Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Mer opptatt av å redde den klimafiendtlige kulldriften

Espen Klungseth Rotevatn leder miljøpartiet i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

– Mer opptatt av å redde den klimafiendtlige kulldriften

MDG er skuffet over Svalbardmeldingen.

Tekst:

Publisert:

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er skuffet over Svalbardmeldingen og krever grønn energi og bærekraft.

Espen Klungseth Rotevatn i Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Longyearbyen mener Svalbardmeldingen var lite visjonær, og lite konkret når det gjelder tiltak i form av planer, retning og penger.

– Det mest oppsiktsvekkende, er at meldingen ser ut til å ignorere et stortingsvedtak MDG fikk gjennom 14. april i fjor, om at stortingsmeldingen skulle si noe om at Svalbardsamfunnet skal utvikles med fokus på bærekraft, miljøforskning og fornybar energi, sier han.

Fikk stortingsflertall
Partileder Rasmus Hansson forteller at stortingsflertallet på initiativ fra De Grønne har vedtatt at Svalbardsamfunnet skal utvikles med fokus på bærekraft, miljøforskning og fornybar energi.

– Det er urovekkende at Gjermund Hagesæter (FrP) ignorerer dette totalt når han legger frem Svalbard-meldinga. En ting er at Svalbardmeldinga ikke sier noe om en bærekraftig fremtid på Svalbard, men det omtaler jo knapt en fremtid for Svalbard-samfunnet overhodet, sier han.

[img10660]

– Uansvarlig
Hansson mener det er direkte uansvarlig, og i strid med intensjonen i stortingsvedtaket om et bærekraftig Svalbard, å ikke starte omlegginga til en klimavennlig energiforsyning av Svalbard. Han viser til at det er lite kull igjen på Svalbard.

MDG mener det er utenkelig med fortsatt kulldrift, når vi vet at fossil energi og spesielt kull er hovedårsaken til de dramatiske klimaendringene som foregår akkurat nå, i verden generelt og på Svalbard spesielt.

Ingen tid å miste
De Grønne mener Svalbard kan bli verdens mest bærekraftig polarsamfunn.

– Men da har vi ingen tid å miste. Regjeringa virker dessverre mer opptatt av å redde den klimafiendtlige kulldriften heller enn et grønt skifte, sier Rasmus Hansson.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!