Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Med luftskip over Polhavet

 

Med luftskip over Polhavet

Et fransk luftskip vil ankomme Longyearbyen i slutten av mars, og ha noen dagers opphold i Adventdalen før det fortsetter videre nordover. Formålet er vitenskap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er den franske eventyreren Jean-Louis Étienne som er leder av den vitenskapelige luftskip-ekspedisjonen, som blant annet skal måle istykkelsen i polbassenget. Prosjektet er knyttet opp til klimaforandringene, og at polisen er alvorlig truet av den globale oppvarming.

Måle istykkelsen
Målingene vil bli foretatt kontinuerlig mens luftskipet flyr over polhavet av et instrument utviklet ved det tyske Alfred Wegener Instituttet. Instrumentet, som ser ut som en torpedo, henger under luftskipet i en høyde på 15-20 meter over isflaten.
Instrumentet, som er 3,4 meter langt og veier 120 kilo, er en radar og sender sine pulser ned mot isflaten mens det blir tauet med en hastighet på 30 knop (55 km/t).

Russiskbygd luftskip
Det russiskbygde luftskipet, et AU30-luftskip, er 54 meter langt og holder en normalhastighet på 50-80 kilometer i timen.
På sin tur nordover flyr det over Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge – før det rundt 22. mars forlater Tromsø og setter kursen mot Bjørnøya.
Det er lagret 300 liter 95 oktan bensin på Bjørnøya, samt at skipet trenger en fortøyningsmast under tankingen.

Fem dager i Adventdalen
Under oppholdet i Longyearbyen, som vil vare fra to til fem dager, vil basen være på den gamle flystripen i Adventdalen.
Ekspedisjonens leder Jean-Louis Étienne har gjennomført en rekke ekspedisjoner i løpet av 30 år, også til Svalbard. På midten av 1990-tallet overvintret han i Fridtjovhamna med seilbåten «Antarctica».

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!