Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mener Gammelkaia er stabil

«Nordstjernen» som her setter av passasjerer, Bring og Sysselmannens «Polarsyssel» er blant de som bruker Gammelkaia. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Mener Gammelkaia er stabil

En rapport stilte tidligere i år spørsmål ved om Gammelkaia er trygg. Det er den, svarer ingeniørene som har prosjektert den.

I juni skrev Svalbardposten at en rapport slår fast at Gammelkaia kan være farlig og kanskje ikke tåle sin egen vekt. Det tilbakeviser ingeniørselskapet som har prosjektert den.

– Vi mener at kaia er stabil, at den ikke raser ut, og er i tilfredsstillende stand i forhold til bruken. Det er vårt svar til det skrivet som kom i vår, sier sivilingeniør Dag Inge Roti i Multiconsult.

– Ikke tid til å vente
I rapporten, som er skrevet av Dr. Techn. Olav Olsen på vegne av Kystverket, er det ramset opp flere feil og mangler. Blant annet buler spuntveggen, spuntnåler forsvinner ned i massene og må stemples i hverandre for å holdes på plass, og det er svært usikkert hvor mye vekt kaia tåler.

De skrev også at de ikke hadde fått beregningene fra Multiconsult på bæringen. Det har de fått nå.

– Hvorfor ble ikke beregningene sendt med en gang?

– Jeg måtte lage en oppsummering og de hadde ikke tid til å vente til den var ferdig, sier Roti.

I notatet han har skrevet står det blant annet at:

«Med unntak av påstander om dårlig stabilitet og manglende jordskjelvprospektering, er de andre tiltakene knyttet opp mot mulige fremtidige hendelser (uhell), alminnelige vedlikeholdskostnader eller avsluttede dekkarbeider.»

Til vurdering
Etter at rapporten fra Dr. Techn. Olav Olsen var klar, skrev havnesjef Kjetil Bråten et brev til kaieier Materiallageret AS om at Longyearbyen lokalstyre vurderer å gi pålegg knyttet til bruk og istandsettelse av kaia.

Blant annet viser han til Havne- og farvannslovens paragraf 57, som gir pålegg om å rette opp mangler, eller i verste fall stenge kaia.

– Det har kommet en dokumentasjon, men om den er god nok det kan jeg ikke svare på nå. Vi har saken til vurdering, sier Bråten nå.

– Kjedelig sak

Daglig leder i Materiallageret AS Wiggo Gamst synes saken er kjedelig.

– Vi har bygd en ny kai og forventer og regner med at kaia er i orden for fremtidig drift. Den har fungert meget godt siden den sto ferdig sommeren 2013, sier han.

Svaret fra Multiconsult til Longyearbyen lokalstyre kom 29. juli.

– Hva synes du om at det tar så lang tid å få svar?

– Det har vært ferie, så det er naturlig at ting tar tid, svarer Gamst.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!