Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Massiv forstyrrelse av  sårbar isbjørn

Isbjørnbinna og ungene jages av helikopter like etter at de er kommet ut av hiet. Det skjer i hiområdet på østsiden av Edgeøya. Samtlige skjermdumper er tatt fra BBC-dokumentaren «The Polar Bear Family and Me». FOTO: BBC

Massiv forstyrrelse av sårbar isbjørn

Isbjørn-ekspert reagerer sterkt på hvordan Norsk Polarinstitutt og BBC oppfører seg i isbjørnens hiområde på østsiden av Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2013 kl 08:28

– Jeg har generelt ganske stor respekt for BBC, ikke minst programmene med David Attenborough som programleder. Men å bruke snøskutere og helikopter i hiområder, som det her blir gjort, er helt forkastelig, sier tidligere isbjørnforsker og forskningsdirektør i Norsk Polarinstitutt, Thor S. Larsen.

I midten av 1960-årene var det han som startet den systematiske kartleggingen av isbjørnstammen på Svalbard. Det mangeårige arbeidet førte til en doktorgrad om isbjørnens bestandsbiologi. Larsen var også sentral i arbeidet som førte til fredning av isbjørnen i 1973.

Ifølge Larsen er isbjørnbinna og ungene på sitt mest sårbare idet de kommer ut av hiet utpå våren.

– Kondisjonen til binna er dårlig etter måneder i hi uten tilførsel av næring. Intens motor­larm fra skutere og helikopter medfører et stort stress. Det utløser ofte panikk, og kan i verste fall få fatale konsekvenser for binna og ungene, sier han.


Vist forrige uke

I BBC-dokumentarserien «The Polar Bear Family and Me», som ble vist for første gang på BBC2 forrige uke, er det gjort opptak i et hiområde på østsiden av Edgeøya. Øya som ligger i Søraust-Svalbard Naturreservat, er underlagt strengt vern. Likevel har Sysselmannen gitt BBC og logistikkselskapet Jason Roberts Productions (JRP) tillatelse til å bruke snøskutere i verneområdet for å spore opp isbjørnbinner og unger idet de bryter ut av hiene. Det skjer i siste halvdel av mars og første halvdel av april.

BBC har samkjørt sitt arbeid med arbeidet til isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt (NP).

Gordon Buchanan er programleder i serien på tre programmer, som ble tatt opp i fjor.


Vurdert som seriøse

BBC har i årevis, gjennom sine mange naturprogrammer med David Attenborough, samarbeidet med forskere fra Norsk Polarinstitutt. Sysselmannen har i like mange år innvilget søknader fra BBC om å filme i verneområdene, hvor det ikke er tillatt med noen form for motorisert aktivitet.

«Sysselmannen vurderer JRP og BBC for å være seriøse aktører, og mener at de planlagte aktivitetene ikke vil ha en uakseptabel innvirkning på miljøet», skriver Sysselmannen i sin tillatelse til prosjektet.

Thor S. Larsen sier at han har stor respekt for det arbeidet Jon Aars gjør, men at han er kritisk til at Aars velger å bruke helikopter i hiområdene, og på den måten piske opp et voldsomt stress i en kritisk fase for bjørnene.


Jaget med helikopter

Første program i BBC-serien viser hvordan Jason Roberts og Gordon Buchanan med mannskaper kjører rundt på Edgeøya med snøskuter for å spore opp isbjørnhi. Så fort et høvelig hi er funnet, med ei binne og to unger, blir Jon Aars kalt opp. Ikke lenge etter dukker han opp i helikopter, og gir seg til å jage binna og ungene etter at de har forlatt hiet. Bjørnene blir jaget opp og ned fjellsiden, før binna blir skutt med bedøvelsespil mens helikopteret henger i luften rett over de forskremte dyrene.
Scenen er både brutal og opprørende.

– Det vi gjør er å bedøve og merke binna, om det nå framstår som brutalt eller ikke. Binna hadde forlatt hiet, og hadde vært observert noen dager før vi ankom, sier Jon Aars.


Bjørnene trenger ro

Tidligere isbjørnforsker Thor S. Larsen har oppholdt seg sammen med isbjørn i mange sesonger på Svalbard, og da særlig på Kong Karls Land.

Larsen forteller at binna gjerne oppholder seg i hiområdet i flere dager etter at hun har brutt ut av hiet. Iblant opptil to uker, for at ungene skal få nødvendig trening og bli ammet av binna, før hun tar ungene med ut i isen. Nettopp av den grunn er binna særdeles følsom for enhver form for forstyrrelse.

– Programmet sender et svært dårlig signal. For binna er det helt avgjørende med ro etter at hun har brutt ut av hiet med ungene, og at hun får tid på seg til å jakte, sier han.

Etter mange år borte fra isbjørnene, deltok Larsen i mars-april 2009 på en isbjørnekspedisjon til Kong Karls Land i regi av Norsk Polarinstitutt. Han forteller at han etter ekspedisjonen, sammen med Øystein Overrein i NP, skrev en rapport om ekspedisjonen. Ifølge Larsen skriver han kritisk om bruken av helikopter i hiområdene.

På spørsmål til Jon Aars om å få tilsendt rapporten, svarer han at den ikke er offentlig, og at den heller ikke er sendt til Sysselmannen.

– Vi valgte å betrakte rapporten som et internt dokument, fordi det står noe i den som ikke er ment for offentligheten, sier han.


Ingen betenkeligheter

De første årene hvor BBC gjorde opptak under NPs isbjørnekspedisjoner, var det NP som hadde kontrollen. Etter hvert som årene har gått, er rollene snudd på hodet. I «The Polar Bear Family and Me» er det BBC og JRP som fører an, mens forskerne fra polarinstituttet kommer på banen etter at fjernsynsfolkene har sporet opp bjørnene.

Forsker Jon Aars har ingen betenkeligheter med å samarbeide på den måten med BBC/JRP.

– Vi vet, BBC vet og alle andre vet at all aktivitet medfører stress. For NP er det positivt å få belyst det arbeidet vi driver på med. Folk får på den måten se hva vi gjør. Jeg vet at noen ikke liker det vi holder på med, mens andre synes at det er helt greit, sier isbjørnforskeren.

I august 2010 skrev Aars en artikkel om isbjørnens utfordringer i Svalbardposten. Han skriver at selv om menneskelig aktivitet på Svalbard har økt de senere år, er det grunn til å tro at dette ikke påvirker isbjørnbestanden. Det skyldes at reglene for ferdsel er restriktive, og at det ikke er tillatt å oppsøke isbjørn: «Det viktigste er å ta ekstra hensyn til binner med små unger, som er de mest sårbare for forstyrrelse. Ferdsel i de viktigste yngleområdene om våren er helt minimal.»


Vedvarende stress

Binnene som blir utstyrt med satellitthalsbånd, gjør at forskerne til enhver tid vet hvor dyrene oppholder seg. For binnene som ble utstyrt med halsbånd i fjor vår, medførte det ikke bare stress under innfangingen. BBC/JRP fortsatte filmopptakene til den tredelte serien også på sommeren og høsten, og ble fortløpende informert av Aars om hvor bjørnene oppholdt seg.

Selv på sommeren og høsten, i en tid hvor ingen vanligvis ferdes rundt med snøskuter i naturreservatene, durte BBC/JRP rundt med skutere på jakt etter de samme binnene og ungene de hadde forfulgt på våren.

Se bildet større

Isbjørnbinna blir skutt med bedøvelsespil mens helikopteret henger over henne. FOTO: BBC

Se bildet større

Tidligere isbjørnforsker i NP, Thor S. Larsen, liker dårlig det han ser i BBC-dokumentaren. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Jon Aars under arbeidet med prøvetaking av en bedøvet isbjørn våren 2011. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

BBC og JRP på Edgeøya sist sommer. FOTO: BBC

Se bildet større

BBC-programleder Gordon Buchanan (t.v.) får overrakt en bedøvet isbjørnunge av NPs biolog Magnus Andersen. FOTO: BBC

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!