Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måtte jage isbjørn med brannbil

Binna Embla var fryktelig nysgjerrig på søppelplassen i Svea, og det måtte en brannbil til for å få henne til å nedprioritere de deilige luktene. FOTO: Linda Bakken

Måtte jage isbjørn med brannbil

Innpåslitent besøk i Svea.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2015 kl 13:17

To gjenstridige isbjørner har sørget for underholdning og ekstra jobb i Svea den siste uka, rapporterer Linda Bakken, AFIS-fullmektig for Store Norske i gruvebyen.

– Først ute var ei radiomerket binne som dukket opp på Kapp Amsterdam, vest for Svea-samfunnet. Hun la fort sin elsk på søppelplassen. Til tross for at ingen matrester dumpes der, fant hun tydeligvis noe som luktet spennende! Jaging med signalskudd ga kortvarig effekt, så binna fikk seg til slutt en liten førsjulsdusj fra brannbilen, skriver hun i en e-post til Svalbardposten.

Så kom Ask

Etter en rekke utkallinger og overtid for brannmannskapene og leirvakta, ble hun døpt Embla.

Før helga ble hun avløst av en mer maskulin variant, som selvfølgelig måtte kalles Ask.

Han dukket plutselig opp fra fjorden ved Polartun like utenfor Svea, forteller hun videre.

– Han ble jaget på svøm bort fra bosettinga. Noen timer senere dukket han opp ved Oppredningsverket, noen hundre meter øst for samfunnet. Ask ble jaget innover dalen, men kom på nok en nærvisitt før han lot seg overtale til å sette kurs mot Østkysten, sier Bakken.

Ikke sinte bjørner

Hun opplyser at begge bjørnene var i godt hold, og verken aggressive eller interesserte i mennesker.

– Likevel fikk arbeidsfolket en viktig påminnelse om isbjørnfaren. Alle besøkene ble først observert av AFs sjåfører, som deretter varslet leirvakta. De iverksatte jaging og varsling, forteller hun.

Sysselmannen ble også informert om hendelsene, uten at det ble nødvendig for dem å rykke ut.

– Store Norskes jaging med brannbil var tilsynelatende tilstrekkelig denne gang, sier Bakken.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!