Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Melder seg for bysten

Arild Olsen og Longyearbyen Arbeiderforening er villige til å gi bysten av Robert Hermansen et hjem. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Melder seg for bysten

Longyearbyen arbeiderforening har alltid hatt et godt forhold til Robert Hermansen. Derfor vil de gjerne oppbevare bysten hans.

Tekst:

Publisert:

I et brev til Longyearbyen lokalstyre (LL), skriver leder i Longyearbyen arbeiderforening, Arild Olsen, at bysten av tidligere Store Norske-direktør Robert Johansen godt kan stå i foreningens lokaler på Elvesletta Nord.

«Bysten kan stå i våre lokaler, inntil en verdig permanent plassering er avklart», skriver Olsen i brevet.

– Alltid godt forhold
Det er administrasjonssjef Lars Ole Saugnes som har tatt initiativ til å få fjernet bysten av Hermansen fra inngangspartiet til Næringsbygget. Årsaken er at den tidligere direktøren ikke har noe direkte med LL å gjøre, og at Saugnes synes det er upassende at en nålevende korrupsjonsdømt person står på sokkel i et offentlig bygg.

Arild Olsen ser ingen problemer med å at arbeiderforeninga oppbevarer bysten.

– Robert hadde alltid et godt forhold til Longyearbyen arbeiderforening, og har fortsatt ei stor stjerne hos mange medlemmer. Han ønsket å spille på lag med arbeiderne. Det er ikke unaturlig at bysten får stå i våre lokaler, sier Olsen.

– Midlertidig løsning
Fra før har Svalbard Museum og Karlsberger Pub meldt seg som interessenter for å oppbevare bysten, inntil ei bedre løsning kommer opp. Bysten er blitt landskjent, og enkelte mener derfor det vil være uheldig å plassere bysten i magasinet til Svalbard Museum, hvor den ikke vil være tilgjengelig for allmennheten til enhver tid.

Bysten blir heller ikke tilgjengelig hele tiden i lokalene til Longyearbyen arbeiderforening.

– Jeg ser at det er en fordel at bysten er mest mulig tilgjengelig. Hos oss skal turister og andre få komme og se, men den blir ikke mer tilgjengelig enn den er i dag. Som Næringsbygget stenger vi dørene klokken 16 hverdager, og vi er stengt i helgene, sier Arild Olsen.

Politisk sak
Administrasjonssjef Saugnes skal forberede en politisk sak til behandling, der politikerne skal ta stilling til hvem som skal få oppbevare bysten av Robert Hermansen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!