Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Massiv protest mot økt selskapsskatt

 

Massiv protest mot økt selskapsskatt

Næringslivet i Longyearbyen kommer med kraftige protester mot den foreslåtte økningen i selskapsskatten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Da høringsfristen for det nye skatteforslaget for Svalbard gikk ut 1. august var det kommet inn 15 høringsuttalelser med merknader til forslaget. Særlig har næringslivet i Longyearbyen reagert kraftig på den foreslåtte økningen på selskapsskatten fra 10 til 18 prosent.
«Forslaget om ny beskatning av næringsinntekten på Svalbard kom som et sjokk for hele næringslivet på Svalbard», skriver Svalbard Næringsforening, og fortsetter:
«Næringforeninga mener at forslaget som foreligger om økning av skatten for næringsvirksomhet – nesten til det dobbelte, ikke er akseptabelt».

Dramatisk
Heller ikke Store Norske, Svalbard Reiselivsråd, Unis eller Aksjonsgruppen mot skatteøkningen på Svalbard er begeistret for forslaget. Samtlige påpeker at en slik økning vil kunne føre til mindre stabilitet, uforutsigbarhet og dårligere konkurransevilkår for bedrifter på Svalbard.
«Denne økningen betyr en dramatisk skatteskjerpelse. Svalbard Reiselivsråd mener det er en rekke argumenter som taler mot en økning i selskapsskatten i det hele tatt. Ikke minst gjelder dette forhold som gjør Svalbard spesielt og som gjennom tidene har ført til et spesielt skatteregime for øysamfunnet. Frakt-, reise- og personalkostnader er langt høyere enn på fastlandet. Investeringer på Svalbard er av de samme årsaker mindre attraktivt enn tilsvarende næringsinvesteringer på fastlandet», skriver Reiselivsrådet.

Ber om møte
De frykter videre at selskap som i dag er etablert på Svalbard velger å flytte virksomheten til fastlandet og kun operere på Svalbard i høysesongen, noe Reiselivsrådet ikke mener er positivt.
Store Norske mener arbeidsgruppen som består av medlemmer fra Finansdepartementet og Justisdepartementet, og som har utarbeidet skatteforslaget, har lagt for mye vekt på å hindre skatteomgåelser, i forhold til å ta hensyn til stabile og robuste samfunn på Svalbard.
Selskapet inviterer også arbeidsgruppen til et møte der de kan drøfte problemstillinger og løsninger.

Slår beina vekk
Sysselmannen ber Finansdepartementet foreta en grundig vurdering av synspunktene som Lokalstyret har kommet med, om at den foreslåtte økningen er dramatisk, og at den vil kunne påvirke næringsstrukturen og tjenestetilbudet i Longyearbyen.
Aksjonsgruppen mot skatteøkningen på Svalbard beskriver forslaget som å slå beina vekk under mindre og mellomstore bedrifter, og mener at det «å tappe lokalsamfunnet for 15-20 millioner hvert år kan vise seg å bli katastrofalt for samfunnsutviklingen i Longyearbyen».

Les alle høringsuttalelsene her!

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!