Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mannen med morsenøkkelen

Gunnar Torstein Telle er mannen på bildet. FOTO: Telemuseet

Mannen med morsenøkkelen

Mannen på bildet fra telegrafen i Ny-Ålesund for 50 år siden er oppsporet. Det viste seg å være Gunnar Torstein Telle fra Bergen.

– Jeg var kort tid i Ny-Ålesund. Jeg holdt til på Isfjord radio, og fikk spørsmål om å dra i hui og hast til Ny-Ålesund fordi telegrafisten hadde tatt livet av seg, sier Telle. Han er pensjonist i dag, og var 25 år da han våren 1963 dro til Ny-Ålesund.

Bildet av Telle sto i forrige nummer av Svalbardposten i forbindelse med at den gamle telegrafbygningen skal tilbakeføres til hvordan den så ut da Telle arbeidet der.


Husker lite

Telle ble hentet på Isfjord radio av «Nordsyssel» og tatt med nordover til Ny-Ålesund. Kalenderen på fotografiet av Telle viser 6. september 1963. Telle sier at han husker svært lite fra oppholdet i Ny-Ålesund. Oppholdet varte fram til ny telegrafist var på plass, uten at han husker nøyaktig når det skjedde.

Ny-Ålesund i 1963 var preget av den store eksplosjons­ulykka høsten før, hvor 21 mann omkom. Kings Bay-gruvene ble nedlagt i 1963, og Telle mener å huske at det kun var to familier som holdt til i gruvebyen i tiden han oppholdt seg der.


Telegrafist og postansvarlig

På bildet ser vi Gunnar Torstein Telle sitte med høyre hånd på morsenøkkelen og en telegramblankett i skrivemaskinen. Han forteller at han mottar et telegram fra Longyearbyen, som punshes ut på papirstrimmel i kodet form, og som han så overfører i klartekst til telegrammet. Med morsenøkkelen bekrefter han så mottakelsen.

Jan Holtedahl fra Moss er en av de som jobbet på radiostasjonen på 1960-tallet. Han ringer for å fortelle at stasjonen ikke ble nedlagt i 1964, som Svalbardposten skrev forrige uke. Holtedahl forteller at han jobbet der sommersesongene fra 1964 til 1966.

– Stasjonen ble nedlagt høsten 1966, da telemetristasjonen overtok radiotrafikken, forteller han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!