Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mann tatt av snøskred

Skredet gikk i fjellsiden ved Longyearbreen like ved området der det ble arrangert en større skredøvelse tidligere i vinter. Personen på bildet var ikke involvert i skredulykken. FOTO: Martin Indreiten

Mann tatt av snøskred

En Unis-student i 20-årene ble tatt av et skred ved Longyearbreen mandag ettermiddag. Han kom uskadd fra hendelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.04.2009 kl 09:43

– Det var fire Unis-studenter som var på vei ned fra Nordenskiöldfjellet til fots som utløste skredet, forteller sysselmannsførstebetjent Inge Meløy.

Skredet gikk i fjellsiden mellom Nordenskiöldfjellet og Longyearbreen, ikke langt fra isgrotta. En mann i midten av 20-årene ble tatt av skredet og ført med skredmassene helt ned.

– Heldigvis lå han oppå snømassene, og var uskadd, men veldig kald og litt forslått, sier Meløy.

Mannen hadde ikke sender/mottaker på seg, og ingen av de fire hadde nødvendig utstyr som spade eller søkestang.

Full alarm

Det var like før klokka 15.30 mandag ettermiddag Sysselmannen fikk flere meldinger om at det var gått et skred, og at noen var tatt av skredet. Det ble slått full alarm, og både Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps (LRKH) og Longyearbyen sykehus ble varslet. Meløy var den første på stedet, og kunne konstatere at ingen var skadd, dermed ble leteaksjonen avblåst.

– Nok en gang opplever vi at folk ikke melder fra selv når de har utløst et skred. Det var flere forbipasserende som varslet Sysselmannen, forklarer Meløy.

Han legger til at unødvendige leteaksjoner med store ressurser i sving kan unngås om folk melder fra selv når de har utløst et skred.

Stor skredfare

Det opp mot 30 effektive kuldegrader i området mandag ettermiddag, og alle de fire studentene var svært kalde. Meløy kjørte dem derfor ned til Nybyen.

Jørgen Haagensli i LRKH var mandag kveld oppe og så på skredet. Han anslår at det er mellom 50 og 100 meter bredt, og rundt 200 meter langt. Han minner om at snøskredfaren generelt er svært stor.

– Det vil den være resten av vinteren, sier Jørgen Haagensli.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!