Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mann skjenket i senk på Svalbar

Utestedet Svalbar gjorde seg skyldig i overskjenking av en gjest da skjenkekontrollen var på besøk den 16. oktober. Nå har etablissementet fått en reprimande fra Longyearbyen lokalstyre, og hatt møte med Sysselmannen om forholdet. FOTO: Christopher Engås

Mann skjenket i senk på Svalbar

En mann ble skjenket til han ikke kunne gjøre rede for seg på utestedet Svalbar i oktober. – Vi må bare legge oss flat, sier daglig leder Jeanette Gulliksen.

Det var den 16. oktober at det ble foretatt en skjenkekontroll i byen. Ingen merknader ble gjort, bortsett fra på Svalbar.

Der var det til gjengjeld et skikkelig brudd på alkoholbestemmelsene.

Falt, men fikk øl

Utesteder skal etter lovens bokstav ikke servere folk alkohol dersom de er synlig beruset.

I tilfellet den 16. oktober, hadde mannen det gjaldt, blitt bedt om å forlate et annet skjenkested fordi han var for beruset – før han fikk servering på Svalbar.

Kontrollørene fikk øye på ham med ei øl i handa. De skriver i sin rapport:

«Mannen står alene og drikker enheten raskt opp, før han setter seg ned sammen med en gruppe mennesker (…) Klokken 23:31 reiste mannen seg opp, men falt et par ganger ned i stolen igjen, før han til slutt klarte å reise seg. Mannen gikk så bort til baren, der han bestilte en øl, noe han også fikk. Da mannen tok imot ølen, måtte han holde seg fast i baren da han falt bakover».

Tok affære

Mannen sto etter dette og lente seg ustødig på en stolpe på stedet, og begynte å sovne i stående posisjon. Kontrollørene hadde sett nok, og bestemte seg for å gripe inn. De tok kontakt med ansvarshavende, og diskuterte situasjonen i yttergangen på baren.

Da ansvarshavende og kontrollørene kom inn igjen, var situasjonen følgende:

«Der satt mannen og sov med ølen godt plassert i hånden. Ansvarshavende gikk straks bort til mannen og gjorde et par forsøk på å vekke ham, og til slutt våknet han og lente seg bakover med hodet, med ølen fortsatt plassert i hånden. Det var nærmest umulig å nå gjennom til mannen, og flere av gjestene han hadde kommet dit med forsøkte å få kontakt med ham. Han snøvlet veldig, og sovnet flere ganger».

Legger seg flat

Daglig leder Jeanette Gulliksen beklager det som skjedde.

– Det er jo bare å legge seg flat. Det nytter ikke å snakke seg bort fra noe som er godt dokumentert, sier hun.

Gulliksen unnskylder ikke det som skjedde, men forklarer det slik:

– Vi har mange utenlandske ansatte, og det er forskjell på hva som er greit i mange andre land og hva som er greit i Norge. Nå har vi vært i møte med lokalstyret og Sysselmannen, og alle de ansatte har fått grundig informasjon om hvilke regler som gjelder for skjenking her, sier hun.

– Har dette skjedd før?

– Dette er et engangstilfelle. Men, når det er sagt, dette er ikke første gangen det overskjenkes i denne byen. Etter min mening burde både lokalstyret og næringa vært flinkere til å sørge for at alle vet hva som er hva. På fastlandet har kommunene et opplegg kalt Ansvarlig vertskap som alle inviteres til å delta i. I Sverige må man sågar avlegge en prøve før man får begynne i skjenkenæringen. Jeg tror det hadde vært greit for alle utestedene at det ble et bedre opplegg rundt dette, sier Gulliksen.

Fått reprimande

Det er Svein Olav Ween som har hatt mest med skjenkeløyver å gjøre i Longyearbyen lokalstyre. Det blir ikke snakk om å inndra noen skjenkebevilling som følge av overtredelsen.

– Utestedet har vært hos oss og fått en reprimande. Hvis dette gjentar seg kan det få følger når alle bevillingene skal opp til behandling til sommeren, sier han.

– På fastlandet får denne typen overtredelser ofte konsekvenser som inndragning av bevilling. Skjer dette her?

– Alkoholforskriften som gjelder for Svalbard er noe annerledes enn lovgivningen på fastlandet. Vi forsøker å skjele til fastlandet når vi utarbeider våre retningslinjer, men det er noe annerledes. Ved gjentatte brudd på bestemmelsene, kan en bevillingshaver nektes fornyet bevilling ved neste korsvei, sier Svein Olav Ween.

Det er ikke anledning til å gi bøter til skjenkesteder i forskriften som gjelder for Svalbard. Sanksjonsmuligheten ligger i at man kan miste skjenkeløyvet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!