Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måtte hente sta turist

 

Måtte hente sta turist

En egenrådig israelsk turist på vei mot Fardalen fikk Sysselmannen til å rykke ut med helikopter tirsdag kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2012 kl 10:13

Alene på skuter i et rasfarlig område, midt i mørketida, uten våpen og med en god dose arroganse. Det var kombinasjonen som førte til at Sysselmannen måtte rykke ut med helikopter ved 22.30-tida tirsdag. Helikopteret plukket opp den egenrådige israelske turisten i passet på Longyearbreen.

Skredfarlig område

Mannen hadde da kjørt alene innover breen med snøskuter. Han skal ha vært dårlig forberedt for en slik tur. Mannen hadde ikke våpen til isbjørnbeskyttelse eller feltmessig erfaring.

– Vi fikk inn to bekymringsmeldinger på mannen. Han var på vei mot Fardalen, og med det utsetter han seg for fare. Dette er et skredfarlig område, sier sysselmannsførstebetjent Rune Jensen.

Gutter meldte fra

En av meldingene kom fra to unge gutter som møtte mannen på breen. Han hadde da kjørt seg fast med skuteren, og de hjalp ham med å få den løs. Guttene reagerte på at han ikke hadde våpen, og at han oppførte seg arrogant. De meldte derfor fra til politiet ved 21-tida i går.

– Det er flott at de meldte fra til oss. Vi setter pris på at ungdom her i byen er årvåkne, sier Jensen.

Var uenig

Sysselmannen rykket da ut med helikopter og to betjenter. Mannen ble plukket opp i passet, men han viste få tegn til ydmykhet, ifølge Jensen.

– Han var ikke helt enig i vår vurdering. Vi tok ham inn på Sysselmannskontoret, og der fortalte vi ham hva vi forventer av folk som drar ut på en tur som denne, sier sysselmannsførstebetjenten.

Israeleren hadde leid skuteren. Ifølge Jensen hadde også utleieren oppfattet mannen som arrogant. Utleier hadde også opplyst mannen om alle krav og regler, slik en plikter. Mannen hadde skuterbekledning, og det er ikke kjent hvor han skulle.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!