Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mann gikk gjennom isen

Mannen som gikk gjennom isen ble hentet av Sysselmannens redningshelikopter. FOTO: Tina Carlsson

Mann gikk gjennom isen

En mann i 20-årene fra Storbritannia gikk onsdag kveld gjennom isen med hundespann i Borebukta. Mannen var blitt transportert over Isfjorden av «Origo». 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.06.2009 kl 15:46

Den britiske statsborgeren var med på en organisert hundetur og ble satt av på isen i Borebukta av båten «Origo». 500 meter fra båten gikk han gjennom isen. 

– Vi fikk en dramatisk melding fra skipperen om bord på «Origo» rett før klokken 23. Da hadde turfølget brukt fem-seks minutter uten å få opp mannen, og vi bestemte oss for å sende ut et helikopter, sier sysselmannsførstebetjent Inge Meløy. 

«Origo» var på en vanlig kveldstur med turister og lå 2-300 meter inne i isen der turfølget ble satt av.

Ramlet av

Skipper Jan-Erik Gustafsson så det som skjedde gjennom en kikkert. På grunn av den store avstanden så han ikke tydelig hva hendelsesforløpet var før mannen havnet i vannet.

– Han var nummer tre i rekken, og plutselig ramlet han av hundesleden og ble liggende på isen. Vi så at han reiste seg opp og at han så gikk gjennom isen, sier Gustafsson. 

Ingen av hundene gikk gjennom.

Ifølge Gustafsson tok guidene seg raskt fram til mannen og brukte sikkerhetsliner for å prøve å redde ham opp. Etter fem minutter valgte skipperen å varsle Sysselmannen, og mens han snakket med Inge Meløy, fikk guidene mannen opp av vannet.

– Han var i vannet i seks minutter. Guidene tømte en slede som de la ham i, så han kom seg tilbake til båten, sier Gustafsson. 

I løpet av en snau halvtime var Airlift på plass, og da var mannen trygt tilbake på båten.  

– Han var kald, særlig på fingrene, men ellers i god behold, sier Meløy. 

Vil følge opp

Mannen ble heist opp i helikopteret og fraktet til Longyearbyen sykehus der han tilbrakte natten. Resten av turgruppa på åtte-ti personer samt alle hundene ble ifølge skipperen med båten tilbake til Longyearbyen. 

Meløy forteller at han har vært i kontakt med turoperatøren, og at han vil ta en grundigere prat med selskapet i forhold til rutiner. 

– Det er ikke snakk om noen etterforskning fra politiets side. Men slike hendelser er dramatiske og kan i verste fall få dødelig utfall. Derfor ønsker vi å gå gjennom saken og se om rutinene er fulgt, sier Meløy. 

 Se mms-video av redningsaksjonen her! (Foto: Line Vangen Roksøy)

Last ned vedlegg

MOV00982.3gp

Siste nytt i Nyheter

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

 
Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!