Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mannen med morsenøkkelen

Gunnar Torstein Telle er mannen på bildet. FOTO: Telemuseet

Mannen med morsenøkkelen

Mannen på bildet fra telegrafen i Ny-Ålesund for 50 år siden er oppsporet. Det viste seg å være Gunnar Torstein Telle fra Bergen.

– Jeg var kort tid i Ny-Ålesund. Jeg holdt til på Isfjord radio, og fikk spørsmål om å dra i hui og hast til Ny-Ålesund fordi telegrafisten hadde tatt livet av seg, sier Telle. Han er pensjonist i dag, og var 25 år da han våren 1963 dro til Ny-Ålesund.

Bildet av Telle sto i forrige nummer av Svalbardposten i forbindelse med at den gamle telegrafbygningen skal tilbakeføres til hvordan den så ut da Telle arbeidet der.


Husker lite

Telle ble hentet på Isfjord radio av «Nordsyssel» og tatt med nordover til Ny-Ålesund. Kalenderen på fotografiet av Telle viser 6. september 1963. Telle sier at han husker svært lite fra oppholdet i Ny-Ålesund. Oppholdet varte fram til ny telegrafist var på plass, uten at han husker nøyaktig når det skjedde.

Ny-Ålesund i 1963 var preget av den store eksplosjons­ulykka høsten før, hvor 21 mann omkom. Kings Bay-gruvene ble nedlagt i 1963, og Telle mener å huske at det kun var to familier som holdt til i gruvebyen i tiden han oppholdt seg der.


Telegrafist og postansvarlig

På bildet ser vi Gunnar Torstein Telle sitte med høyre hånd på morsenøkkelen og en telegramblankett i skrivemaskinen. Han forteller at han mottar et telegram fra Longyearbyen, som punshes ut på papirstrimmel i kodet form, og som han så overfører i klartekst til telegrammet. Med morsenøkkelen bekrefter han så mottakelsen.

Jan Holtedahl fra Moss er en av de som jobbet på radiostasjonen på 1960-tallet. Han ringer for å fortelle at stasjonen ikke ble nedlagt i 1964, som Svalbardposten skrev forrige uke. Holtedahl forteller at han jobbet der sommersesongene fra 1964 til 1966.

– Stasjonen ble nedlagt høsten 1966, da telemetristasjonen overtok radiotrafikken, forteller han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!