Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Med Jesus i sleden

Sokneprest Leif Magne Helgesen holdt sin tradisjonsrike langfredagsgudstjeneste på Vindodden, eller «verdens vakreste katedral», som han selv kaller det. FOTO: Geir Barstein

Med Jesus i sleden

Gudstjenesten på landfredag ble holdt i verdens største Tempel.

Tekst:

Publisert:

Alterbordet er en zargeskasse på en skuterslede som suser over Sveltihel. Metallboksen er fylt med en ekstra stor prestekjole, et kors, litt brød og krus til den utvannede portvinen. I bakgrunnen troner det mektige Tempelfjellet og konkurrerer med himmelen om å kaste refleksjoner på den spredte sjøisen.

– Velkommen til verdens vakreste katedral, sier sokneprest Leif Magne Helgesen, en storvokst mann i enda større skuterdress. Diakoniarbeider Torunn Sørensen hjelper ham med å tre prestekjolen over. Rundt midjen sikres plagget med et gruvearbeiderbelte.

Befriende

Det er langfredag og over 100 svalbardianere har møtt opp til messe på Vindodden, et par mil nordøst for Longyearbyen. Det er trolig verdens nordligste gudstjeneste på denne dagen, og garantert en av meget få hvor tilhørerne bærer våpen.

Men presten er ikke uvant med å se rifler og kuler . Helgesen har nylig kommet hjem fra et fredsprosjekt i konflikten på Vestbredden, og har tidligere arbeidet for Kirkens Nødhjelp i det krigsherjede Kosovo.

– Her på Svalbard blir våpen brukt med et helt annet fortegn, det er godt. Det er noe uskyldsrent med dette stedet. Frisk luft og hvite fjell gjør noe med deg. Det er et godt sted å være, sier han, og bestiger alteret: Høyden med russerkorset satt opp på 50-årsdagen til den avdøde læreren og lokalstyrelederen Kjell Mork.

Den store forsamlingen med noen hyttefolk, men for det meste publikum som har reist inn ens ærend på skuter fra Longyearbyen, blir stille.

Brød og vin

Zargesen åpnes. Korset, brødet og vinglasset kommer på bordet. Den stille, mørke dagen er alt annet enn. Himmelen, for første gang siden solformørkelsen, er fullstendig skyfri.

- For vi lever ikke i en formørkelse. Vi lever i lyset, sier han.

De frammøtte, inkludert mange som trolig ikke oppsøker guds ord hver eneste søndag, synger salmer, spiser et stykke brød og drikker en liten slurk utblandet portvin foran naturens største Tempel.

- Peterskirken i Roma blir liten sammenliknet med dette, sier Helgesen.

Messen avsluttes. Diakoniarbeider Sørensen hjelper ham med å buksere ut av prestekjolen, og zargesalteret pakkes sammen. Skuterkirken, anført av Helgesen som en snøsky i det fjerne freser tilbake til byen, utenfor de oppkjørte sporene.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!