Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Mer opptatt av å redde den klimafiendtlige kulldriften

Espen Klungseth Rotevatn leder miljøpartiet i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

– Mer opptatt av å redde den klimafiendtlige kulldriften

MDG er skuffet over Svalbardmeldingen.

Tekst:

Publisert:

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er skuffet over Svalbardmeldingen og krever grønn energi og bærekraft.

Espen Klungseth Rotevatn i Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Longyearbyen mener Svalbardmeldingen var lite visjonær, og lite konkret når det gjelder tiltak i form av planer, retning og penger.

– Det mest oppsiktsvekkende, er at meldingen ser ut til å ignorere et stortingsvedtak MDG fikk gjennom 14. april i fjor, om at stortingsmeldingen skulle si noe om at Svalbardsamfunnet skal utvikles med fokus på bærekraft, miljøforskning og fornybar energi, sier han.

Fikk stortingsflertall
Partileder Rasmus Hansson forteller at stortingsflertallet på initiativ fra De Grønne har vedtatt at Svalbardsamfunnet skal utvikles med fokus på bærekraft, miljøforskning og fornybar energi.

– Det er urovekkende at Gjermund Hagesæter (FrP) ignorerer dette totalt når han legger frem Svalbard-meldinga. En ting er at Svalbardmeldinga ikke sier noe om en bærekraftig fremtid på Svalbard, men det omtaler jo knapt en fremtid for Svalbard-samfunnet overhodet, sier han.

[img10660]

– Uansvarlig
Hansson mener det er direkte uansvarlig, og i strid med intensjonen i stortingsvedtaket om et bærekraftig Svalbard, å ikke starte omlegginga til en klimavennlig energiforsyning av Svalbard. Han viser til at det er lite kull igjen på Svalbard.

MDG mener det er utenkelig med fortsatt kulldrift, når vi vet at fossil energi og spesielt kull er hovedårsaken til de dramatiske klimaendringene som foregår akkurat nå, i verden generelt og på Svalbard spesielt.

Ingen tid å miste
De Grønne mener Svalbard kan bli verdens mest bærekraftig polarsamfunn.

– Men da har vi ingen tid å miste. Regjeringa virker dessverre mer opptatt av å redde den klimafiendtlige kulldriften heller enn et grønt skifte, sier Rasmus Hansson.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!