Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Medhold for Nordpol Telecom i Høyesterett

Daglig leder i Nordpol Telecom, polske Jerzy Borowski, forlot Longyearbyen da selskapet ble stengt i fjor. FOTO: Birger Amundsen

Medhold for Nordpol Telecom i Høyesterett

Høyesterett har opphevet kjennelsen fra tingretten og lagmannsretten hvor Nordpol Telecom ble tvangsoppløst for manglende innlevering av regnskap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var sist sommer at det polske telekommunikasjonsselskapet Nordpol Telecom ble tvangsoppløst etter en kjennelse i Nord-Troms tingrett. Årsaken var manglende innlevering av regnskap for 2004.
Saken ble anket til lagmannsretten, som opprettholdt tvangsoppløsingen. Saken ble så påkjært til Høyesteretts kjæremålsutvalg, som henviste den videre til Høyesterett.

Aksjeloven
- Jeg hadde ikke trodd at vi skulle vinne denne saken. Selskapet vant fram under dissens 3-2. Det saken dreier seg om er om det er hjemmel for tvangsoppløsning i aksjeloven, sier advokat Håkon Bleken i Haavind Vislie, advokatfirmaet som representerer den polske eieren, Piotrpawel Przybylek.

Tvangsoppløses
Ifølge aksjeloven skal selskap som ikke leverer godkjent regnskap tvangsoppløses. Når Høyesterett nå har opphevet kjennelsen, betyr det at regnskapsloven ikke gjelder på Svalbard.
- Dette er en kompleks sak, og fortsatt har jeg ikke sett premissene for Høyesteretts avgjørelse. De vil ikke foreligge før om noen dager, sier Bleken.
- Hvilken praktisk betydning får dette?
- Det avhenger av premissene, men hvis det går på at aksjeselskap på Svalbard ikke har plikt til å utarbeide årsregnskap, så vil jeg tro at myndighetene vil snu seg rundt nokså raskt, svarer Bleken.

Må betale
Bleken sier at regnskapsloven har vært under utredning lenge når det gjelder Svalbard, og at det kan være dette Høyesterett har reagert på.
- Høyesterett vil rett og slett med dette tvinge myndighetene til å ta en avgjørelse, sier han.
I kjennelsen må Finansdepartementet betale Nordpol Telecoms saksomkostninger for behandlingen i tingretten og Høyesterett med 110.320 kroner.
- Det er svært spesielt at de må betale saksomkostninger som her, særlig siden staten egentlig ikke er part i saken. Men her er det heller ingen motpart, sier advokat Håkon Bleken.

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!