokt ble det plukket 155 kubikk med søppel på åtte dager. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

Se bildet større

Fugletelling: Feltinspektørene telte fugler på Skorpa sjøfuglreservat. FOTO: Odd Magne Kvålshagen/Sysselmannen

Se bildet større

Død: Feltinspektør Audun Eide dokumenterer en død hvalross i Smerenburgfjorden. FOTO: Odd Magne Kvålshagen/Sysselmannen

Se bildet større

Dokumentert: Her blir ei hytte på Redingerpynten i Krossfjorden dokumentert av feltinspektørene. FOTO: Cecilie Sørensen/Sysselmannen

Se bildet større

Pinefull død: Denne nota med to reinsdyr ble funnet av feltinspektør Ragnhild Røsseland, fire kilometer fra sjøen, inne i Engelskbukta. FOTO: Cecilie Sørensen/Sysselmannen

Se bildet større

Kulturminne: Feltinspektør Anders Voss Thingnes sjekker tilstanden på Gjertsenhytta i St. Johnsfjorden. FOTO: Håvard Martinsen/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!