Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Med luftskip over Polhavet

 

Med luftskip over Polhavet

Et fransk luftskip vil ankomme Longyearbyen i slutten av mars, og ha noen dagers opphold i Adventdalen før det fortsetter videre nordover. Formålet er vitenskap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er den franske eventyreren Jean-Louis Étienne som er leder av den vitenskapelige luftskip-ekspedisjonen, som blant annet skal måle istykkelsen i polbassenget. Prosjektet er knyttet opp til klimaforandringene, og at polisen er alvorlig truet av den globale oppvarming.

Måle istykkelsen
Målingene vil bli foretatt kontinuerlig mens luftskipet flyr over polhavet av et instrument utviklet ved det tyske Alfred Wegener Instituttet. Instrumentet, som ser ut som en torpedo, henger under luftskipet i en høyde på 15-20 meter over isflaten.
Instrumentet, som er 3,4 meter langt og veier 120 kilo, er en radar og sender sine pulser ned mot isflaten mens det blir tauet med en hastighet på 30 knop (55 km/t).

Russiskbygd luftskip
Det russiskbygde luftskipet, et AU30-luftskip, er 54 meter langt og holder en normalhastighet på 50-80 kilometer i timen.
På sin tur nordover flyr det over Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge – før det rundt 22. mars forlater Tromsø og setter kursen mot Bjørnøya.
Det er lagret 300 liter 95 oktan bensin på Bjørnøya, samt at skipet trenger en fortøyningsmast under tankingen.

Fem dager i Adventdalen
Under oppholdet i Longyearbyen, som vil vare fra to til fem dager, vil basen være på den gamle flystripen i Adventdalen.
Ekspedisjonens leder Jean-Louis Étienne har gjennomført en rekke ekspedisjoner i løpet av 30 år, også til Svalbard. På midten av 1990-tallet overvintret han i Fridtjovhamna med seilbåten «Antarctica».

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!