Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap). FOTO: Skjermdump/videooverføring av høringen

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2016 kl 15:59

Torsdag var det høring i Utenriks- og forsvarskomiteen om stortingsmeldingen om Svalbard. Den første som fikk ordet var lokalstyret ved leder Arild Olsen (Ap).

«Først så må jeg bare presisere at dette er lokalstyrelederens egne beskrivelser. Lokalstyret har også sendt inn et felles høringsnotat, men dette er mine notater», åpnet Olsen sitt innlegg med.

Reagerer
At lokalstyrelederen ikke uttaler seg på vegne av lokalstyret faller ikke i god jord hos medlemmene i det folkevalgte organet.

– Vi anser det som helt uakseptabelt. Det skal ikke forekomme for det går ut over lokalstyret sin troverdighet og bidrar til å så tvil om hva lokalstyret mener. Et er at han snakket på vegne av seg selv. Noe annet er at han også bragte opp momenter vi var enige om at vi ikke skulle nevne. Han viste også til Arbeiderpartiets sine innspill. Det skal han heller ikke gjøre som lokalstyreleder, sier Kjetil Figenschou som er gruppeleder for Svalbard Høyre.

– Hva slags momenter var dere enige om ikke å ta opp?

– Da tenker jeg på det som går på forvaltning av eiendom. Det var et forslag vi i Høyre la fram i forrige lokalstyremøte, men som vi valgte å trekke og holde innspillet utenfor Svalbardmeldingen, sier Figenschou.

– Nedprioriterte ikke
Espen Klungseth Rotevatn som er gruppeleder for Miljøpartiet de grønne på Svalbard mener også det er uakseptabelt at lokalstyrelederen ikke snakket på vegne av lokalstyret.

– Jeg mener han bør beklage det, sier Rotevatn.

Han legger til at det ikke var noe galt i det lokalstyrelederen sa, men at han ikke nedprioriterte tema lokalstyret var blitt enige om å nedprioritere.

Representerer
Eirik Berger i Svalbard Venstre, som også er nestleder i lokalstyret, skriver i en epost til Svalbardposten at de ble overrasket over at Arild Olsen valgte å gi et innlegg på vegne av seg selv.

«Arild Olsen var påmeldt og godkjent til høringen som representant for lokalstyret – ikke som selvstendig representant. Det bør ikke være tvil om at han representerer 14 andre folkevalgte i tillegg til seg selv når han som lokalstyreleder har formelle møter med myndighetene. Vi vil ikke kommentere dette ytterligere før vi har hatt anledning til å ta opp saken med Arild Olsen», skriver Berger.

Han legger til at Svalbard Venstre kommer til å ta opp dette formelt med lokalstyrelederen, og klargjøre ansvar og myndighet ved representasjon av lokalstyret.

– Tatt opp av flere

Arild Olsen ble først konfrontert med reaksjonene fra medpolitikerne i lokalstyret da Svalbardposten ringte ham fredag.

– Hvorfor valgte du å ikke snakke på vegne av lokalstyret?

– Om jeg tenker etter, har jeg nok uttalt meg litt uheldig på starten. Jeg beklager om noen oppfattet at jeg snakket som privatperson. Jeg snakket som lokalstyreleder. Om jeg kunne spolt tilbake i tid, hadde jeg nok kontaktet de respektive gruppelederne og sagt at jeg måtte gjøre det slik. Jeg anså det ikke som nødvendig siden det som sto i mitt notat ikke gikk på tvers av lokalstyrets notat, sier Olsen.

Han forteller at årsaken til at han valgte å gjøre det slik, var at flere av punktene i lokalstyrets høringsnotat ville bli tatt opp av andre høringsinnstanser, som Store Norske og ny energibærer.

Om han hadde fokusert på fellesnotatet ville disse temaene blitt repetert. I tillegg hadde han bare tre til fire minutter på å legge frem sitt budskap.

– På den tiden ville jeg bare hatt tid til å lese opp innledningen i vår felles høringsuttalelse. Jeg valgte å fokusere på kjernevirksomheten til lokalstyret og de problemstillingene vi står i nå. På slutten av mitt høringsnotat viser jeg til lokalstyrets høringsnotat og at jeg stiller meg fullt og helt bak det, sier Olsen.

– Det var lokalstyret som var høringsinnstans, da må du vel uttale deg på vegne av det?

– Jeg er lokalstyreleder og tenkte det var viktig å presisere at dette var mine, egne notater. Resultatet er nå at vi har to høringsnotater inne, sier han.

– Ikke på tvers av fellesnotatet
– Høyre er redd for at dette kan gå utover lokalstyrets troverdighet og så tvil om hva lokalstyret mener. Hva tenker du om det?

– Nei, absolutt ikke. I mitt høringsnotat står det ikke noe som går på tvers av hovedtrekkene i vårt felles notat. Jeg vil gjerne se den lokalpolitikeren som mener det er feil å fokusere på problemstillinger rundt utlendingers rettigheter på Svalbard, sikring av Longyearbyen, behov for flere kaimeter, energisituasjonen i Longyearbyen og at den økonomiske kabalen for videre finansiering av energiverket må på plass, sier han.

– Hvorfor tok du opp forvaltning av eiendom, når lokalstyret var blitt enige om ikke å ha det med i sitt høringsnotat?

– I mitt høringsotat skriver jeg at dersom vi skal gjennomføre skredssikringstiltak på en god og sikker måte må vi ha mer makt, myndighet og penger. Det fremkommer også i fellesnotatet. Dersom noen lokale politikere mener at vi ikke bør få kontrakten om grunneieransvar når kontrakten med Store Norske går ut om to år, og om de mener at forhistorien til 19. desember er grei, så må de gjerne møte meg til debatt. Min hovedoppgave er å trygge Longyearbyens befolkning. Dersom vi får verktøyene for å lykkes, skal vi utføre oppgavene. Vi må begynne å fokusere på de reelle problemene i Longyearbyen, svarer Olsen.

Se hele høringen her!

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!