Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

... men ikke fullstendig

Marina van Dijk har koblet inn advokat i saken om naustene i Sjøområdet. FOTO: Christopher Engås

... men ikke fullstendig

Marina van Dijk (bildet) mener administrasjonssjefen har tenkt for mye på å «få folk ut», og for lite på å løse problemene.

Marina van Dijk eier et av naustene i Sjøområdet. Som de aller fleste andre, brukes hennes som bolig. Hun har engasjert advokat for å få sett på benevnelsen «ulovlig bruk».

– Det har vært en praksis for slik bruk i flere tiår, og lokalstyret har vært godt kjent med den. Så får vi plutselig en relativt kort tidsfrist på å flytte ut. For meg er det noe som ikke rimer med dette, sier van Dijk.

Fristen det har vært snakk om å gi «villboerne» har vært over sommeren i år.

Løsningsfokus?
Hun er med i gruppen med nausteiere som nå vil søke bruksendring for naustene, med de kostnader og arbeider det vil medføre. Hun savner denne tankegangen fra et mye tidligere tidspunkt.

Gjennom sin advokat etterlyser hun en dialog for å få løst saken. Selv utdyper hun det slik.

– Etter mitt skjønn har det vært alt for stort fokus på å «få folk ut, og ikke på å løse saken til alles beste. Folk i Longyearbyen er jevnt over samarbeidsvillige og fornuftige, og da må det gå an å opprette en dialog. Men å få all nødvendig infrastruktur på plass er et stort prosjekt, og det tar lenger tid enn et halvt år, sier hun.

– Trist utvikling
Da Marina van Dijk kom til Longyearbyen for rundt 20 år siden, hadde byen og ikke minst Sjøområdet, en sjarm som hun mener er i ferd med å forsvinne.

– Det har vært mulig for folk som ikke akkurat er A4 å få seg husvære for under en million. Det har vært litt alternativt om du vil bruke det ordet, og for meg er det litt trist at det er i ferd med å forsvinne.

– Nå innser jeg at den tiden sannsynligvis er omme, og vi skal innrette oss. Det er i nausteiernes egeninteresse også. Man får godkjent bolig, og så økes samtidig verdien, sier Marina van Dijk.

Avviser tvangsmulkt
Anne Nyheim eier et naust som ikke befinner seg i samme gruppe som van Dijks. I et brev til lokalstyret avviser hun eventuelle krav om tvangsmulkt dersom pålegget om å flytte ut ikke blir fulgt.

Hun reagerer på ordlyden i brevet til lokalstyret.

«Det står at «det blir lovlig lagret store mengder brannfarlig vare i andre naust». Dersom det stemmer at det er lovlig å oppbevare store mengder brannfarlig vare i naustområdet, kanskje det kan være en løsning å endre på disse forskriftene, for å brannsikre området? Det er vel derfor området er så brannfarlig, ikke fordi det oppholder seg folk i området?

– Fristen er romslig
Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes er ikke enig i at det er gitt for korte frister.

– Jeg har vært opptatt av å gi romslige frister, så folk får områ seg. Å ha bortimot et halvt år på å endre noe man i lang tid har visst er ulovlig, er rimelig, slik jeg ser det. Vi å huske at det er en brannfare i området som er reell. At dette har vært praktisert over lang tid, gjør ikke saken mindre alvorlig. Jeg kan ikke la meg målbinde av historie, sier han.

Administrasjonssjefen går heller ikke med på at han har vært mer opptatt av å få folk ut enn å skape en dialog. Løsningen på problemene er det eierne selv som må finne.

– I den sammenheng synes jeg det er positivt at enkelte beboere har samordnet seg for å finne løsninger som kan gjøre bruken lovlig. LL har planer om å holde et møte der blant annet fagfolk skal informere om hva som er mulig å gjøre for å få området sikret, sier Lars Ole Saugnes.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!