Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange vil lære å mekke

Johannes Mørk (t.v.) Nathapol Nanthawisit og Markus Sæter (bak) trives alle med yrkesfaget teknikk- og industriell produksjon. Her får Mørk og Nanthawisit instruksjoner om hydraulikk av faglærer Harry Strøm. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Mange vil lære å mekke

Dobbelt så mange søker seg til yrkesfaget teknikk og industriell produksjon som til studiespesialiserende fra høsten av.

Tekst:

Publisert:

I fjor startet yrkesfaget teknikk og industriell produksjon (Tip) opp i Longyearbyen med sju elever, etter at skolen fikk en avtale med LNS Spitsbergen om skoleverksted.

Nå er årets elever snart ferdige med førsteåret og tolv nye elever har søkt seg til Tip neste skole­år. Styret i Oppvekstforetaket vedtok forrige fredag også å tilby Tip-retningen industriteknologi for elevene som skal gå andreåret fra høsten.

Erlend Foss Telstø er i Tip-verkstedet og jobber med pneumatikk, overføring av kraft og bevegelse ved hjelp av trykkluft.

– Dette året har vært veldig bra. Vi har en flink lærer og et greit verksted, jeg er svært fornøyd så langt, sier han.


Fornøyde elever

Medelevene Simen Åstrøm, Johannes Mørk og Nathapol Nanthawisit er enige i at året har svart til forventningene og vel så det.

– Hva har vært artigst?

– Sveising og skutermekk, sier Johannes Mørk som ønsker å bli industrimekaniker.

– Jeg syns det er gøy at vi får holde på med forskjellige ting, sier Nathapol Nanthawisit.

Førsteåret på Tip får elevene smake på mye forskjellig. Andreåret velger de spesialisering.

Mens Erlend Foss Telstø helst ønsker å gå videre med maritime fag på fastlandet, ønsker de tre andre å ta industriteknologi og bli i Longyearbyen.

Longyearbyen skole tilbyr totalt tre studieplasser på industri­teknologi fra høsten av. Yrkesfaget blir tilbudt i tett samarbeid med LNS Spitsbergen, Energiverket og Store Norske. Elevene skal ha de praktiske fagene ute i bedriftene, mens teorifagene skal tas sammen med elevene på studiespesialiserende.


Mye skuter

Simen Åstrøm fikser på en snøskuter som en av lærerne på skolen trenger hjelp med, og får tips av lærer Harry Strøm.

– Det går mye i skutere, det har nesten vært litt mye skuter, egentlig. Men nå hadde vi litt dødtid, og tok en til, sier Strøm.

Også læreren er fornøyd med skoleåret.

– Rent faglig er vi helt på nett, synes jeg. Det har gått fint. Det er enkelt å drive skole her med hensyn til næringslivet. Det finnes ingenting å sette fingeren på, sier han.

Simen Åstrøm skyter imidlertid inn at det er synd at læreren slutter til høsten.

– Jeg har permisjon fra jobben nede, og får ikke utvidet den, forklarer Strøm.


Populært

Alt tyder på at Tip har fått god omtale i ungdomsmiljøet. Skolen har nemlig tolv søkere til førsteåret på yrkesfaget, mot sju søkere til studiespesialiserende fag til høsten. Vanligvis er det klart flest søkere til studiespesialiserende.

– Jeg tror det er tilfeldigheter som gjør at yrkesfaget får så mange søkere, men det kan være at de som søker er påvirket av Tip-klassen som går nå, sier avdelingsleder for videregående Morten Tomter.

– Har dere plass til tolv elever på førsteåret til Tip?

– Vi håper det. Vi er smertelig klar over at det blir trangt i verkstedet, men det må vi klare å leve med, sier Tomter.

Fem elever har søkt seg til andreåret på Tip.

– Det er bare tre elever som får plass, siden det er begrenset hvor mange elever bedriftene kan ta imot. Bedriftene er positive, men det gjenstår fremdeles å undertegne avtalen med dem, sier avdelings­lederen.


34 elever

Totalt 34 elever har søkt om å få gå videregående i Longyearbyen.

– Kabalen er ikke lagt enda. Det vil sikkert falle fra noen som har søkt og fått tilbud, og så vil det sikkert komme til nye som kommer opp med foreldrene sine. Men grunnlaget er så tydelig at vi har bestemt oss for hvilket tilbud som skal gis, sier Tomter.

Elevene på andre og tredjeåret på studiespesialisering velger programfag.

– Det blir færre programfag i år enn det har vært dette året på grunn av elevenes valg. Vi reduserer fra ti til åtte programfag. Det som er nytt neste skoleår er at en hel gruppe ønsker et fag som heter økonomistyring, sier Tomter.

Programfagene historie og filosofi, markedsføring og ledelse, og fysikk går ut.

Se bildet større

Erlend Foss Telstø ønsker å fortsette med maritime fag på fastlandet fra høsten. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!