Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Medhold for Nordpol Telecom i Høyesterett

Daglig leder i Nordpol Telecom, polske Jerzy Borowski, forlot Longyearbyen da selskapet ble stengt i fjor. FOTO: Birger Amundsen

Medhold for Nordpol Telecom i Høyesterett

Høyesterett har opphevet kjennelsen fra tingretten og lagmannsretten hvor Nordpol Telecom ble tvangsoppløst for manglende innlevering av regnskap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var sist sommer at det polske telekommunikasjonsselskapet Nordpol Telecom ble tvangsoppløst etter en kjennelse i Nord-Troms tingrett. Årsaken var manglende innlevering av regnskap for 2004.
Saken ble anket til lagmannsretten, som opprettholdt tvangsoppløsingen. Saken ble så påkjært til Høyesteretts kjæremålsutvalg, som henviste den videre til Høyesterett.

Aksjeloven
- Jeg hadde ikke trodd at vi skulle vinne denne saken. Selskapet vant fram under dissens 3-2. Det saken dreier seg om er om det er hjemmel for tvangsoppløsning i aksjeloven, sier advokat Håkon Bleken i Haavind Vislie, advokatfirmaet som representerer den polske eieren, Piotrpawel Przybylek.

Tvangsoppløses
Ifølge aksjeloven skal selskap som ikke leverer godkjent regnskap tvangsoppløses. Når Høyesterett nå har opphevet kjennelsen, betyr det at regnskapsloven ikke gjelder på Svalbard.
- Dette er en kompleks sak, og fortsatt har jeg ikke sett premissene for Høyesteretts avgjørelse. De vil ikke foreligge før om noen dager, sier Bleken.
- Hvilken praktisk betydning får dette?
- Det avhenger av premissene, men hvis det går på at aksjeselskap på Svalbard ikke har plikt til å utarbeide årsregnskap, så vil jeg tro at myndighetene vil snu seg rundt nokså raskt, svarer Bleken.

Må betale
Bleken sier at regnskapsloven har vært under utredning lenge når det gjelder Svalbard, og at det kan være dette Høyesterett har reagert på.
- Høyesterett vil rett og slett med dette tvinge myndighetene til å ta en avgjørelse, sier han.
I kjennelsen må Finansdepartementet betale Nordpol Telecoms saksomkostninger for behandlingen i tingretten og Høyesterett med 110.320 kroner.
- Det er svært spesielt at de må betale saksomkostninger som her, særlig siden staten egentlig ikke er part i saken. Men her er det heller ingen motpart, sier advokat Håkon Bleken.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!