Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mann utenfor livsfare

Den skadede og familien oppholdt seg på denne hytta på Diabas da ulykken skjedde. FOTO: Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening

Mann utenfor livsfare

Mannen som ble alvorlig skadd i skuterulykken ved Diabas holdes i kunstig koma.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.04.2015 kl 14:47

Den fastboende skuterføreren havnet i et 6,4 meter dypt vindhull 30. mars. Han ble funnet nedkjølt og med alvorlige skader sent om natta, én og en halv time etter at han ble meldt savnet av venner.

- Det siste vi har fått opplyst, er at han er utenfor livsfare, men at vi ikke vet det fulle omfanget av hodeskadene ennå, sier sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad til Svalbardposten tirsdag ettermiddag.

- Hodeskadene er den store usikkerhetsfaktoren, og det vil ta tid før vi får svar. Han holdes i kunstig koma, og må være under observasjon en stund før han kan tas ut av denne, fortsetter Svarstad.

Mannen var del av et hyttefølge på Diabas, et par mil nordøst for Longyearbyen, og kjørte alene da ulykken inntraff en gang i løpet av kvelden.

- Han fulgte noen andre hjemover et par kilometer. Han sa ha det til dem, og valgte en litt annen rute på returen. Da kjørte han ut i vindhullet, sier Svarstad.

Da mannen ikke var tilbake som planlagt, varslet vennene Sysselmannen i 23-tida. De rykket umiddelbart ut med helikopter, og gjorde funn av mannen klokka 01.22.

Han var alvorlig skadd, nedkjølt og bevisstløs, men hadde pust og puls.

Sikten beskrives som god, men det var kaldt og blåste kraftig.

- Han lå imidlertid litt i le for vinden, så det har hjulpet litt, opplyste Svarstad til Svalbardposten kort tid etter hendelsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!