Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mangfold og høy kvalitet

Pauline Skreslett framfører «Blå salme» i Svalbard kirke sist fredag. FOTO: Eirik Palm

KunstPause 2014

Mangfold og høy kvalitet

Pauline Skreslett satte stemningen med Erik Bye og Henning Sommerros «Blå salme» i Svalbard Kirke fredag.

Tekst:

Publisert:

Været hadde trolig litt å si for frammøtet, men det var ikke mange ledige plassene inne i kirken. Flere valgte også å følge konserten fra peisestua.

Salmer i polarnatten er en av flere tradisjoner, men allerede onsdag kveld åpnet den anerkjente kunstneren Olaf Storø utstilling på Huset sammen med lansering av boka «Signatur».

Overrasket Storø

– Jeg var veldig godt fornøyd, forteller Storø, som heretter vil ha utstillingsbilder hengende på Huset.

Dessuten ble han tatt fullstendig på senga da Anne Lise Sandvik brøt inn i det nøye planlagte programmet med et «nei, det skal dere slettes ikke!», og fremførte en sang hun hadde skrevet til ære for hovedpersonen.

– Jeg bare satt og måpte. Det var utrolig flott, syntes jeg, og hun traff spikeren på hodet. Hun er en kostelig dame, og har tydeligvis observert et og annet, sier han.

Boka ble også bli lansert i Ny-Ålesund i samarbeid med Kings Bay AS.

Temperament

Torsdag kveld var det offisiell åpning av KunstPause på Galleri Svalbard. Her åpnet også flere kunstutstillinger. Én av disse er Alexander Stub og arbeidene hans med linosnitt.

– Å komme til Svalbard har vært en drøm, og så får jeg i tillegg ta med meg bildene mine, sier Stub, som er en av ytterst få i Norge som arbeider med denne teknikken. Mens mange bruker data som hjelpemiddel, gjør han utformingen manuelt.

– Det er viktig at denne teknikken blir tatt vare på, så den ikke forsvinner, sier kunstneren som står for hele prosessen selv. Han liker ikke store opplag. Bildene er derfor ikke trykket i mer enn 30 eksemplarer, 40 i ett tilfelle.

Enhetsleder Jan Martin Berg ved Galleri Svalbard røper også at han lenge hadde ønsket utstilling med Stub og de sterke fargene hans.

– Til en mørketidsutstilling er det passende med en «ubehøvlet» bruk av farger, sier han og legger til:

– Kunstverket er virkeligheten sett gjennom et temperament.

Bokbad

Andre utstillinger som åpnet denne kvelden var «Du og meg» med arbeider av Barbara Fogden, Tove Eide, Hanne Olsen Ingerø, Jenny Jonsson, Mona Hagebø, Tina Karlstad, Sølvi Lill Seljebotn og Eva Grøndal, samt «Monokromt» av Longyearbyen Fotoklubb i Kunst- og håndverksenteret.

I tillegg har forfatteren Carl Frode Tiller, som gjerne vurderes som en av de fremste i Norge, funnet veien til Svalbard. I løpet av en snau time på Rabalder fikk publikum møte ham i samtale med Christian Kjelstrup, redaktøren hans i Aschehoug Forlag.

Nøkkelord

Se bildet større

Olaf Storø lanserte bok og åpnet utstilling på Huset. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!