Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mer detaljert værvarsling

Selv Vervarslinga for Nord-Norge er ikke i stand til å melde været så lokalt at sandstormen i Adventdalen kommer med. Her fotografert klokken 15:40 mandag. FOTO: Birger Amundsen

Mer detaljert værvarsling

Vervarslinga for Nord-Norge varsler at de vil gi mer detaljert værvarsling for det sentrale området av Spitsbergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.10.2011 kl 22:48

– Planen er å lage to forskjellige varsler for Svalbard. Vi beholder det gamle varselet og lager et nytt som er mer detaljert for Nordenskiöld Land. Det er stort sett her de aller fleste på Svalbard bor, sier regiondirektør Helge Tangen ved Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø.

Nordenskiöld Land er avgrenset av Isfjorden i nord og Van Mijenfjorden i sør.

Vanskelig jobb

Tangen har tatt turen til Longyearbyen sammen med sin nestleder, Gjermund Haugen. Haugen peker på hvor vanskelig det er å melde vær for et så stort og vidstrakt landområde som Svalbard.

Til daglig gjøres meteorologiske observasjoner på Bjørnøya og Hopen, og i Longyearbyen, Hornsund og Svea. I tillegg er det utplasserte en rekke automatiske værstasjoner rundt om på Svalbard. Det er data fra blant annet disse kildene som er grunnlaget for værmeldingene.

Yr-varsel

Helge Tangen forteller at det mer detaljerte varselet kan leses på yr.no, hvor det allerede i dag finnes varsel. For mandag og tirsdag melder yr.no følgende vær på Spitsbergen: Østlig liten kuling 12 m/s utsatte steder. I sør østlig sterk kuling 20, tirsdag nordøstlig liten storm 22. Tirsdag ettermiddag minking til nordøstlig frisk bris 10, i sør stiv kuling 15 m/s. Litt sludd eller snø i sør ellers delvis skyet oppholdsvær.

Folkemøte

I ettermiddag arrangeres et åpent møte om værvarsling i Forskningsparken. Her vil også dagens iskart bli diskutert. Vervarslinga for Nord-Norge stiller med en hel delegasjon fagfolk på møtet.

Helge Tangen opplyser at allerede i dag kan folk som ønsker et nærmere blikk på issituasjonen zoome seg inn på iskartet: http://wms.met.no/icechart/

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!