Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mangler du malt, mangler du alt

Overføres: Ølet tappes på flasker og settes til klaring. Arnfinn Elvertrø (t.v.) følger med på at Oddmund Rønning får den gyldne drikken over i flasker. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Mangler du malt, mangler du alt

Inneholder disse dunkene Svalbards første lovlig bryggede øl?

Tekst:

Publisert:

Bank, bank, bank. Oddmund Rønning hamrer noen raske slag på døra til naboen.

– Kan vi stjele litt av hageslangen din? Vi trenger en hevert.

Mikrobryggeri
I 85 år var det ulovlig å brygge øl og vin på Svalbard. 1. juli i år ble forbudet opphevet. Derfor er et av husene øverst i Gruvedalen gjort om til det som i aller høyeste grad må kalles et mikrobryggeri. Arnfinn Elvertrø er bryggerimester og faglig ansvarlig, mens Oddmund Rønning er primus motor og stiller lokaler til disposisjon. Begge jobber i Store Norske.

– Vi må innrømme at vi har brygget før, for vi var ikke klar over reglene. Til alt hell virket ikke gjæren den gangen, så det ble alkoholfritt, sier Rønning.

Første?
Nå tror hjemmebryggerne at de er de første på Svalbard til å brygge øl på lovlig vis etter av loven ble opphevet. Svalbard Bryggeri, med Robert Johansen i spissen, har varslet at de først vil være i gang fra september.

– Vi vet ikke om Trusten har kommet oss i forkjøpet, men så lenge vi ikke har hørt noe, tror vi dette er det første, sier Rønning.

Trust Arktikugol har i lang tid tilbudt turister det lokale lettølet «Krasnyj Medved», som har en alkoholprosent på rundt 2,5 prosent. Dette har ikke blitt omfattet av det tidligere bryggeforbudet. Svalbardposten har forsøkt å finne ut om gruveselskapet har satt i gang ølproduksjonen, men har ikke fått svar.

Tusenårig historie
Ølbryggerne i Gruvedalen har en solid forankring i bryggetradisjonen. Elvertrø og Rønning har nemlig vokst opp i «samme trange dal», som de kaller det – bygda Elvran i Stjørdal kommune. Her har maltølet muligens en flere tusen år lang historie, og fortsatt står bryggetradisjonen sterkt.

Mye arbeid er allerede lagt ned når Svalbardposten kommer på besøk. Den første fasen i ølbryggingen kalles melting. Det handler om å få kornet til å spire før det blir tørka og røyka. Til røykinga finnes det i Stjørdal egne «såinnhus», altså små hus der kornet blir lagt på en trerist over en røykkilde og blir til malt.

– Malten vi bruker er fra 2012. Da den ble fraktet opp hit i en koffert, ble den stoppet på flyplassen i frykt for at det kunne være eksplosiver, sier Rønning.

Litt sukker
Etter meltinga starter meskinga, som går ut på at malten legges i bløtt over tid. I en småskalaproduksjon som Rønning og Elvertrø utfører, tapper man ut litt og litt av væsken, varmer det opp til 72-73 grader og fører det tilbake i meskekaret. Dette gjentas helt til hele blandingen holder samme temperatur.

– Når man lager stjørdalsøl, er det tradisjon å tilsette litt sukker. Det gjør at alkoholprosenten kommer opp i seks prosent, sier Rønning.

Det betyr at gutta ikke brygger etter renhetsloven, som krever at ølet kun består av malt, humle, gjær og vann. Dette var en bestemmelse som ble innført av kurfyrst Wilhelm IV av Bayern, og Norge var det siste landet i verden som opphevet loven – i 1994!

Bunnfallet
De siste dagene har ølet stått til avkjøling og gjæret. Nå er det klart til å tappes på flasker. Her kan det være verdt å nevne at karet som ølet har gjæret i, er en gammel toalettdunk som Rønning har «på langtidsleie fra en av byens trygge institusjoner», som han kryptisk uttrykker det. Det er vel også verdt å nevne at dunken aldri har blitt brukt til sitt opprinnelige formål.

Etter tappinga tømmer Rønning bunnfallet over på en karaffel.

– Det er vel nok til et glass i morgen, sier Elvertrø og setter de to plastflaskene bort slik at de kan stå og klare seg. Om 4-5 dager blir de tappet over på nye flasker.

Til sammen tolv liter kom det ut av det som muligens er den første lovlige ølbryggingen på Svalbard på lang tid.

Reiser på slutt
Snart er det avskjedsfest for Elvertrø. Han reiser på slutt om ikke lenge, og festen skal holdes samme dag som denne avisa kommer ut. Da skal ølet være klart.

– Jeg hadde i bakhodet at vi skulle lage et brygg slik at vi kunne løfte glassene på ordentlig vis, sier Rønning.

– Holder det med tolv liter?

– Ja, vi får se. Jesus klarte seg jo lenge på noen fisker og brød, han.

Elvertrø har selv sørget for at brygget er «kaukfert». Det er en stjørdalstradisjon som utføres for at ølet skal fremkalle «kauking», altså roping og skråling, og for å skremme bort underjordiske.

– Idet man har i gjæren, kauker man ned i brygget, sier Elvertrø.

– Arnfinn leverte et bra kauk, så den som er i Longyearbyen den kvelden vil merke at ølet er godt kaukfert, lover Rønning.

Nøkkelord

Se bildet større

Arnfinn Elvertrø (t.h.) ser at ølet ser bra ut. Oddmund Rønning stoler på bryggerimesteren. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Ren energi: Selv om gutta ikke brygger etter renhetsloven, er det viktig at lokalet er rent. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!