Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mann tatt av snøskred

Folk fra Sysselmannen og skredgruppa i Longyearbyen på skredstedet i fjellet Sarkofagen, innerst i Longyeardalen. Skredet var cirka 150 meter bredt og 70 meter langt på et sted i fjellsiden med 40 graders helling. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

Mann tatt av snøskred

En mann ble tatt av et snøskred på vei opp på Sarkofagen søndag formiddag. Mannen ble ført nedover fjellsiden og delvis begravd, uten å komme til skade.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.10.2009 kl 13:02

– Vi fikk melding om skredet klokken ti minutter over elleve. Det var en mann og en kvinne, begge fastboende, på vei opp på Sarkofagen som utløste det, sier vakthavende førstebetjent hos Sysselmannen, Inge Meløy.

De to gikk den vanlige løypen opp langs morenen av Larsbreen, men skrådde opp fjellsiden på et tidligere tidspunkt enn det som er vanlig.

Tidlig skred

Meløy forteller at de to er vante turfolk, at de ikke hadde vurdert fjellsiden som skredfarlig så tidlig i sesongen og derfor heller ikke hadde med seg skredutstyr.

Snøskredet var rundt 100 meter bredt og mannen ble ført 20 meter nedover fjellsiden og begravd opp til brystet. Han ble gravd fram av kvinnen uten å være kommet til skade.

Det har falt en god del snø i området de siste dagene. I dag er det overskyet, vindstille og minus seks grader i Longyearbyen.

 

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!