Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mann tatt av snøskred

Skredet gikk i fjellsiden ved Longyearbreen like ved området der det ble arrangert en større skredøvelse tidligere i vinter. Personen på bildet var ikke involvert i skredulykken. FOTO: Martin Indreiten

Mann tatt av snøskred

En Unis-student i 20-årene ble tatt av et skred ved Longyearbreen mandag ettermiddag. Han kom uskadd fra hendelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.04.2009 kl 09:43

– Det var fire Unis-studenter som var på vei ned fra Nordenskiöldfjellet til fots som utløste skredet, forteller sysselmannsførstebetjent Inge Meløy.

Skredet gikk i fjellsiden mellom Nordenskiöldfjellet og Longyearbreen, ikke langt fra isgrotta. En mann i midten av 20-årene ble tatt av skredet og ført med skredmassene helt ned.

– Heldigvis lå han oppå snømassene, og var uskadd, men veldig kald og litt forslått, sier Meløy.

Mannen hadde ikke sender/mottaker på seg, og ingen av de fire hadde nødvendig utstyr som spade eller søkestang.

Full alarm

Det var like før klokka 15.30 mandag ettermiddag Sysselmannen fikk flere meldinger om at det var gått et skred, og at noen var tatt av skredet. Det ble slått full alarm, og både Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps (LRKH) og Longyearbyen sykehus ble varslet. Meløy var den første på stedet, og kunne konstatere at ingen var skadd, dermed ble leteaksjonen avblåst.

– Nok en gang opplever vi at folk ikke melder fra selv når de har utløst et skred. Det var flere forbipasserende som varslet Sysselmannen, forklarer Meløy.

Han legger til at unødvendige leteaksjoner med store ressurser i sving kan unngås om folk melder fra selv når de har utløst et skred.

Stor skredfare

Det opp mot 30 effektive kuldegrader i området mandag ettermiddag, og alle de fire studentene var svært kalde. Meløy kjørte dem derfor ned til Nybyen.

Jørgen Haagensli i LRKH var mandag kveld oppe og så på skredet. Han anslår at det er mellom 50 og 100 meter bredt, og rundt 200 meter langt. Han minner om at snøskredfaren generelt er svært stor.

– Det vil den være resten av vinteren, sier Jørgen Haagensli.

 

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!