Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Med sans for lovbrytere

PÅ SLUTT: Ass. sysselmann Rune B. Hansen har to perioder bak seg på Svalbard. Først i tiden 1996–1999. Så fra desember 2003 fram til onsdag, da han dro tilbake til fastlandet «på slutt». FOTO: Birger Amundsen

Med sans for lovbrytere

Assisterende sysselmann Rune B. Hansen mener at det skal være takhøyde på Svalbard, og har forståelse for at enkelte ikke alltid følger loven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Onsdag reiste Rune B. Hansen «på slutt», etter nærmere tre år som assisterende sysselmann.Han går inn som konstituert lagdommer i Agder lagmannsrett i Skien.
Det medfører at han ikke kan være aktor når straffesaken mot tidligere driftssjef i Store Norske, Bjørn Fjukstad kommer opp for Troms tingrett i januar neste år. Fjukstad hadde en sentral rolle i Svea Nord-gruva under dødsulykken i fjor sommer.

Helt siden det ble klart at saken havner i retten, har det vært like klart at Rune B. Hansen skal være aktor. Når han nå er konstituert som lagdommer kan han ikke opptre som aktor.
– Jeg har god innsikt i saken og den interesser meg også. Men det er ikke så om å gjøre for meg å være aktor mot Bjørn. Det er utvilsomt en spesiell sak og det er også første gang at en mellomleder er tiltalt og risikerer fengselsstraff for brudd på arbeidsmiljøloven, sier Hansen.

Rune Bot
Rune B. Hansen, eller bare «Rune B» som han vanligvis blir kalt, har vært markant og godt synlig som assisterende sysselmann. Så har også de aller fleste straffesaker passert skrivebordet hans. Det siste året har Store Norske-ulykkene tatt mye av hans tid, særlig dødsulykken tidlig i juli i fjor og brannen i slutten av måneden.
– Det er en ting med jobben som ikke er spesielt hyggelig, sier han og ler godt. – Vanlige, hederlige folk som ubevisst bryter loven er det vemmelig å straffe. Noen ganske annet er personer som viser kriminell vilje.
– Du er blitt kalt Rune Bot?
– Å nei, det er faktisk ikke riktig. Det var min forgjenger som fikk det tilnavnet. Jeg mener å huske at bare en person har kalt meg Rune Bot, fastslår han.

Miljøvern
Rune B var med i arbeidet med å utforme Svalbardmiljøloven, og mener det er viktig med vern og med straffereaksjoner mot klare overtredelser.
– Det er også viktig at folk forstår nødvendigheten av loven. Skal man lykkes med miljøvern må folk flest slutte opp. Når noen blir straffet for overtredelse er det viktig at reaksjonen fra vår side blir forstått, sier han.

Samtidig er smidighet en god egenskap.
– Vi har hatt tilfeller hvor folk med et uhell har skutt to reinsdyr med samme skudd. På fastlandet ville vedkommende fått en betydelig bot. I de tilfellene hvor folk selv har fortalt om det som har skjedd har jeg valgt å ikke bøtelegge. Det er klart straffbart, men når folk gjør en slik tabbe og uten vond vilje er det svært firkantet å reagere med straff.

Anger
På spørsmålet om det er noe han har angret på blir Rune B. Hansen for en gangs skyld svar skyldig.
– Ja, nei, altså, svarer han, strekker seg bakover i stolen og legger hendene bak nakken.
– Nei, det er ikke noe jeg angrer spesielt. Alle har selvsagt gode og dårlige dager. Og det er alltid saker som kunne vært avgjort annerledes, svarer han.
Han har sansen for at Svalbard er noe for seg selv, og at det skal være stor takhøyde.
– Men det er også klart at hvis man ønsker å ha en slik romslighet så må folk også sørge for ikke å bryte loven på en måte som gir styringsvillige byråkrater ammunisjon for å stramme grepet, sier han.
– He he he, ler han fornøyd. – Nå får jeg vel visse personer på nakken.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!