Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Med luftskip over Polhavet

 

Med luftskip over Polhavet

Et fransk luftskip vil ankomme Longyearbyen i slutten av mars, og ha noen dagers opphold i Adventdalen før det fortsetter videre nordover. Formålet er vitenskap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er den franske eventyreren Jean-Louis Étienne som er leder av den vitenskapelige luftskip-ekspedisjonen, som blant annet skal måle istykkelsen i polbassenget. Prosjektet er knyttet opp til klimaforandringene, og at polisen er alvorlig truet av den globale oppvarming.

Måle istykkelsen
Målingene vil bli foretatt kontinuerlig mens luftskipet flyr over polhavet av et instrument utviklet ved det tyske Alfred Wegener Instituttet. Instrumentet, som ser ut som en torpedo, henger under luftskipet i en høyde på 15-20 meter over isflaten.
Instrumentet, som er 3,4 meter langt og veier 120 kilo, er en radar og sender sine pulser ned mot isflaten mens det blir tauet med en hastighet på 30 knop (55 km/t).

Russiskbygd luftskip
Det russiskbygde luftskipet, et AU30-luftskip, er 54 meter langt og holder en normalhastighet på 50-80 kilometer i timen.
På sin tur nordover flyr det over Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge – før det rundt 22. mars forlater Tromsø og setter kursen mot Bjørnøya.
Det er lagret 300 liter 95 oktan bensin på Bjørnøya, samt at skipet trenger en fortøyningsmast under tankingen.

Fem dager i Adventdalen
Under oppholdet i Longyearbyen, som vil vare fra to til fem dager, vil basen være på den gamle flystripen i Adventdalen.
Ekspedisjonens leder Jean-Louis Étienne har gjennomført en rekke ekspedisjoner i løpet av 30 år, også til Svalbard. På midten av 1990-tallet overvintret han i Fridtjovhamna med seilbåten «Antarctica».

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!