Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mener de ikke var kvalifiserte

Daglig leder Rung-Arun Sianglam og styreleder Wiggo Lund åpnet Taste of thai i Lompensenteret i 2012. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Tekst:

Publisert:

– De sa de var profesjonelle kokker, men det var de ikke, sier styreleder Wiggo Lund i Taste of thai.

Han legger til at det er med tungt hjerte han og kona Rung-Arun Sianglam sender dem hjem.

Skulle få avspasering
Maanesita Jaidee og Wilaiwan Donkeawprai forteller at de har jobbet ti timer om dagen, seks dager i uka i kafeen.

Lønnen de skulle få utbetalt var 10.000 kroner i måneden i tillegg til 1.200 kroner i kostpenger.

Lund forteller at tallet 10.000 kroner er omtrent det de sitter igjen med etter at skatt, kost og losji er trukket fra. Lønna på totalt 17.500 kroner skulle gjelde mens de var under opplæring. Det ble de informert om på thai.

– Vi informerte på forhånd at det i perioder kunne bli lange arbeidsdager, men at dette skulle avspaseres i roligere tider. Vi oppfattet det også slik at de selv var interessert i å jobbe ekstra lange dager under opplæringstiden. Etter opplæringen skulle de over i turnus, sier Lund.

– Ikke behandlet dårlig
Lund forteller at de skal få lønn, men at de ikke har fått den utbetalt fordi de ikke har fått ordnet med de norske papirene sine. De må få norske id-nummer før de kan opprette norsk bankkonto. Han opplyser også at Jaidee og Donkeawprai har fått henholdsvis 3.500 kroner og 2.000 kroner hver i forskudd mens de ventet på å få ordnet konto. De ble også spurt flere ganger om de trengte mer.

– De skulle egentlig betale hjemreisen sin selv, men nå betaler vi den. Jeg føler ikke at vi har behandlet dem dårlig, sier Lund.

– I Jaidees kontrakt står det at hun er ansatt som lærling som kaféarbeider, ikke profesjonell kokk som hun trodde hun var ansatt som. Hvorfor det?

– Jeg er klar over at kontrakten ikke burde ha stått slik den står, siden vi skulle hente thaikokker fra Thailand. Kontrakten var midlertidig. Om det var en lærling vi ville ha, kunne vi ha hentet det her i Longyearbyen, sier Lund.

– Jaidee fikk bare arbeidskontrakt på norsk, hvorfor ble ikke arbeidsbetingelsene forklart på hennes eget språk?

– Den norske arbeidsavtalen ble kun sendt for at de skulle legge den ved visumsøknaden. Det var ellers blitt grundig informert om arbeidsvilkårene på thai av min kone, og de skulle få en ny formell avtale på engelsk etter at de kom, sier styrelederen.

Vanskelig å finne kokk
Lund forteller at de har hatt ansatte fra Thailand tidligere.

– Men det er vanskelig å finne folk som har den kompetansen vi trenger. Vi må gå til noen profesjonelle for å få hjelp, for det viser seg at folk bløffer. Vi vil gjerne ha noen som er ordentlige thaikokker. Men har ikke lyktes med å finne noen ennå. Det er selvsagt utrolig trist når det blir slik at folk vi henter må sendes hjem. Men det er like godt å få gjort det med en gang, sier han.

– Sjekket dere referansene og papirene til de som kom?

– Disse to hadde ingen formell utdanning, men sendte informasjon om at de hadde lang erfaring som kokker og hadde drevet egen restaurant tidligere, svarer Lund.

Han forteller at en thaikokk er en som behersker de vanligste thailandske matrettene, og at de har fagbrev i Thailand.

I dag er det bare Jaidee og Donkeawprai som jobber på restauranten i tillegg til Lunds kone Rung-Arun Sianglam som også er daglig leder.

– Det er noen som bor i byen som skal prøve å jobbe her. De har ikke fått jobb tidligere fordi vi ønsket å få noen som kunne bidra mer på kokkesiden. Siden de som kom ikke var kokker likevel, kan vi like gjerne gi jobb til de som bor i byen, sier Lund.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!