Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Meitemark i magen

grønne fingre: I to år har Benjamin Vidmar dyrket grønnsaker og urter i kjelleren under Stormessa. Nå skal han sette opp et drivhus i Nybyen. FOTO: Geir Barstein

Meitemark i magen

Benjamin Vidmar klør etter å starte byggingen av et drivhus i Longyearbyen. Målet er å tilby svært kortreiste grønnsaker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.05.2015 kl 09:59

En kvinner stikker hodet gjennom døra og spør:

– Dyrker dere hasj?

Men det som spirer under de psykedeliske lampene i kjelleren under den gamle Stormessa skal ikke bli narkotika, men mat. Agurker, tomater, urter, gulrøtter og salat. Og rundt 13.000 meitemark. Om alt går etter planen, flyttes alt ut i «hagen» i Nybyen i løpet av våren.

Benjamin Vidmar, primus motor for selskapet Polar Permaculture Solutions og kortreist mat på Svalbard, har fått 150.000 kroner fra miljøvernfondet til å bygge Longyearbyens eneste
utendørsdrivhus.


Vilje i grasrota
Her vil han dyrke et antall ulike grønnsaker og urter på spitsbergenvis, som et alternativ til de langveisreiste som selges og serveres på øya i dag.

– Vi vil jo spise mat som kommer herfra, i stedet for ting som er fraktet over lange avstander med skip. Når det er lokalt, så vet du hvor det kommer fra, og at det ikke inneholder sprøytemidler, sier Vidmar, som til daglig arbeider som kokk på Svalbar.

Ifølge en spørreundersøkelse på nett, utført av tre studenter som deltar i prosjektet, vil 100 prosent av så langt 54 spurte velge lokale longyearbyenvekster framfor importerte. Tre fjerdedeler sier de er villige til å betale en høyere pris. Tidligere denne uka holdt de et åpent møte i byen og redegjorde for planene.

– Vi prøver å få med lokalsamfunnet og utvikle dette sammen. Folk har vært utrolig
interessert i ideen, og mange har blitt overrasket over at det faktisk er mulig å dyrke egne grønnsaker her, sier han.

Bygningen, som skal stå bak den gamle Stormessa, skal bli ti ganger ti meter og stå på stylter.


Utfordrende
Drivhus er ikke noe helt nytt i Svalbard-sammenheng. Både
Barentsburg, Pyramiden og Ny-Ålesund har tidligere dyrket selv, til tross for det kalde og karrige miljøet på øya.

– Men det har vært så vanskelig å finne god informasjon på hvordan de drivhusene ble laget
og driftet. Derfor starter vi helt fra bunnen av med alt, sier han.

Den største utfordringen med å stable prosjektet på plass var – ikke overraskende – byråkratiet, sier han.

Som ved alle andre byggeprosjekter i Longyearbyen måtte tomt invilges og bygningssøknaden
godkjennes. Mer uvanlig var prosessen med å få lov til å importere to typer meitemark,
som skal sørge for å kompostere matavfall til næringsrik jord.

– Det var en lang prosess. Det finnes ikke mark i naturen her, og vi måtte hente inn en professor som kunne dokumentere at disse ikke ville overleve utendørs i kulda, sier Vidmar og holder opp et par feite eksemplarer.


En start

Det er foreløpig ikke avgjort hvordan de lokaldyrkede urtene og grønnsakene skal selges.

– Vi driver og ser på ulike forretningsstrukturer, men har ikke landet på noe ennå. Nå i
første omgang er det viktigst å få opp drivhuset. Det blir ikke nok til å mette hele byen, men det er en start.


Kortreist vann
De færreste vil bruke begrepet kortreist om dagens vareutvalg på Svalbard. Moms- og avgiftsfritak gjør det billigere å importere fra den store verden, noe som blant annet resulterer i brus tappet i Sør-Afrika og rimelige kyllingbryst fra Frankrike. Stivbente regler har gjort det vanskelig for lokale muligheter, for eksempel et eget bryggeri. I sommer kommer trolig det første lokalproduserte ølet, fem år etter at Robert Johansen, sjef for Svalbard Bryggeri, først søkte om å endre loven. I tillegg til øl skal Johansen
også tappe et lokalt vann som kan erstatte den allestedsnærværende Ramlösa-en fra Sverige.

I april tok Tone Løvberg til orde i Svalbardposten for å endre lovverket, slik at næringslivet kan høste lokale kjøtt- og fiskeressurser. Hun er svært glad
for drivhusinitiativet.

– Det skal så lite til før vi er selvforsynte med enkelte ting her
oppe. Endelig skjer det noe. Folk tør å satse, sier hun.

– I sydligere strøk er de flinke til å være selvforsynte på øyene. Hvorfor skulle ikke vi også være det? Det er en god start med eget bryggeri og drivhus, men det tar tid før vi er helt i mål, sier Løvberg, som har sendt et omfattende brev til Nærings- og
fiskeridepartementet og Justisdepartementets Polaravdeling om utnyttelse av viltet og fisken vi har på øya.

– Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger. Jeg har hørt via via at det snakkes om på
departementsnivå, men ikke et ord til meg. De skyver bare problematikken over på andre,
sier Løvberg.

Nøkkelord

Se bildet større

Ny i byen: Meitemark skal sørge for næringsrik kompost til grønnsakene. Det var ikke bare-bare å få tillatelse til å importere de til Svalbard. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Kaospiloter: Anna Plum Forrest og Mattias Blomberg er studenter ved kaospilotutdanningen i Århus i Danmark, og med på å utvikle drivhusprosjektet i Longyearbyen FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!