Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Melder seg ut av akademiet

Direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt vil ikke bli tatt til inntekt for Vitenskapsakademiet. FOTO: Birger Amundsen

Melder seg ut av akademiet

Direktøren i Norsk Polarinstitutt liker dårlig Vitenskapsakademiets engasjement i Øst-Svalbard-saken, og trekker seg som medlem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2012 kl 11:30

I sitt utmeldingsbrev skriver direktør Jan-Gunnar Winther: «Begrunnelsen er at akademiet, etter mitt syn, agerer og inntar posisjoner på vegne av det vitenskapelige miljø på en måte som verken reflekterer forskningen eller medlemmenes holdning på en avstemt måte.»

I et svarbrev til Winther avviser president Ola M. Johannessen og generalsekretær Thor S. Larsen at akademiet har inntatt noen posisjon i saken. De skriver at akademiet ikke er imot regulering av trafikken til Øst-Svalbard, men at solid forskning og gode vitenskapelige råd må ligge til grunn for dette:

«Vi har fått flere tilbakemeldinger fra medlemmer som er positive til vårt faglige og nøytrale engasjement i denne saken. Det har også vært et tilbakevendende tema på årsmøtene at akademiet må engasjere seg sterkere i politiske saker som berører våre interesseområder.»

– Jeg synes ikke det er akademiets rolle å agere på vegne av alle oss i det vitenskapelige miljøet. Akademiet har også skrevet direkte til miljøvernministeren, som er min sjef og overordnede. Som medlem av akademiet blir jeg del av dette, derfor valgte jeg å melde meg ut, forklarer Jan-Gunnar Winther.

– Er det ikke mulig å ha forskjellig syn blant Akademiets medlemmer?

– Jeg syntes det er vanskelig, og ønsker ikke en slik dobbeltrolle. At jeg melder meg ut er ingen stor sak, mener direktøren.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!