Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måtte hente sta turist

 

Måtte hente sta turist

En egenrådig israelsk turist på vei mot Fardalen fikk Sysselmannen til å rykke ut med helikopter tirsdag kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2012 kl 10:13

Alene på skuter i et rasfarlig område, midt i mørketida, uten våpen og med en god dose arroganse. Det var kombinasjonen som førte til at Sysselmannen måtte rykke ut med helikopter ved 22.30-tida tirsdag. Helikopteret plukket opp den egenrådige israelske turisten i passet på Longyearbreen.

Skredfarlig område

Mannen hadde da kjørt alene innover breen med snøskuter. Han skal ha vært dårlig forberedt for en slik tur. Mannen hadde ikke våpen til isbjørnbeskyttelse eller feltmessig erfaring.

– Vi fikk inn to bekymringsmeldinger på mannen. Han var på vei mot Fardalen, og med det utsetter han seg for fare. Dette er et skredfarlig område, sier sysselmannsførstebetjent Rune Jensen.

Gutter meldte fra

En av meldingene kom fra to unge gutter som møtte mannen på breen. Han hadde da kjørt seg fast med skuteren, og de hjalp ham med å få den løs. Guttene reagerte på at han ikke hadde våpen, og at han oppførte seg arrogant. De meldte derfor fra til politiet ved 21-tida i går.

– Det er flott at de meldte fra til oss. Vi setter pris på at ungdom her i byen er årvåkne, sier Jensen.

Var uenig

Sysselmannen rykket da ut med helikopter og to betjenter. Mannen ble plukket opp i passet, men han viste få tegn til ydmykhet, ifølge Jensen.

– Han var ikke helt enig i vår vurdering. Vi tok ham inn på Sysselmannskontoret, og der fortalte vi ham hva vi forventer av folk som drar ut på en tur som denne, sier sysselmannsførstebetjenten.

Israeleren hadde leid skuteren. Ifølge Jensen hadde også utleieren oppfattet mannen som arrogant. Utleier hadde også opplyst mannen om alle krav og regler, slik en plikter. Mannen hadde skuterbekledning, og det er ikke kjent hvor han skulle.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!