Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mer detaljert værvarsling

Selv Vervarslinga for Nord-Norge er ikke i stand til å melde været så lokalt at sandstormen i Adventdalen kommer med. Her fotografert klokken 15:40 mandag. FOTO: Birger Amundsen

Mer detaljert værvarsling

Vervarslinga for Nord-Norge varsler at de vil gi mer detaljert værvarsling for det sentrale området av Spitsbergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.10.2011 kl 22:48

– Planen er å lage to forskjellige varsler for Svalbard. Vi beholder det gamle varselet og lager et nytt som er mer detaljert for Nordenskiöld Land. Det er stort sett her de aller fleste på Svalbard bor, sier regiondirektør Helge Tangen ved Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø.

Nordenskiöld Land er avgrenset av Isfjorden i nord og Van Mijenfjorden i sør.

Vanskelig jobb

Tangen har tatt turen til Longyearbyen sammen med sin nestleder, Gjermund Haugen. Haugen peker på hvor vanskelig det er å melde vær for et så stort og vidstrakt landområde som Svalbard.

Til daglig gjøres meteorologiske observasjoner på Bjørnøya og Hopen, og i Longyearbyen, Hornsund og Svea. I tillegg er det utplasserte en rekke automatiske værstasjoner rundt om på Svalbard. Det er data fra blant annet disse kildene som er grunnlaget for værmeldingene.

Yr-varsel

Helge Tangen forteller at det mer detaljerte varselet kan leses på yr.no, hvor det allerede i dag finnes varsel. For mandag og tirsdag melder yr.no følgende vær på Spitsbergen: Østlig liten kuling 12 m/s utsatte steder. I sør østlig sterk kuling 20, tirsdag nordøstlig liten storm 22. Tirsdag ettermiddag minking til nordøstlig frisk bris 10, i sør stiv kuling 15 m/s. Litt sludd eller snø i sør ellers delvis skyet oppholdsvær.

Folkemøte

I ettermiddag arrangeres et åpent møte om værvarsling i Forskningsparken. Her vil også dagens iskart bli diskutert. Vervarslinga for Nord-Norge stiller med en hel delegasjon fagfolk på møtet.

Helge Tangen opplyser at allerede i dag kan folk som ønsker et nærmere blikk på issituasjonen zoome seg inn på iskartet: http://wms.met.no/icechart/

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!