Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mer detaljert værvarsling

Selv Vervarslinga for Nord-Norge er ikke i stand til å melde været så lokalt at sandstormen i Adventdalen kommer med. Her fotografert klokken 15:40 mandag. FOTO: Birger Amundsen

Mer detaljert værvarsling

Vervarslinga for Nord-Norge varsler at de vil gi mer detaljert værvarsling for det sentrale området av Spitsbergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.10.2011 kl 22:48

– Planen er å lage to forskjellige varsler for Svalbard. Vi beholder det gamle varselet og lager et nytt som er mer detaljert for Nordenskiöld Land. Det er stort sett her de aller fleste på Svalbard bor, sier regiondirektør Helge Tangen ved Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø.

Nordenskiöld Land er avgrenset av Isfjorden i nord og Van Mijenfjorden i sør.

Vanskelig jobb

Tangen har tatt turen til Longyearbyen sammen med sin nestleder, Gjermund Haugen. Haugen peker på hvor vanskelig det er å melde vær for et så stort og vidstrakt landområde som Svalbard.

Til daglig gjøres meteorologiske observasjoner på Bjørnøya og Hopen, og i Longyearbyen, Hornsund og Svea. I tillegg er det utplasserte en rekke automatiske værstasjoner rundt om på Svalbard. Det er data fra blant annet disse kildene som er grunnlaget for værmeldingene.

Yr-varsel

Helge Tangen forteller at det mer detaljerte varselet kan leses på yr.no, hvor det allerede i dag finnes varsel. For mandag og tirsdag melder yr.no følgende vær på Spitsbergen: Østlig liten kuling 12 m/s utsatte steder. I sør østlig sterk kuling 20, tirsdag nordøstlig liten storm 22. Tirsdag ettermiddag minking til nordøstlig frisk bris 10, i sør stiv kuling 15 m/s. Litt sludd eller snø i sør ellers delvis skyet oppholdsvær.

Folkemøte

I ettermiddag arrangeres et åpent møte om værvarsling i Forskningsparken. Her vil også dagens iskart bli diskutert. Vervarslinga for Nord-Norge stiller med en hel delegasjon fagfolk på møtet.

Helge Tangen opplyser at allerede i dag kan folk som ønsker et nærmere blikk på issituasjonen zoome seg inn på iskartet: http://wms.met.no/icechart/

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!