Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mannen med morsenøkkelen

Gunnar Torstein Telle er mannen på bildet. FOTO: Telemuseet

Mannen med morsenøkkelen

Mannen på bildet fra telegrafen i Ny-Ålesund for 50 år siden er oppsporet. Det viste seg å være Gunnar Torstein Telle fra Bergen.

Tekst:

Publisert:

– Jeg var kort tid i Ny-Ålesund. Jeg holdt til på Isfjord radio, og fikk spørsmål om å dra i hui og hast til Ny-Ålesund fordi telegrafisten hadde tatt livet av seg, sier Telle. Han er pensjonist i dag, og var 25 år da han våren 1963 dro til Ny-Ålesund.

Bildet av Telle sto i forrige nummer av Svalbardposten i forbindelse med at den gamle telegrafbygningen skal tilbakeføres til hvordan den så ut da Telle arbeidet der.


Husker lite

Telle ble hentet på Isfjord radio av «Nordsyssel» og tatt med nordover til Ny-Ålesund. Kalenderen på fotografiet av Telle viser 6. september 1963. Telle sier at han husker svært lite fra oppholdet i Ny-Ålesund. Oppholdet varte fram til ny telegrafist var på plass, uten at han husker nøyaktig når det skjedde.

Ny-Ålesund i 1963 var preget av den store eksplosjons­ulykka høsten før, hvor 21 mann omkom. Kings Bay-gruvene ble nedlagt i 1963, og Telle mener å huske at det kun var to familier som holdt til i gruvebyen i tiden han oppholdt seg der.


Telegrafist og postansvarlig

På bildet ser vi Gunnar Torstein Telle sitte med høyre hånd på morsenøkkelen og en telegramblankett i skrivemaskinen. Han forteller at han mottar et telegram fra Longyearbyen, som punshes ut på papirstrimmel i kodet form, og som han så overfører i klartekst til telegrammet. Med morsenøkkelen bekrefter han så mottakelsen.

Jan Holtedahl fra Moss er en av de som jobbet på radiostasjonen på 1960-tallet. Han ringer for å fortelle at stasjonen ikke ble nedlagt i 1964, som Svalbardposten skrev forrige uke. Holtedahl forteller at han jobbet der sommersesongene fra 1964 til 1966.

– Stasjonen ble nedlagt høsten 1966, da telemetristasjonen overtok radiotrafikken, forteller han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!