Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mangler en god forklaring

Tingrettsdommer Bjørn Holmen flankert av meddommerne Odd Gunnar Brøto Braathen og Oddny Kjerstad. Den alvorlige tiltalen de skal ta stilling til har en strafferamme på minimum to års fengsel. FOTO: Christopher Engås

Mangler en god forklaring

Kvinnen (22) vet ikke hvorfor hun tente på en madrass i en bod 20. mars i fjor.

Det er sjelden at det settes rett på Svalbard. Tirsdag denne uken ble det gjort på Polarhotellet, etter at statsadvokatene i Troms og Finnmark hadde tatt ut tiltale ved Nord-Troms tingrett for mordbrann mot en 22 år gammel kvinne.

Kvinnen har erkjent å ha brukt lighter-bensin til å få fyr på en madrass i en bod i Vei 222. Etter å ha fått fyr på madrassen, gikk hun og la seg i sin egen leilighet i samme blokk.

Vet ikke

I tillegg til mordbranntiltalen er kvinnen tiltalt for narkotikabruk- og besittelse, for å ha utøvd vold mot to menn i Longyearbyen, og for å ha knust to vinduer på Lompensenteret.

Hun hadde ingen god forklaring på hvorfor hun hadde satt fyr på madrassen i boden, samme dag som hun kom opp til Svalbard igjen etter å ha vært på fastlandet.

– Jeg hadde gått på amfetamin i ti dager, og ikke sovet i det hele tatt. Og da blir man ganske ødelagt i hodet, fortalte hun i retten.

Hun opplevde ting som gjorde at hun ble sint i løpet av dagen. Så begynte hun å drikke.

– Jeg drakk mellom en halv og en liter sprit. Jeg husker ikke konkret at jeg tente på, men jeg husker at det brant, forklarte kvinnen.

Sinneproblemer

Da kvinnen forklarte seg i retten var hun tydelig irritert flere ganger. Hun ønsket ikke å snakke om brannen fordi hun hadde gjort sitt ytterste for å fortrenge hendelsen. Da aktor Berit Sagfossen fortsatte å spørre om brannkvelden, ble kvinnen, som har en lang historie med rusproblemer og utagerende oppførsel, tydelig irritert.

Om voldsepisoden i Longyearbyen sentrum forklarte hun at hun hadde blitt sint da to menn tok plassen hennes på et utested. Det hadde oppstått en høylytt krangel. Tiltalte kan ikke huske at hun slo, men hun hadde på et tidspunkt gått ut av utestedet, og knust de to vinduene i Lompensenterer i sinne.

Mordbrann eller ikke

Etter å ha avgitt forklaring, forlot tiltalte retten. Hun overlot til andre som kjenner henne til å forklare seg om de personlige utfordringene hun har, og har hatt. Det som utkrystalliserer seg som det viktigste spørsmålet retten må ta stilling til er om kvinnen skal dømmes etter mordbrannparagrafen eller for skadeverk gjennom ildspåsettelse. Selv hevder den tiltalte at hun ikke hadde til hensikt å skade noen da hun tente på madrassen.

– Da hadde jeg tent på et helt annet sted, sa kvinnen som mener tilstanden hennes i gjerningsøyeblikket ligner på psykose, som hun har opplevd tidligere. Sakkyndige har tidligere konkludert med at hun ikke kunne vært psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Den opprinnelige siktelsen mot kvinnen lød på skadeverk, men den ble senere utvidet til forsøk på mordbrann. Straffebudet mellom de to lovene er svært forskjellig, og forsvarer Gunnhild Lærum var flere ganger inne på denne problemstillingen.

Dom i saken er ventet i siste halvdel av juli.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!