Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

… men det varer ikke lenge

For å markere at det er hundre år siden det første barnet ble født på Svalbard, trommet Sigri Sandberg Meløy og flere andre sammen til en markering på Spitsbergen Hotel Funken sist torsdag. Samtidig med jubileet, er det den reneste babyboom i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

… men det varer ikke lenge

Det er babyboom i Longyearbyen for tida. Dermed kan det bli fulle barnehager igjen neste år.

Tekst:

Publisert:

Et kaldt klima stopper tydeligvis ikke festen på soverommet. Fra januar til september i år har, eller skal Longyearbyens kvinner føde 27 barn. I hele fjor kom 26 nye Longyearbyen-borgere til verden.

Flere medier, blant annet A-magasinet, har den siste tida skrevet om den høye barne­produksjonen i Longyearbyen.

Passende nok inntreffer babyboomen samtidig med hundreårsjubileet til Svalbards førstefødte. Barnet ble født i en gruveleir i Gladdalen, der Barentsburg ligger i dag. Barnet ble døpt Charles Emil Polar Glad.

For å markere begivenheten, trommet flere personer sammen til en uformell markering torsdag 9. mai. Markeringen ble holdt på Spitsbergen hotell Funken.

Rundt 50 personer møtte opp for å feire med en skål og et kakestykke.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!