Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måtte hente sta turist

 

Måtte hente sta turist

En egenrådig israelsk turist på vei mot Fardalen fikk Sysselmannen til å rykke ut med helikopter tirsdag kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2012 kl 10:13

Alene på skuter i et rasfarlig område, midt i mørketida, uten våpen og med en god dose arroganse. Det var kombinasjonen som førte til at Sysselmannen måtte rykke ut med helikopter ved 22.30-tida tirsdag. Helikopteret plukket opp den egenrådige israelske turisten i passet på Longyearbreen.

Skredfarlig område

Mannen hadde da kjørt alene innover breen med snøskuter. Han skal ha vært dårlig forberedt for en slik tur. Mannen hadde ikke våpen til isbjørnbeskyttelse eller feltmessig erfaring.

– Vi fikk inn to bekymringsmeldinger på mannen. Han var på vei mot Fardalen, og med det utsetter han seg for fare. Dette er et skredfarlig område, sier sysselmannsførstebetjent Rune Jensen.

Gutter meldte fra

En av meldingene kom fra to unge gutter som møtte mannen på breen. Han hadde da kjørt seg fast med skuteren, og de hjalp ham med å få den løs. Guttene reagerte på at han ikke hadde våpen, og at han oppførte seg arrogant. De meldte derfor fra til politiet ved 21-tida i går.

– Det er flott at de meldte fra til oss. Vi setter pris på at ungdom her i byen er årvåkne, sier Jensen.

Var uenig

Sysselmannen rykket da ut med helikopter og to betjenter. Mannen ble plukket opp i passet, men han viste få tegn til ydmykhet, ifølge Jensen.

– Han var ikke helt enig i vår vurdering. Vi tok ham inn på Sysselmannskontoret, og der fortalte vi ham hva vi forventer av folk som drar ut på en tur som denne, sier sysselmannsførstebetjenten.

Israeleren hadde leid skuteren. Ifølge Jensen hadde også utleieren oppfattet mannen som arrogant. Utleier hadde også opplyst mannen om alle krav og regler, slik en plikter. Mannen hadde skuterbekledning, og det er ikke kjent hvor han skulle.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!