Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Markerte frigjøringsdagen

Elever fra 9.klasse holdt tale ved Bautaen ved Skjæringa under en vindfull markering av frigjøringsdagen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Markerte frigjøringsdagen

Ungdommene i Longyearbyen markerte krigen med kransnedlegging og tale. Sentral i talen var Gunnar Sønsteby som besøkte ungdommene for to uker siden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.05.2009 kl 15:13

I dag er det 64 år siden frigjøringsdagen 8. mai 1945. Dagen ble markert av elever fra 8. og 9. klasse ved Longyearbyen skole, ved bautaen på Skjæringa. Bautaen ble reist til minne om falne under krigen, og ble avduket av kronprins Olav for 60-år siden, under kongehusets første besøk på Svalbard.

Krigen på Svalbard

I talen nevnte elevene blant annet Svalbards krighistorie. At innbyggerne ble evakuert til England og at det ble satt fyr på norsk kull slik at tyskerne ikke kunne dra nytte av det.

– 30. april 1942 seilte 82 menn fra Skottlandsbrigaden med skipene «Selis» og «Isbjørn» for å sikre gruvene på Svalbard. De fleste av disse mennene var tidligere evakuerte. Den 14. mai ble skipene senket av fire tyske skip utenfor Barentsburg. Tolv menn, inkludert Einar Sverdrup, døde i forliset, sier Misha Stepanskiy som var en av fire elever ved 9. klasse som holdt tale. 

Han forteller også at norske styrker ble angrepet av det tyske skipet «Tirpitz» i 1943.

– Det falt mange modige menn på Svalbard under andre verdenskrig, sier Stepanskiy.

Krigens ansikt

Motstandsmannen Gunnar Sønsteby ble også nevnt i talen.

– Da vi hadde besøk av Gunnar Sønsteby fikk vi virkelig innsikt i krigens sanne ansikt. Han opplevde frigjøringen med glede og sorg. Glede over endelig å være fri, sorg over alle som døde. Vi må ære norske helter andre som hjalp landet og motstandsmenn som forsvarte Norge og kjempet mot tyskerne, sier Emilie Ulsnes Sommervold.

Må huske

Ettermiddagen 8. mai 1945 var krigen over i Norge.

– Folk hadde feiret friheten hele dagen slik som vi gjør det i dag. Vi må fortsatt huske på at ikke alle andre land i dag har den samme friheten som vi har. I Norge har vi trygghet i hjem og gater, ytringsfrihet og utdanning. Derfor er det viktig at vi hjelper landene som ikke har det så bra som oss, sier Branislav Pavlovic.

Mer innsikt

Etter markeringen forteller ungdommene at møtet med Gunnar Sønsteby for to uker siden gjorde stort inntrykk på dem.

– Vi fikk mer innsikt i hva krigen var, sier Ulsnes Sommervold.

– Det var svært ekte, for han var jo med på det. Det var kjempeinteressant og han klarte å fange oppmerksomheten til alle, sier Inger Johanne Mørk.

– Vi er født med frihet så det er vanskelig å skjønne hva krig er. Men vi har det svært bra, og det er det viktig å tenke på, sier Ulsnes Sommervold.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!