Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Marinbiologer på stengrunn

 

Marinbiologer på stengrunn

Svalbard var en stor skuffelse for Franciska Steinhoff fra Bremerhaven. Hun hadde ventet noe annet enn et brunt, øde landskap. Nå har hun sett lyset – og fargene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Franciska holder til på marinlaboratoriet i Ny-Ålesund sammen med en gruppe tyske forskere. Det samme gjør Anita Flohr fra Rostock. De to kvinnene er blitt kjent med hverandre i Ny-Ålesund, og sitter og småprater i salongen på messa. Utenfor er verden hvit, etter årets første, alvorlige varsel om at vinteren ikke er langt unna.
Franciska og Anita nipper til en Baileys-likør og tar livet med ro.
– Det er faktisk første gang i sommer at vi har hatt tid til å sitte slik, sier Anita forsiktig. De to vil ikke på noen måte forstyrre, og er knapt hørbare der de sitter og kviskrer.
Anita arbeider som vitenskapelig dykker, og har akkurat vært ute i Kongsfjorden og samlet inn vitenskapelig materiale fra sjøbunnen. Det er hennes første sommersesong i Ny-Ålesund.
– Jeg var veldig spent da jeg kom til Svalbard og synes at det er veldig hyggelig å bo her, sier hun.
For Franciska er det andre sesong, og etter det noe nedstemte førsteinntrykket har Kongsfjorden lysnet betraktelig.
– Ja, førsteinntrykket var en stor skuffelse. Det var i juli måned og alt var brunt og grått, sier hun.
Nå trives hun godt og har også fått øynene opp for at det finnes farger i terrenget.
– Ny-Ålesund er trivelig, men det samme kan ikke sies om Longyearbyen, sier Franciska med et forsiktig smil.
– Ja, altså, men det kan hende at det er finere der om vinteren, legger hun raskt til.
Franciska bruker tiden til å sitte bøyd over mikroskopet og studere mikroorganismer, mens Anita stadig er ute på fjordbunnen for å hente inn mer materiale. Hun har sertifikat som vitenskapelig dykker, og kan dykke til 30 meters dyp.
– Her har jeg vært nede på 27 meter, men det meste av dykkingen er på 8-10 meters dyp, sier hun.
Nå utnytter de til fulle det første vinterværet med kos på messa, og innrømmer at tiden stort sett går med til arbeid og at de derfor ikke har hatt anledning til å se seg særlig om. En og annen tur til de nærmeste hyttene er alt de har rukket i løpet av de tre månedene oppholdet har vart.
Ny-Ålesund er et lite og særdeles transparent sted, noe som gjør det litt vanskelig å stikke seg unna og ha privatliv. Særlig når de heller ikke har egne rom. Franciska bor på den franske forskningsstasjonen, Anita i den tyske i Blått hus.
Utenfor har snøværet i mellomtiden gitt seg, og solen titter fram. Anita og Franciska kviskrer og ler.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!