Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Markerte frigjøringsdagen

Elever fra 9.klasse holdt tale ved Bautaen ved Skjæringa under en vindfull markering av frigjøringsdagen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Markerte frigjøringsdagen

Ungdommene i Longyearbyen markerte krigen med kransnedlegging og tale. Sentral i talen var Gunnar Sønsteby som besøkte ungdommene for to uker siden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.05.2009 kl 15:13

I dag er det 64 år siden frigjøringsdagen 8. mai 1945. Dagen ble markert av elever fra 8. og 9. klasse ved Longyearbyen skole, ved bautaen på Skjæringa. Bautaen ble reist til minne om falne under krigen, og ble avduket av kronprins Olav for 60-år siden, under kongehusets første besøk på Svalbard.

Krigen på Svalbard

I talen nevnte elevene blant annet Svalbards krighistorie. At innbyggerne ble evakuert til England og at det ble satt fyr på norsk kull slik at tyskerne ikke kunne dra nytte av det.

– 30. april 1942 seilte 82 menn fra Skottlandsbrigaden med skipene «Selis» og «Isbjørn» for å sikre gruvene på Svalbard. De fleste av disse mennene var tidligere evakuerte. Den 14. mai ble skipene senket av fire tyske skip utenfor Barentsburg. Tolv menn, inkludert Einar Sverdrup, døde i forliset, sier Misha Stepanskiy som var en av fire elever ved 9. klasse som holdt tale. 

Han forteller også at norske styrker ble angrepet av det tyske skipet «Tirpitz» i 1943.

– Det falt mange modige menn på Svalbard under andre verdenskrig, sier Stepanskiy.

Krigens ansikt

Motstandsmannen Gunnar Sønsteby ble også nevnt i talen.

– Da vi hadde besøk av Gunnar Sønsteby fikk vi virkelig innsikt i krigens sanne ansikt. Han opplevde frigjøringen med glede og sorg. Glede over endelig å være fri, sorg over alle som døde. Vi må ære norske helter andre som hjalp landet og motstandsmenn som forsvarte Norge og kjempet mot tyskerne, sier Emilie Ulsnes Sommervold.

Må huske

Ettermiddagen 8. mai 1945 var krigen over i Norge.

– Folk hadde feiret friheten hele dagen slik som vi gjør det i dag. Vi må fortsatt huske på at ikke alle andre land i dag har den samme friheten som vi har. I Norge har vi trygghet i hjem og gater, ytringsfrihet og utdanning. Derfor er det viktig at vi hjelper landene som ikke har det så bra som oss, sier Branislav Pavlovic.

Mer innsikt

Etter markeringen forteller ungdommene at møtet med Gunnar Sønsteby for to uker siden gjorde stort inntrykk på dem.

– Vi fikk mer innsikt i hva krigen var, sier Ulsnes Sommervold.

– Det var svært ekte, for han var jo med på det. Det var kjempeinteressant og han klarte å fange oppmerksomheten til alle, sier Inger Johanne Mørk.

– Vi er født med frihet så det er vanskelig å skjønne hva krig er. Men vi har det svært bra, og det er det viktig å tenke på, sier Ulsnes Sommervold.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!