Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mer detaljert værvarsling

Selv Vervarslinga for Nord-Norge er ikke i stand til å melde været så lokalt at sandstormen i Adventdalen kommer med. Her fotografert klokken 15:40 mandag. FOTO: Birger Amundsen

Mer detaljert værvarsling

Vervarslinga for Nord-Norge varsler at de vil gi mer detaljert værvarsling for det sentrale området av Spitsbergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.10.2011 kl 22:48

– Planen er å lage to forskjellige varsler for Svalbard. Vi beholder det gamle varselet og lager et nytt som er mer detaljert for Nordenskiöld Land. Det er stort sett her de aller fleste på Svalbard bor, sier regiondirektør Helge Tangen ved Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø.

Nordenskiöld Land er avgrenset av Isfjorden i nord og Van Mijenfjorden i sør.

Vanskelig jobb

Tangen har tatt turen til Longyearbyen sammen med sin nestleder, Gjermund Haugen. Haugen peker på hvor vanskelig det er å melde vær for et så stort og vidstrakt landområde som Svalbard.

Til daglig gjøres meteorologiske observasjoner på Bjørnøya og Hopen, og i Longyearbyen, Hornsund og Svea. I tillegg er det utplasserte en rekke automatiske værstasjoner rundt om på Svalbard. Det er data fra blant annet disse kildene som er grunnlaget for værmeldingene.

Yr-varsel

Helge Tangen forteller at det mer detaljerte varselet kan leses på yr.no, hvor det allerede i dag finnes varsel. For mandag og tirsdag melder yr.no følgende vær på Spitsbergen: Østlig liten kuling 12 m/s utsatte steder. I sør østlig sterk kuling 20, tirsdag nordøstlig liten storm 22. Tirsdag ettermiddag minking til nordøstlig frisk bris 10, i sør stiv kuling 15 m/s. Litt sludd eller snø i sør ellers delvis skyet oppholdsvær.

Folkemøte

I ettermiddag arrangeres et åpent møte om værvarsling i Forskningsparken. Her vil også dagens iskart bli diskutert. Vervarslinga for Nord-Norge stiller med en hel delegasjon fagfolk på møtet.

Helge Tangen opplyser at allerede i dag kan folk som ønsker et nærmere blikk på issituasjonen zoome seg inn på iskartet: http://wms.met.no/icechart/

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!