Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Med luftskip over Polhavet

 

Med luftskip over Polhavet

Et fransk luftskip vil ankomme Longyearbyen i slutten av mars, og ha noen dagers opphold i Adventdalen før det fortsetter videre nordover. Formålet er vitenskap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er den franske eventyreren Jean-Louis Étienne som er leder av den vitenskapelige luftskip-ekspedisjonen, som blant annet skal måle istykkelsen i polbassenget. Prosjektet er knyttet opp til klimaforandringene, og at polisen er alvorlig truet av den globale oppvarming.

Måle istykkelsen
Målingene vil bli foretatt kontinuerlig mens luftskipet flyr over polhavet av et instrument utviklet ved det tyske Alfred Wegener Instituttet. Instrumentet, som ser ut som en torpedo, henger under luftskipet i en høyde på 15-20 meter over isflaten.
Instrumentet, som er 3,4 meter langt og veier 120 kilo, er en radar og sender sine pulser ned mot isflaten mens det blir tauet med en hastighet på 30 knop (55 km/t).

Russiskbygd luftskip
Det russiskbygde luftskipet, et AU30-luftskip, er 54 meter langt og holder en normalhastighet på 50-80 kilometer i timen.
På sin tur nordover flyr det over Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge – før det rundt 22. mars forlater Tromsø og setter kursen mot Bjørnøya.
Det er lagret 300 liter 95 oktan bensin på Bjørnøya, samt at skipet trenger en fortøyningsmast under tankingen.

Fem dager i Adventdalen
Under oppholdet i Longyearbyen, som vil vare fra to til fem dager, vil basen være på den gamle flystripen i Adventdalen.
Ekspedisjonens leder Jean-Louis Étienne har gjennomført en rekke ekspedisjoner i løpet av 30 år, også til Svalbard. På midten av 1990-tallet overvintret han i Fridtjovhamna med seilbåten «Antarctica».

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!