Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måtte gi opp redningsaksjon

Super Puma-helikopteret har akkurat landet etter å ha gjort forsøk på å komme turist til unnsetning. FOTO: Birger Amundsen

Måtte gi opp redningsaksjon

Sysselmannens Super Puma-helikopter landet i Longyearbyen like før klokken 13 lørdag etter å ha gjort et mislykket forsøk på å komme en skiturist til unnsetning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Mannen, som er 38 år gammel og tysk, ligger værfast inne på Nordenskiöldbreen, i nærmere 1000 meters høyde like ved Ferrierfjellet. Været er ekstremt med svært kraftig vind og tung våt snø.
- Mannen tok kontakt med oss lørdag formiddag og ba om å bli hentet på grunn av at teltet var i ferd med å snø ned, sier vakthavende førstebetjent Petter Braaten hos Sysselmannen.

Ekstremt vær
Redningshelikopteret tok av kl 11.30, men måtte gi opp på grunn av været. Braaten sier at det foreløpig er uaktuelt å sette inn snøskuterpatruljer. Det ekstreme været med kraftig vind, høy temperatur og regn har gjort lavlandet så godt som uframkommelig med skuter.
Isen på fjordene er også i ferd med å gå i oppløsning, og er tildels farlig å krysse.

Godt utstyrt
Mannen forlot Longyearbyen onsdag for å gå på ski til Perriertoppen, øst for Austfjordnes, og skulle være ute i 14 dager. Han er godt utstyrt, og har både satellitt-telefon og nødpeilesender.
- Vi har en avtale med mannen om at vi skal snakke sammen klokken 18 lørdag. Været vil bedre seg utover kvelden og det vil også bli kaldere, sier Petter Braaten.
Svalbardposten.no følger opp saken utover dagen.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!