Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Mer opptatt av å redde den klimafiendtlige kulldriften

Espen Klungseth Rotevatn leder miljøpartiet i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

– Mer opptatt av å redde den klimafiendtlige kulldriften

MDG er skuffet over Svalbardmeldingen.

Tekst:

Publisert:

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er skuffet over Svalbardmeldingen og krever grønn energi og bærekraft.

Espen Klungseth Rotevatn i Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Longyearbyen mener Svalbardmeldingen var lite visjonær, og lite konkret når det gjelder tiltak i form av planer, retning og penger.

– Det mest oppsiktsvekkende, er at meldingen ser ut til å ignorere et stortingsvedtak MDG fikk gjennom 14. april i fjor, om at stortingsmeldingen skulle si noe om at Svalbardsamfunnet skal utvikles med fokus på bærekraft, miljøforskning og fornybar energi, sier han.

Fikk stortingsflertall
Partileder Rasmus Hansson forteller at stortingsflertallet på initiativ fra De Grønne har vedtatt at Svalbardsamfunnet skal utvikles med fokus på bærekraft, miljøforskning og fornybar energi.

– Det er urovekkende at Gjermund Hagesæter (FrP) ignorerer dette totalt når han legger frem Svalbard-meldinga. En ting er at Svalbardmeldinga ikke sier noe om en bærekraftig fremtid på Svalbard, men det omtaler jo knapt en fremtid for Svalbard-samfunnet overhodet, sier han.

[img10660]

– Uansvarlig
Hansson mener det er direkte uansvarlig, og i strid med intensjonen i stortingsvedtaket om et bærekraftig Svalbard, å ikke starte omlegginga til en klimavennlig energiforsyning av Svalbard. Han viser til at det er lite kull igjen på Svalbard.

MDG mener det er utenkelig med fortsatt kulldrift, når vi vet at fossil energi og spesielt kull er hovedårsaken til de dramatiske klimaendringene som foregår akkurat nå, i verden generelt og på Svalbard spesielt.

Ingen tid å miste
De Grønne mener Svalbard kan bli verdens mest bærekraftig polarsamfunn.

– Men da har vi ingen tid å miste. Regjeringa virker dessverre mer opptatt av å redde den klimafiendtlige kulldriften heller enn et grønt skifte, sier Rasmus Hansson.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!