Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mann gikk gjennom isen

Mannen som gikk gjennom isen ble hentet av Sysselmannens redningshelikopter. FOTO: Tina Carlsson

Mann gikk gjennom isen

En mann i 20-årene fra Storbritannia gikk onsdag kveld gjennom isen med hundespann i Borebukta. Mannen var blitt transportert over Isfjorden av «Origo». 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.06.2009 kl 15:46

Den britiske statsborgeren var med på en organisert hundetur og ble satt av på isen i Borebukta av båten «Origo». 500 meter fra båten gikk han gjennom isen. 

– Vi fikk en dramatisk melding fra skipperen om bord på «Origo» rett før klokken 23. Da hadde turfølget brukt fem-seks minutter uten å få opp mannen, og vi bestemte oss for å sende ut et helikopter, sier sysselmannsførstebetjent Inge Meløy. 

«Origo» var på en vanlig kveldstur med turister og lå 2-300 meter inne i isen der turfølget ble satt av.

Ramlet av

Skipper Jan-Erik Gustafsson så det som skjedde gjennom en kikkert. På grunn av den store avstanden så han ikke tydelig hva hendelsesforløpet var før mannen havnet i vannet.

– Han var nummer tre i rekken, og plutselig ramlet han av hundesleden og ble liggende på isen. Vi så at han reiste seg opp og at han så gikk gjennom isen, sier Gustafsson. 

Ingen av hundene gikk gjennom.

Ifølge Gustafsson tok guidene seg raskt fram til mannen og brukte sikkerhetsliner for å prøve å redde ham opp. Etter fem minutter valgte skipperen å varsle Sysselmannen, og mens han snakket med Inge Meløy, fikk guidene mannen opp av vannet.

– Han var i vannet i seks minutter. Guidene tømte en slede som de la ham i, så han kom seg tilbake til båten, sier Gustafsson. 

I løpet av en snau halvtime var Airlift på plass, og da var mannen trygt tilbake på båten.  

– Han var kald, særlig på fingrene, men ellers i god behold, sier Meløy. 

Vil følge opp

Mannen ble heist opp i helikopteret og fraktet til Longyearbyen sykehus der han tilbrakte natten. Resten av turgruppa på åtte-ti personer samt alle hundene ble ifølge skipperen med båten tilbake til Longyearbyen. 

Meløy forteller at han har vært i kontakt med turoperatøren, og at han vil ta en grundigere prat med selskapet i forhold til rutiner. 

– Det er ikke snakk om noen etterforskning fra politiets side. Men slike hendelser er dramatiske og kan i verste fall få dødelig utfall. Derfor ønsker vi å gå gjennom saken og se om rutinene er fulgt, sier Meløy. 

 Se mms-video av redningsaksjonen her! (Foto: Line Vangen Roksøy)

Last ned vedlegg

MOV00982.3gp

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!