Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Med Jesus i sleden

Sokneprest Leif Magne Helgesen holdt sin tradisjonsrike langfredagsgudstjeneste på Vindodden, eller «verdens vakreste katedral», som han selv kaller det. FOTO: Geir Barstein

Med Jesus i sleden

Gudstjenesten på landfredag ble holdt i verdens største Tempel.

Alterbordet er en zargeskasse på en skuterslede som suser over Sveltihel. Metallboksen er fylt med en ekstra stor prestekjole, et kors, litt brød og krus til den utvannede portvinen. I bakgrunnen troner det mektige Tempelfjellet og konkurrerer med himmelen om å kaste refleksjoner på den spredte sjøisen.

– Velkommen til verdens vakreste katedral, sier sokneprest Leif Magne Helgesen, en storvokst mann i enda større skuterdress. Diakoniarbeider Torunn Sørensen hjelper ham med å tre prestekjolen over. Rundt midjen sikres plagget med et gruvearbeiderbelte.

Befriende

Det er langfredag og over 100 svalbardianere har møtt opp til messe på Vindodden, et par mil nordøst for Longyearbyen. Det er trolig verdens nordligste gudstjeneste på denne dagen, og garantert en av meget få hvor tilhørerne bærer våpen.

Men presten er ikke uvant med å se rifler og kuler . Helgesen har nylig kommet hjem fra et fredsprosjekt i konflikten på Vestbredden, og har tidligere arbeidet for Kirkens Nødhjelp i det krigsherjede Kosovo.

– Her på Svalbard blir våpen brukt med et helt annet fortegn, det er godt. Det er noe uskyldsrent med dette stedet. Frisk luft og hvite fjell gjør noe med deg. Det er et godt sted å være, sier han, og bestiger alteret: Høyden med russerkorset satt opp på 50-årsdagen til den avdøde læreren og lokalstyrelederen Kjell Mork.

Den store forsamlingen med noen hyttefolk, men for det meste publikum som har reist inn ens ærend på skuter fra Longyearbyen, blir stille.

Brød og vin

Zargesen åpnes. Korset, brødet og vinglasset kommer på bordet. Den stille, mørke dagen er alt annet enn. Himmelen, for første gang siden solformørkelsen, er fullstendig skyfri.

- For vi lever ikke i en formørkelse. Vi lever i lyset, sier han.

De frammøtte, inkludert mange som trolig ikke oppsøker guds ord hver eneste søndag, synger salmer, spiser et stykke brød og drikker en liten slurk utblandet portvin foran naturens største Tempel.

- Peterskirken i Roma blir liten sammenliknet med dette, sier Helgesen.

Messen avsluttes. Diakoniarbeider Sørensen hjelper ham med å buksere ut av prestekjolen, og zargesalteret pakkes sammen. Skuterkirken, anført av Helgesen som en snøsky i det fjerne freser tilbake til byen, utenfor de oppkjørte sporene.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!