Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måtte telle stemmer på nytt

En skuffet Arild Olsen (Ap) (i midten) må konstatere at resultatet blir forsinket. FOTO: Geir Barstein

Måtte telle stemmer på nytt

Feil i systemet forsinket resultatet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2015 kl 01:33

Oppdatert: De endelige resultatene ble offentliggjort rundt klokka ett natt til tirsdag.

Svært mange endringer på stemmesedlene har blitt en nøtt for tellekorpset. Godt over halvparten av sedlene er rettet og tilført slengere, og dette førte til mer arbeid enn ventet, opplyser lederen i tellekorpset, Svein Olav Ween.

Klokka halv tolv mandag kveld var det klart at tellingen av personlige stemmer og såkalte slengere måtte gjøres på nytt.

Ifølge Ween har det oppstått en feil i sorteringen under registreringen av disse stemmene. Derfor måtte de starte på nytt.

Det kan betyr at de endelige resultatene først foreligger tirsdag morgen.

– Men vi forsøker å få dem klar i kveld, sier han.

Foreløpige resultater publisert i 21.30-tida tydet på en fordeling av mandater, hvor Ap og Høyre fikk fem hver, men MDG og Venstre ville fått henholdsvis to og tre.

Det gjenstår imidlertid feintelling, så denne fordelingen er slett ikke sikker.

– Må bare vente

Partiene selv tar beskjeden om forsinkelse med fatning, om enn med varierende optimisme om hvordan det endelige resultatet blir.

– Det gir ekstra tid til å reflektere, og vi gjør oss noen tanker. Selvfølgelig er vi skuffet når det kommer til antall mandater, sier Arbeiderpartiet-topp Arild Olsen med henvisning til den foreløpige mandatfordelingen som kom tidligere i kveld.

– Vi går for å få få flertallet om fire år, legger han til.

Det er betydelig mer entusiasme å spore hos MDG, som ligger an til å få to mandater i lokalstyret.

– Vi er veldig fornøyde. Vi ligger an til å bli det største MDG-lokallaget i Norge, konstaterer leder Espen Klungseth Rotevatn.

Også Venstres listetopp Eirik Berger har smilet på lur, trass forsinkelsen i det endelige resultatet.

– Hva skal man si? Vi må bare vente. Nå er valgkampen over og vi kan senke skuldrene mens vi venter på velgernes dom. Om det tar én eller to timer ekstra har ikke noe å si, sier Berger.

Mobiliserte

Svalbardposten presenterte fredag en meningsmåling hvor Arbeiderpartiet hadde en oppslutning på 56,5 prosent. Høyre, Venstre og MDG fikk i undersøkelsen utført av Norfakta henholdsvis 21, 12,9 og 9,7 prosent. Samtidig svarte 36 prosent av de spurte at de ikke visste hvem de ville stemme på, men ni prosent ikke ville svare eller sa at de ikke kom til å stemme.

Nå ser det ut for at det har vært en mobilisering. Stemmesedlene bærer også inntrykk av mange rettinger i form av personlige stemmer og slengere.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!