Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Med Svalbardrein i kikkerten

Norsk Polarinstitutt er nå igang med sin årlige kartlegging av reinsdyrbestanden i Adventdalen og sidedaler knyttet til denne. Her observerer Åshild Ønvik Pedersen en rein i området mellom Svalbard lufthavn og Bjørndalen. FOTO: John Christian Nygaard

Med Svalbardrein i kikkerten

– Svalbardreinen kan potensielt bli både klimavinner og taper, sier Åshild Ønvik Pedersen ved Norsk Polarinstitutt.

Tekst:

Publisert:

Denne uka har et tellekorps på fem person brukt dagene til å telle reinsdyr i Adventdalen og sidedaler knyttet til denne. Det er som ledd i den årlige nasjonale overvåkingen som har vært gjennomført siden 1979.

– Det svinger litt, men trenden totalt er en økende bestand. Det toppet seg i 2014 med ca 1500 individer, og vi er nok ikke langt unna det i år, sier Ønvik Pedersen og smiler mens hun halvlader rifla.

Sammen med Torgeir Kismul Matre, italienske Filippo Marolla, sveitsiske Chloé Nater og polske Lukasz Ulbrych skal Ønvik Pedersen dekke et område på 160-170 kilometer i løpet av 6-7 dager.

– Vi går systematisk frem og scanner fjellsidene med kikkert for å finne dyr. Det blir en del sikksakk-gåing, fordi vi stopper opp ved kadaver og ofte må nærmere dyrene for å stadfeste kjønn, sier Ønvik Pedersen.

Klimaeffekt

Fordi reinsdyrene er relativt stasjonære på denne tiden av året, er det mulig å foreta en totaltelling av antall individer i området. Det blir også kartlagt hvor mange av dyrene som er bukker, simler, kalver eller åringer, altså individ som ble født i fjor. Det blir også merket av på kart hvor dyrene er blitt observert.

Klima har svært mye å si for hvordan reinsdyrbestanden utvikler seg. En nedgang i bestanden skyldes ofte milde vintere hvor det kan komme mye nedbør i form av regn, som igjen fører til at mose, lav og andre vekster som reinen spiser blir dekket av is.

– Reinen kan potensielt bli både klimavinner og taper. En varm sommer kan gi økt plantevekst, noe som kan være positivt for reinen som spiser seg feite på sommeren, sier Ønvik Pedersen, og fortsetter:

– Samtidig ser vi at de milde vintrene kommer oftere enn før, og da risikerer man at mer av maten islagt. Da kan bestanden få seg en knekk i løpet av vinteren.

Nettopp det skjedde i følge Ønvik Pedersen på Brøggerhalvøya i perioden 1993 til 1994. Det førte til at bestanden stupte, og den har aldri kommet seg igjen.

Mer hjelp fra jegere

I år vil polarinstituttet også satse på mer hjelp fra jegere i arbeidet med å kartlegge og overvåke reinsdyrbestanden. Tidligere har man delt ut 30 vekter til jegere som har hentet jaktkort, men i år blir det økt til 240 vekter.

– Vi ønsker å øke innsamlingen av data fra jakt, fordi vekt på dyrene har mye å si for å få en indikasjon om ståa på tundraen, sier Ønvik Pedersen, som beskriver reinsdyret som en nøkkelart på Svalbard.

– Den betraktes som en nøkkelart fordi den for eksempel har innvirkning på bestanden av polarrev, og fordi den har samhandling med vegetasjonen. Reinsdyret påvirker tundraen ved å spise og bryte ned, noe som på sikt kan føre til endringer i naturen, sier Ønvik Pedersen, og legger til:

– Og den er en stedegen art. Denne underarten av reinsdyr finnes kun her på Svalbard, og det i seg selv gjør at man har et spesielt ansvar for arten.

Reinsdyrtellingen avsluttes førstkommende fredag.

Se bildet større

Torgeir Kismul Matre, Lukasz Ulbrych, Filippo Marolla, Chloé Nater og Åshild Ønvik Pedersen på vei inn i Bjørndalen for å telle reinsdyr. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Reinsdyrkadaver som blir funnet i terrenget blir også registert, og man kutter av en flik av øret som kan sendes til genprøve for å stadfeste alder og kjønn på dyret. Dersom man finner underkjeven tas den også med inn. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Tellekorpset stopper opp og søker nøysomelig gjennom fjellsider for å få øye på rein som kan ha trukket opp i høyden. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!